Το πλήρες σχέδιο ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής αστυνομίας

Το πλήρες σχέδιο ανάπτυξης της Πανεπιστημιακής αστυνομίας

Κέντρα… επιχειρήσεων με τη διαχείριση καμερών που θα τοποθετηθούν στα σημεία ελεγχόμενης πρόσβασης, σε κοινόχρηστους χώρους και σε χώρους εργαστηρίων με ακριβό εξοπλισμό θα λειτουργήσουν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Θα τα διαχειρίζονται στελέχη της νεοσύστατης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας ή Ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο που θα καταθέσουν τα υπουργεία Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη. Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, που θα φορούν διαφορετικού χρωματισμού στολή, θα λαμβάνουν εντολές από το κέντρο επιχειρήσεων στην περίπτωση εντοπισμού έκνομων ενεργειών, ενώ θα προβαίνουν σε περιπολίες εντός των πανεπιστημίων και θα φυλάσσουν κρίσιμες υποδομές και εγκαταστάσεις.

Υποχρεωτικό θα είναι το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στις εισόδους-εξόδους των ΑΕΙ με έκδοση σχετικού κανονισμού, ενώ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, αυτό θα λαμβάνεται υπ’ όψιν κατά την ετήσια τακτική επιχορήγησή τους, όπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό που εμπεριέχει κλομπ, χειροπέδες και ειδικό σπρέι πιπεριού, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς που θα προσληφθούν ειδικά γι’ αυτό το σκοπό. Η πρώτη προκήρυξη θα είναι για 1.000 οργανικές θέσεις, με προοπτική να διπλασιαστεί ο αριθμός τους, ενώ θα απασχολούνται 200 άτομα ανά βάρδια, με ιδιαίτερη έμφαση στα πέντε ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα). Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ερωτώμενος για το ποιες ενέργειες θα ακολουθηθούν στις περιπτώσεις ενδεχόμενων επιθέσεων εναντίον στελεχών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, απάντησε πως αν συμβεί οτιδήποτε από το οποίο κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές ή εγκαταστάσεις θα υπάρχουν προσθήκες από άλλες υπηρεσίες και θα εξελίσσονται αστυνομικές επιχειρήσεις στα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα ανακατανέμονται στα ΑΕΙ ανάλογα με τις ανάγκες τους. Την πρόσληψη, εκπαίδευση και παροχή του εξοπλισμού τους έχει αναλάβει το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας. Θα υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ. και θα συνεργάζονται με τον πρύτανη και τον αντιπρύτανη του εκάστοτε ΑΕΙ. Τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας θα έχουν πλήρη προανακριτικά καθήκοντα, δυνατότητα συλλήψεων και σχηματισμό δικογραφιών. Η μισθοδοσία τους θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις κάποιων καθηγητών του ΕΜΠ στη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε την αναγκαιότητα δημιουργίας της και επεσήμανε την εισβολή ατόμων στο γραφείο του πρύτανη Ανδρέα Μπουντουβή, τον περασμένο Νοέμβριο, ο οποίος γλίτωσε από τύχη, όπως υποστήριξε, καθώς διέφυγε, με τους δράστες να προβαίνουν σε καταστροφές του πανεπιστημιακού χώρου.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε πως από τον Φεβρουάριο του 2017 έως και τον Νοέμβριο του 2020 είχαν καταγραφεί 20 βίαια περιστατικά, μαχαιρώματα σε υπαλλήλους, μπλοκαρισμένες είσοδοι-έξοδοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι από «θαύμα δεν συνέβη κάτι τραγικό και δεν έχουμε θρηνήσει θύματα». Επεσήμανε επίσης τα περιστατικά βίας και επιθέσεων σε βάρος του καθηγητή Αγγελου Συρίγου, του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, Δημήτρη Μπουραντώνη, και την απόπειρα σε βάρος του πρύτανη του ΕΜΠ, Ανδρέα Μπουντουβή.

Μέχρι σήμερα, όπως αναφέρθηκε, η προστασία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ήταν ανεπαρκής, ο φωτισμός τους ελλιπέστατος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες έντασης και παραβατικότητας κάθε είδους. Σε κάθε πανεπιστήμιο θα διορίζεται ένας τεχνικός ασφάλειας, που θα είναι αρμόδιος για τη φύλαξη, πυροπροστασία, συντήρηση και αναβάθμιση του φωτισμού.

Τα τμήματα του νέου σώματος θα έχουν έδρα εσωτερικά των ΑΕΙ, όταν το προσωπικό τους λάβει την ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο χειρισμού εγκληματικών-παραβατικών συμπεριφορών εντός των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Παράλληλα έχουν καταρτιστεί ειδικά σχέδια ασφάλειας και επέμβασης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα στην περίπτωση που εξελίσσονται έκνομες ενέργειες. Τα συγκεκριμένα σχέδια περιλαμβάνουν τη χαρτογράφηση πανεπιστημίων εσωτερικά και εξωτερικά, τις εισόδους πρόσφορης πρόσβασης αστυνομικών δυνάμεων, τις ομάδες κρούσης που μπορεί να απαιτηθούν. Επίσης περιλαμβάνεται ένα εγχειρίδιο-manual ενεργειών ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, την πιθανή καταγραφή προσαχθέντων-συλληφθέντων με τη δημιουργία τράπεζας δεδομένων και «χειρουργικές» επεμβάσεις για ειρηνικές εκκενώσεις…

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather