Ανατροπή για τα oδοντιατρεία: Νέα εισήγηση να μην κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι

Ανατροπή για τα oδοντιατρεία: Νέα εισήγηση να μην κάνουν rapid test οι εμβολιασμένοι

Νέα ανατροπή σε ότι έχει να κάνει με τα rapid test στα οδοντιατρεία.  Η Επιτροπή, γνωμοδότησε και συστήνει να μην απαιτείται από τους πολίτες που έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού κανενός είδους διαγνωστικό τεστ για επίσκεψη ή επεμβατική πράξη στα οδοντιατρεία!

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι οδοντίατροι παρουσίασαν στοιχεία ότι έχουν λύσει το θέμα με το αερόλυμα (τη μετάδοση του ιού από τα σταγονίδια που εκλύονται από τις οδοντιατρικές εργασίες) και μένει να φανεί αν η κυβέρνηση θα τροποποιήσει την ΚΥΑ.

Θυμίζουμε ότι το ΦΕΚ με ημερομηνία την 18η Σεπτεμβρίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οδοντιάτρων, που είχαν συνεχείς διαβουλεύσεις και επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ίδιο τον υπουργό Υγείας. Στις 20 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, βασιζόμενη σε προφορική διαβεβαίωση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο της Ομοσπονδίας, εξέδωσε οδηγίες προς τα μέλη της. Σύμφωνα με αυτές, όσον αφορά στους ασθενείς, οι εμβολιασμένοι «προσέρχονται κανονικά», ενώ οι μη εμβολιασμένοι με rapid test 48 ωρών εκτός και εάν πρόκειται για επείγον περιστατικό ή για εκτέλεση πράξης χωρίς παραγωγή αερολύματος. Οπως γράφει η ΕΟΟ στο έγγραφό της, αερόλυμα παράγεται με τη χρήση σπρέι όπως π.χ. για χρήση τροχού κ.ά., ενώ δεν παράγεται αερόλυμα για πράξεις όπως εξαγωγές, πρόβες, κολλήματα κ.ά.

Οι διευκρινίσεις, όμως, που έδωσε το υπουργείο Υγείας μετά τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους οδοντιάτρους δείχνουν ουσιαστικά ότι δεν τροποποιείται η ΚΥΑ, γίνεται όμως ξεκάθαρο ότι από τα μέτρα προκύπτει ότι οι ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο.

Πιο αναλυτικά:

  • Οι ασθενείς που προσέρχονται σε δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας για εξέταση δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό.
  • Κατ’ εξαίρεση και μόνο υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο με τη χρήση ταχέων αντιγονικών δοκιμασιών rapid tests εντός 48 ωρών πριν την εξέταση – πράξη ασθενείς που προσέρχονται σε οδοντιατρεία, προκειμένου να υποβληθούν σε επεμβατική οδοντιατρική εξέταση – πράξη ή σε οδοντιατρική εξέταση – πράξη που ενδέχεται να προκαλέσει αερόλυμα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα παραπάνω αποτελούν εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής των ειδικών για την Covid-19 και θεωρείται ότι θα προστατεύσουν ακόμη περισσότερο τον πληθυσμό. Ειδικά όσον αφορά στις οδοντιατρικές πράξεις που παράγουν αερόλυμα, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τροχό, εκτιμάται ότι το αερόλυμα είναι πολύ υψηλό και ακόμη και εάν ο εμβολιασμένος δεν νοσεί αλλά έχει ιικό φορτίο μπορεί να το εκπνεύσει και να το μεταδώσει – οι πιθανότητες, βέβαια, είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με έναν ανεμβολίαστο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather