Τι να προσέχετε στο κρύο αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη

Τι να προσέχετε στο κρύο αν πάσχετε από σακχαρώδη διαβήτη

Είναι συνηθισμένο φαινόμενο οι ασθενείς που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη ρύθμισή τους κατά τους κρύους μήνες. Οι κυριότεροι λόγοι είναι:

• Οι αλλαγές στις καθημερινές συνήθειες (διαιτολόγιο – άσκηση).
• Οι συχνές λοιμώξεις (ιώσεις, γρίπη, επιδημία covid).
• Το περισσότερο στρες.

Με δεδομένο ότι ο Σακχαρώδης Διαβήτης αποτελεί συχνό πρόβλημα υγείας και στη χώρα μας, αφού ένας στους δέκα πάσχουν από Διαβήτη, ο Δρ Σταύρος Μπούσμπουλας, τ. διευθυντής της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Γ.Ν. Νίκαιας και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, ενημερώνει για όλα αυτά που θα πρέπει να προσέχουν οι διαβητικοί τις κρύες μέρες του χειμώνα, ώστε να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας.

Οι πολύτιμες συμβουλές του κ. Μπούσμπουλα έχουν ως εξής:

 • Μείνετε ζεστοί: Ντυθείτε ζεστά, φροντίστε ιδιαίτερα να μένουν ζεστά τα πόδια, καθώς οι άνθρωποι με Διαβήτη έχουν συχνά προβλήματα αγγειοπάθειας στα κάτω άκρα. Αποφύγετε το καυτό μπάνιο (ελέγξτε θερμοκρασία με θερμόμετρο ή τον αγκώνα σας), θερμοφόρες, ηλεκτρικές κουβέρτες, αλλά και την άμεση επαφή με τα θερμαντικά σώματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων, ιδίως σε άτομα με διαταραχή της αισθητικότητας, λόγω νευροπάθειας.
 • Η ξηροδερμία και η ξηροφθαλμία είναι συχνά προβλήματα το χειμώνα: Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες και πίνετε άφθονα υγρά. Χρησιμοποιήστε αντιηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη προστασίας και γυαλιά ηλίου, αν βρεθείτε σε περιοχές με χιόνι.
 • Αποφύγετε την υγρασία: Αφαιρέστε το συντομότερο βρεγμένα ρούχα και κάλτσες, γιατί μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και να προδιαθέσουν για δερματικές λοιμώξεις.
 • Προστατέψτε τα πόδια σας: Ο έλεγχος των ποδιών πρέπει να γίνεται σε καθημερινή βάση για πληγές, σκασίματα και κάλους. Φορέστε ζεστές κάλτσες από υλικό που να απορροφά την υγρασία. Αν βραχούν τα πόδια σας στεγνώστε τα καλά και αλλάξτε παπούτσια και κάλτσες. Βάλτε ενυδατική κρέμα στα πόδια, όχι ανάμεσα στα δάκτυλα. Αν πάτε εκδρομή ή ταξιδέψετε, να έχετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι παπούτσια με κάλτσες, ώστε να μπορείτε να αλλάξετε αν χρειαστεί. Μη φοράτε ή πάρετε μαζί σας τα καινούργια παπούτσια, που δεν τα έχετε δοκιμάσει ακόμα.
 • Μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό: Βιώνουμε περίοδο πανδημίας με όλα τα πιθανά επακόλουθα. Οι επόμενοι μήνες είναι μια περίοδο κατά την οποία μπορεί να υπάρξει κίνδυνος αυξημένης μετάδοσης του ιού λόγω ειδικών περιστάσεων, όπως οι συναθροίσεις σε εσωτερικούς χώρους. Η στρατηγική συνιστά συνεχή επαγρύπνηση και προσοχή. Αποφεύγουμε την επαφή με ασθενείς, που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού (π.χ. βήχας), τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής υγιεινής (πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι ή επάλειψη με αλκοολούχο διάλυμα, μάσκες), αποφεύγουμε χειραψίες και κοντινές επαφές όταν έχουμε συμπτώματα κρυολογήματος ή με άτομα που παρουσιάζουν κρυολόγημα, Αν εμφανίσουμε εικόνα αναπνευστικής λοίμωξης (π,χ, πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή) απευθυνόμαστε στο γιατρό μας.
 • Μην ξεχνάμε ότι το χειμώνα είναι συχνές και άλλες λοιμώξεις με παρόμοια συμπτώματα με τον κορονοϊό. Μη ξεχνάμε τη γρίπη που τους επόμενους μήνες κάνει αισθητή την παρουσία της και γενικότερα τις ιώσεις. Μια τέτοια λοίμωξη είναι ενδεχόμενο να απορρυθμίσει ακόμη και έναν καλά ελεγχόμενο Διαβήτη. Σημαντική για την πρόληψη των λοιμώξεων είναι η διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα και άφθονα λαχανικά. Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε τον ετήσιο εμβολιασμό για τον κορονοϊό, την εποχιακή γρίπη, καθώς και το εμβόλιο για τον πνευμονιόκοκκο. Αν αρρωστήσετε μείνετε σπίτι για να αναρρώσετε. Πρέπει να τονίσουμε ότι κάθε φορά που μια λοίμωξη απορρυθμίσει το Διαβήτη πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.
 • Τήρηση διαιτολογίου και τις ημέρες των γιορτών: Οι χειμερινοί μήνες περιλαμβάνουν πολλές γιορτινές ημέρες, αλλά και ευκαιρίες για συναθροίσεις που δίνουν αφορμή για εκτροπή από το διαιτολόγιο, καθώς και για κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας αλκοόλ. Οι βασικές αρχές του υγιεινού διαιτολογίου που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, αποφυγή κεκορεσμένων λιπαρών και μικρή ποσότητα αλκοόλ (1-2 μεζούρες την ημέρα) είναι σημαντικό να ακολουθούνται και τις ημέρες αυτές
 • Το κρύο ή η βροχή περιορίζουν τη σωματική δραστηριότητα: Τις ημέρες αυτές μπορείτε να περιοριστείτε σε δραστηριότητες εντός του σπιτιού, όπως το ανέβασμα της σκάλας, ήπια αεροβική ή και απλές διατατικές ασκήσεις για να διατηρηθείτε σε καλή φόρμα.
 • Οι αλλαγές της θερμοκρασίας μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα σακχάρου: Αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου μπορούν να συμβούν με τις αλλαγές της θερμοκρασίας. Αυξήστε τη συχνότητα μετρήσεων και κάντε επιπλέον μετρήσεις, αν δεν αισθάνεστε καλά. Φροντίστε τα δάκτυλά σας να είναι ζεστά πριν τη μέτρηση (η λήψη αίματος από κρύα άκρα μπορεί να δώσει λανθασμένα αποτελέσματα). Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, αν διαπιστώσετε πολύ υψηλές ή χαμηλές τιμές σακχάρου.
 • Η ινσουλίνη δεν αλλοιώνεται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η χορήγηση ινσουλίνης σε χαμηλή θερμοκρασία ενδέχεται να είναι επώδυνη γι’ αυτό καλό είναι να έρχεται σε θερμοκρασία δωματίου πριν. Αποφύγετε να τη ζεστάνετε με κάποιο θερμαντικό σώμα, καθώς μπορεί να αλλοιωθεί από την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία.
 • Συσκευές όπως αντλίες ινσουλίνης και μετρητές σακχάρου δεν πρέπει να εκθέτονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού ενδέχεται να επηρεαστεί η λειτουργία τους.
 • Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε, φροντίστε να πάρετε μαζί σας φάρμακα (ινσουλίνη ή δισκία) και αναλώσιμα (ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαριφιστήρες, βελόνες ινσουλίνης) περισσότερα από όσα αντιστοιχούν στην παραμονή σας, αλλά και να έχετε κάποια σπίτι σας για τη στιγμή που θα επιστρέψετε. Φτιάξτε ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής και δραστηριοτήτων παρόμοιο με αυτό που ακολουθείτε τον υπόλοιπο χρόνο (λάβετε υπόψη σας ενδεχόμενη αλλαγή ώρας). Έχετε μαζί σας το τηλέφωνο του γιατρού σας για κάθε ενδεχόμενο.
Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather