Το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης για την κατά παρέκκλιση δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές

Το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης για την κατά παρέκκλιση δόμηση στις εκτός σχεδίου περιοχές

Το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης γνωστοποίησε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με τη δυνατότητα δόμησης γηπέδων κειμένων σε εκτός σχεδίου περιοχή. Όπως αναφέρει όμως το ΤΕΕ στο αίτημά του «είναι απαραίτητο η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης να υλοποιηθεί μετά την έγκριση των ανά περιοχή τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ή γενικών πολεοδομικών σχεδίων καθώς και τον χαρακτηρισμό των οδών».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση-επιστολή του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε στις 9 Δεκεμβρίου 2022, λήγει η διορία που έδινε το άρθρο 40 του Ν.4759/20 για δυνατότητα δόμησης γηπέδων κειμένων σε εκτός σχεδίου περιοχή, εφόσον λάμβαναν προέγκριση άδειας δόμησης. Ως τούτου αντιμετωπίζουμε άμεσα την οριστική κατάργηση της κατά παρέκκλισης δόμησης γηπέδων σε εκτός σχεδίου περιοχές σε όλη την χώρα.

Λαμβάνοντας όμως υπόψη:

  • Τη μη ολοκλήρωση των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων τα οποία σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν ακόμα καν προκηρυχθεί,
  • την έλλειψη μελετών για τον χαρακτηρισμό των οδών με άγνωστο χρονικό διάστημα υλοποίησης,
  • τη μη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάρτησης των δασικών χαρτών και των δηλώσεων του κτηματολογίου καθώς, και
  • τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας (ενεργειακή κρίση, δύσκολη κοινωνική και οικονομική συγκυρία), η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει καταφέρει μέχρι και σήμερα να ανταποκριθεί και να εξασφαλίσει την οικοδομησιμότητα των ακινήτων τους.

Εξάλλου θα πρέπει να επισημάνουμε το γεγονός της κάθετης πτώσης των εμπορικών αξιών των συγκεκριμένων γηπέδων που θα προκληθεί, τη συνακόλουθη αναταραχή που θα δημιουργηθεί στην κτηματοαγορά και το πρόβλημα ρευστότητας που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες καθώς θα χάσουν σημαντικό μέρος των υποθηκών τους.
Άλλωστε πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο συνολικότερος χωροταξικός σχεδιασμός της χώρας πρέπει να απορρέει από τα γενικά ή τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που θα εκπονηθούν και θα δώσουν την σωστή κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί ο σχεδιασμός. Για αυτό και είναι απαραίτητο να διαγραφεί από το άρθρο 40 του Ν.4759/20 η διετής διορία.
Η Αντιπροσωπεία του Τμήματος μας σε έκτακτη Συνεδρίαση της 16-11-2022, συζήτησε εκτεταμένα το εν λόγω θέμα και ομόφωνα αποφάσισε ότι είναι απαραίτητο η κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης να υλοποιηθεί μετά την έγκριση των ανά περιοχή τοπικών πολεοδομικών σχεδίων ή γενικών πολεοδομικών σχεδίων καθώς και τον χαρακτηρισμό των οδών.

Ευελπιστώντας στη θετική σας απάντηση».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather