Το πρόγραμμα εορτασμού της 109ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης, στα Χανιά

Το πρόγραμμα εορτασμού της 109ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης, στα Χανιά

Λαμπρός θα είναι και φέτος ο εορτασμός της 109ης επετείου της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, το οποίο περιλαμβάνει εκδηλώσεις και τελετές την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και την Πέμπτη 1η Δεκεμβρίου 2022. Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι όπως κάθε χρόνο το φρούριο του Φιρκά στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, εκεί όπου πριν από 109 χρόνια, ο τότε πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος και ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, ύψωσαν την Ελληνική σημαία, σηματοδοτώντας την Ένωση της Κρήτης με την μητέρα Ελλάδα.

Το πρόγραμμα του φετινού εορτασμού, όπως καταρτίσθηκε από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», περιλαμβάνει:

  • ΤΕΤΑΡΤΗ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022

11:00  Στέψη του ανδριάντα του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου (Πλατεία Ελευθερίας)

Κατάθεση στεφάνων από μαθητές και σπουδαστές της πόλης των Χανίων, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών.

Μετά τη στέψη θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια θα ανακρουστεί, από τη Φιλαρμονική του Δήμου Χανίων, ο Θούριος του Εθνάρχη και ο Εθνικός Ύμνος.

  • ΠΕΜΠΤΗ 1η ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

07.30-10.30 – Μητροπολιτικός Ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου, Όρθρος Θεία Λειτουργία – Μνημόσυνο

11.00 – Επίσημη Δοξολογία. Μετά το τέλος της Δοξολογίας θα σχηματιστεί πομπή για την μεταφορά της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

11.30  Φρούριο Φιρκά – Τελετή έπαρσης τη σημαίας. Ο πανηγυρικός της ημέρας θα εκφωνηθεί από το Δήμαρχο Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, και στην συνέχεια θα γίνει Έπαρση της Σημαίας.

Ακολουθεί επίσκεψη στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με παρουσίαση νέων εκθεμάτων-δωρεών, και στη συνέχεια επίσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων.

20:00 – Εκδήλωση Εθνικού Ιδρύματος «Ελ. Βενιζέλος» – Πνευματικό Κέντρο Χανίων**

Προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, αγώνας για τη Μικρά Ασία», παραγωγής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», της ΕΡΤ και της Long Run Productions.

Οργάνωση: Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

** θα σταλούν ιδιαίτερες προσκλήσεις από το Ίδρυμα «Ελ. Βενιζέλος»

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather