Το μήνυμα της Αμαλίας Μπασιά για την διεθνή ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Το μήνυμα της Αμαλίας Μπασιά για την διεθνή ημέρα εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η 25η Νοεμβρίου είναι η ημέρα που έχει στόχο να φέρει στο προσκήνιο και στο νου όλων των ανθρώπων την ύπαρξη της βίας κατά των Γυναικών, ενάντια στην οποία αγωνιζόμαστε κάθε μέρα, όλο το χρόνο, μέχρι την εξάλειψή της.

Όπως αναφέρει στο μήνυμά της η πρόεδρος του παραρτήματος Χανίων της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, Αμαλία Μπασιά, “δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα από το 1948, με την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, προσπάθησε να διασφαλίσει την Ειρήνη, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη, οι διατάξεις της Διακήρυξης  παραμένουν,  διαχρονικά, ανενεργές.

Αντιθέτως, στις μέρες μας, όπου βιώνουμε τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κρίση ιδεών, αξιών, δημοκρατίας, οι γυναίκες είναι από εκείνους που εισπράττουν το μεγαλύτερο μερίδιο των συνεπειών της. Η βία κατά των γυναικών κλιμακώνεται λαμβάνοντας πολλές μορφές που πολλά χρόνια βασανίζουν την κάθε Κοινότητα, αλλά και νέες οι οποίες αναδύονται μέσα από την τεχνολογική ανάπτυξη. Από την γυναικοκτονία, τον ακρωτηριασμό γυναικείων γεννητικών οργάνων, την ενδοοικογενειακή και τη σεξουαλική βία, μέχρι την έμφυλη βία στον Κυβερνοχώρο.

Απέναντι σ’ αυτήν την απίστευτη μεγέθυνση του φαινομένου οφείλουμε να επαναπροσδιορίσουμε την οπτική και τους στόχους μας, ώστε να ανατρέψουμε τις κοινωνικές προκαταλήψεις και τα στερεότυπα, να αποβληθούν οι κοινωνικές παθογένειες. Να εμφυσήσουμε – ιδιαίτερα στη νέα γενιά – τη μηδενική ανοχή στη βία, το σεβασμό στην αξία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Τούτο αποτελεί υποχρέωση τόσο της Πολιτείας και των Φορέων που ενεργοποιούνται σε κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο, όσο και του καθένα από εμάς”, καταλήγει η κ. Μπασιά.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather