Την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα

Την υψηλότερη χονδρική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη έχει η Ελλάδα

Στα 254,33 ευρώ/MWh (1000 kwh) εκτοξεύθηκε την Πέμπτη η μέση τιμή ρεύματος στην εγχώρια χονδρεμπορική αγορά από τα υψηλά των 238,14 ευρώ/MWh την Τετάρτη, ενώ το υψηλότερο σημείο της ημέρας έφθασε ακόμη και στα 319,93 ευρώ MWh.

Η τιμή είναι κατά 10 ευρώ ακριβότερη από την αμέσως υψηλότερη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας (248,46 και 248,09 ευρώ αντίστοιχα) και κατά 73,73 ευρώ ακριβότερη από τη χαμηλότερη τιμή που καταγράφεται στην αγορά της Γερμανίας, στα 180, 6 ευρώ/MWh.

To ακριβό φυσικό αέριο κάλυψε το 43,5% της συνολικής ζήτησης σήμερα, η συμμετοχή των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας περιορίστηκε στο 24,6% και των υδροηλεκτρικών στο 6,5%.

Ποσοστό 6,5% κάλυψε ο λιγνίτης και 15,6% οι εισαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν λόγω των χαμηλότερων τιμών στις γειτονικές αγορές .Η με΄ση τιμή εκκαθάρισης της αγοράς είχε ήδη καταγράψει άνοδο το περασμένο επταήμερο (8-14Νοεμβρίου κατά 5,6% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη και ανήλθε στα 218, 25 ευρώ/MWh.

Η νέα άνοδος στα επίπεδα των 254, 33 ευρώ/MWh προεξοφλεί μέση μηνιαία τιμή για τον Νοέμβριο πολύ πάνω από τα 200 ευρώ και ροκανίζει περαιτέρω τα οφέλη από τις αυξημένες κρατικές επιδοτήσεις των 39 ευρώ τον μήνα που ανακοίνωσε προσφάτως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Την εξέλιξη αυτή φαίνεται να έχει λάβει υπόψη της η πολιτική ηγεσία η οποία από το αρχικό σχέδιο για περιορισμό των εισροών του ΕΛΑΠΕ στο 14% από τα έσοδα δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων έχει αποφασίσει να τα περιορίσει στο 8% και να διοχετεύσει στο ταμείο ενεργειακής μετάβασης το 69,86% διασφαλίζοντας συνολικά έσοδα για τις επιδοτήσεις ρεύματος περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Αν και οι αυξήσεις τρέχουν με ρυθμό που δύσκολα μπορεί να καλύψουν οι κρατικές επιδοτήσεις, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ανταποκρίνονται στο να διατηρηθεί η ομαλότητα και η κοινωνική συνοχή που είναι και το ζητούμενο σε τέτοιες ακραίες συνθήκες.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather