Ξεκίνησε και φέτος η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών στην Κρήτη

Ξεκίνησε και φέτος η περίοδος ωοτοκίας των θαλασσίων χελωνών στην Κρήτη

Όπως κάθε χρόνο από το 1990, οι ομάδες εκπαιδευμένων ερευνητών του ΑΡΧΕΛΩΝ έχουν ξεκινήσει να περιπολούν τις παραλίες ωοτοκίας του Ρεθύμνου, των Χανίων και του Κόλπου της Μεσαράς, προκειμένου να καταγράψουν τη δραστηριότητα των θαλασσίων χελωνών και να προστατεύσουν τις φωλιές του προστατευόμενου είδους Caretta caretta.

Με χαρά, εντόπισαν και προστάτευσαν την πρώτη φωλιά που καταγράφηκε στην Κρήτη φέτος, στην παραλία ωοτοκίας των Χανίων στην περιοχή του Γερανίου, στον Δήμο Πλατανιά, στις 31 Μαΐου.

Δεν άργησαν να ακολουθήσουν και οι πρώτες φωλιές στην παραλία ωοτοκίας του Ρεθύμνου και του Κόλπου της Μεσαράς.   

Οι θαλάσσιες χελώνες του είδους Caretta caretta ζουν από τα αρχαία χρόνια στις θάλασσές μας. Ενήλικες θηλυκές βγαίνουν στις παραλίες της Κρήτης τα καλοκαίρια για να αποθέσουν τα αυγά τους, από όπου 2 μήνες μετά, εκκολάπτονται χιλιάδες χελωνάκια που τρέχουν στη θάλασσα, όπου θα περάσουν τη υπόλοιπη ζωή τους.

Καθώς ο υπο-πληθυσμός της Κρήτης είναι γενετικά διακριτός από τους υπόλοιπους της Μεσογείου, η διατήρησή του είναι υψηλής σημασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΡΧΕΛΩΝ, την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί σημαντική μείωση του αριθμού των φωλιών της καρέτα στην Κρήτη.

Ωστόσο, η πτώση αυτή φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που αποδεικνύει ότι η συλλογική προσπάθεια προστασίας του είδους έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Είναι λοιπόν χρέος μας, να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε προκειμένου να διατηρήσουμε αυτήν την βελτίωση.

Φωτογραφία από τα Χανιά, όπου μια χελώνα χτύπησε πάνω σε ξύλινο διάδρομο και ξαπλώστρα με αποτέλεσμα να μην κάνει φωλιά.

Τηρώντας τα παρακάτω απλά διαχειριστικά μέτρα, τα οποία περιέχονται στην ΚΥΑ παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού, (ΦΕΚ Β 1864/15-5-2020, όπως τροποποιήθηκε από το ΦΕΚ Β 2198/5-6-2020), μπορούμε όλοι/ες να συμβάλλουμε σε μια πετυχημένη σεζόν ωοτοκίας:

  • Από την 1η Μαΐου έως και την 31η Οκτωβρίου ο καθαρισμός της παραλίας πρέπει να γίνεται μόνο χειρωνακτικά. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται βαρέα οχήματα, διότι θα καταστρέψουν τις φωλιές.
  • Δεν επιτρέπεται η είσοδος και η κίνηση οχημάτων στην παραλία.
  • Ξαπλώστρες και ομπρέλες πρέπει να τοποθετούνται σε άξονες κάθετους προς το κύμα και σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 μέτρων μεταξύ τους. Οι ξαπλώστρες θα πρέπει να απομακρύνονται/αναρτώνται ψηλά κάθε βράδυ (με τη δύση του ηλίου) για να αφήσουν χώρο για την αναπαραγωγή των θαλάσσιων χελωνών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Η άμμος μεταξύ των επίπλων θαλάσσης δεν πρέπει να καλύπτεται από ξύλινους διαδρόμους.
  • Τα έπιπλα θαλάσσης θα πρέπει να πλένονται σε χώρο εκτός της παραλίας, ώστε να μην υγραίνονται οι φωλιές και σήπονται τα αυγά.
  • Δεν επιτρέπονται τα beach parties στην παραλία.
  • Να αποφεύγεται η ανθρώπινη παρουσία, ο θόρυβος και ο τεχνητός φωτισμός στην παραλία κατά τις βραδινές ώρες.
  • Θυμηθείτε ότι οι θαλάσσιες χελώνες ζουν ελεύθερες στη φύση – αποφύγετε να την ταΐσετε και να την αγγίξετε.
  • Τα ίχνη χελωνών και νεοσσών στην παραλία πρέπει να αφήνονται ανέπαφα, μέχρι να γίνει η καθημερινή καταμέτρηση από την ερευνητική ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Η δράση  για να διατηρηθεί ο «κρητικός» υπο-πληθυσμός της καρέτα έχει αναληφθεί συγχρονισμένα από τον Δήμο Ρεθύμνης, τον Δήμο Χανίων και Πλατανιά, τον Δήμο Φαιστού, την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την Περιφερειακή ενότητα Χανίων, την Περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, το Λιμεναρχείο Ρεθύμνης, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων, του Λιμενικού Σταθμού Κόκκινου Πύργου, της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σαμαριάς και ΠΠ Δυτικής Κρήτης και τον ΑΡΧΕΛΩΝ.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather