Τουρισμός: Με τρεις τρόπους θα μπαίνουν στην Ελλάδα οι επισκέπτες από τον Μάιο

Τουρισμός: Με τρεις τρόπους θα μπαίνουν στην Ελλάδα οι επισκέπτες από τον Μάιο

Με πολλούς «άγνωστους Χ» εισέρχεται ο ελληνικός Τουρισμός στην τελική ευθεία προς το άνοιγμα της θερινής περιόδου του 2021, όπως επιβεβαιώνει πρακτικά και η προχθεσινή άφιξη στη Ρόδο των 189 τουριστών από την Ολλανδία, σε μία «πρόβα» ομαδικής μετακίνησης εντός του ευρωπαϊκού χώρου.

Το «πείραμα», όπως το αποκαλούν ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, δεν γίνεται μόνο για την Ελλάδα. Η Ολλανδία, όπως και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν λόγους να επιθυμούν την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας, ως ένα σκαλοπάτι στην κατεύθυνση της επανενεργοποίησης της οικονομίας.

Οι 189 Ολλανδοί δεν θα κάνουν ακριβώς «ειδυλλιακές» διακοπές στο υπέροχο ελληνικό νησί. Θα μείνουν περιορισμένοι αυστηρά σε ένα ξενοδοχείο πολυτελείας θα ψυχαγωγούνται μόνο μέσα στις εγκαταστάσεις του και θα τρώνε μόνο εκεί. Δεν θα επισκεφθούν κανένα αρχαιολογικό μνημείο ή άλλο αξιοθέατο και δεν θα δοκιμάσουν ούτε ένα κανονικό σουβλάκι.

Το «πείραμα» προσφέρει, πάντως, μία ευκαιρία να αναδειχθούν και να επιλυθούν ορισμένα προβλήματα, ενώ ενδέχεται να λειτουργήσει και διαφημιστικά υπέρ της Ελλάδας, εφόσον ολοκληρωθεί χωρίς δυσάρεστα απρόοπτα.

Πως θα μπαίνουν τουρίστες στην Ελλάδα

Οι ξένοι επισκέπτες θα έρχονται στην χώρα μας με συγκεκριμένους όρους, ώστε να ελαχιστοποιηθούν πρακτικά οι πιθανότητες να νοσήσουν μαζικά ή να «ξεφύγουν» από τον έλεγχο πολλές περιπτώσεις κρουσμάτων.

Πρακτικά, θα υπάρχουν τρεις δυνατότητες για να έρθει ένας τουρίστας στην Ελλάδα:

– να έχει κάνει εμβόλιο και να φέρει μαζί του το λεγόμενο «πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό», που κατά τις εκτιμήσεις αρμοδίων πηγών στο υπουργείο Τουρισμού, θα έχει διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω στα μέσα Ιουνίου – δηλαδή θα έχουν συμφωνήσει οι χώρες της ΕΕ για το πως, σε ποιούς θα χορηγείται και ποιά ακριβώς θα είναι η ισχύς του

– να φέρει μαζί του πιστοποιητικό αντισωμάτων, που θα αποδεικνύει ότι έχει ήδη νοσήσει και αναρρώσει – άρα πρακτικά δεν θα μπορεί να μεταδώσει κάποιος τον κορονοϊό

– να περάσει από μοριακό τεστ 72 ώρες πριν ταξιδέψει και να βγει αυτό αρνητικό

Παράλληλα, θα γίνονται συστηματικά δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε όλες τις εισόδους της χώρας (αεροδρόμια, λιμάνια και συνοριακοί σταθμοί) με βάση το μοντέλο EVA που απέδωσε σημαντικά αποτελέσματα το καλοκαίρι του 2020, εντοπίζοντας πολλά κρούσματα σε ξένους ή Έλληνες ταξιδιώτες.

Επίσης, μένει να προσδιοριστεί το που θα φιλοξενούνται τυχόν τουρίστες που θα νοσήσουν εκ των υστέρων ευρισκόμενοι στην χώρα μας, καθώς υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό.

Πάντως, με τον συνδυασμό μέτρων που περιγράφονται παραπάνω, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία στο υπουργείο Τουρισμού για ένα επιτυχημένο άνοιγμα στα μέσα Μαΐου.

Το μεγάλο στοίχημα της 14ης Μαΐου

Ως ημερομηνία στόχος για το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού έχει τεθεί, όπως είναι γνωστό, η Παρασκευή 14 Μαΐου και όπως αναφέρουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, πολύ δύσκολα θα μετακινηθεί αυτό το ”ραντεβού”.

Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι:

– οι ξενοδοχειακές μονάδες, όπως όλες οι μεγάλες υποδομές, χρειάζεται χρόνος για να προετοιμαστούν πριν υποδεχθούν επισκέπτες. Αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα 24ωρα

– το προσωπικό των ξενοδοχειακών μονάδων, ή των κρουαζιερόπλοιων, δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί μέσα σε ελάχιστα 24ωρα. Συχνά, είναι εργαζόμενοι που μετακινούνται από μεγάλες αποστάσεις και είναι αναγκαίο να υπάρξει σαφής προγραμματισμός και να έχουν ειδοποιηθεί πολλές ημέρες πριν σπεύσουν στις εργασίες τους

– το ρίσκο να ανοίξει βιαστικά η Ελλάδα και να προκύψουν κρούσματα, δεν αξίζει τον κόπο. Θα δυσχεράνει τη θέση της χώρας στο διεθνές τουριστικό τοπίο και θα δώσει πλεονεκτήματα σε ανταγωνιστές, που θα βρουν ευκαιρίες για δυσφήμιση

– για να έρθουν μαζικά τουρίστες πρέπει να υπάρχουν αεροπορικές πτήσεις, οι οποίες δεν εξαρτώνται μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από το διεθνές περιβάλλον. Αν δεν ανοίξουν, δηλαδή, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, είναι αφελές να αναμένουμε αυξημένες αφίξεις στην χώρα μας.

Πηγή: huffingtonpost.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather