Θετικός ο απολογισμός του προγράμματος ΤΕΒΑ για το 2020 που υλοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης

Θετικός ο απολογισμός του προγράμματος ΤΕΒΑ για το 2020 που υλοποίησε η Περιφέρεια Κρήτης

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μέσω τηλεδιάσκεψης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρου Ν. Βαμβακά και του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρου Επιτροπάκη,η Τακτική Απολογιστική  Συνέλευση των φορέων που συμμετέχουν στην Κοινωνική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης του «Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής (ΤΕΒΑ) 2018-2021».

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν 69 εκπρόσωποι από τους φορείς της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Κρήτης. Από τη Διαχειριστική Αρχή του ΤΕΒΑ, παρευρέθηκαν ο Ιωάννης Πασπάλας, Προϊστάμενος και η Ελένη Φωτοπούλου, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη. Επίσης, το παρόν έδωσαν οι Αντιδήμαρχοι Κοινωνικής Πολιτικής των Δήμων της Κρήτης και οι υπεύθυνοι των διανομών των Δήμων, καθώς και στελέχη της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης. Επίσης, παρουσιάστηκαν τα προς εφαρμογή Συνοδευτικά Μέτρα από το Χρήστο Λιονή, καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, τη Νικολέτα Ράτσικα, Επίκουρη Καθηγήτρια του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, το Γιώργο Απλαδά, Λέκτορα του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ και τονΚώστα Δρακάκη Αντιπρόεδρο της Ένωσης Καταναλωτών (ΕΝ.ΚΑ Κρήτης).

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

 1. Ο απολογισμός δράσης του Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής 2018-2021 για την Περιφέρεια Κρήτης για το 2020.
 2. Η διαδικασία υλοποίησης των συνοδευτικών μέτρων του Προγράμματος εν μέσω Πανδημίας.
 3. Η συνέχιση και ολοκλήρωση του Προγράμματος για τα έτη 2021-2022.
 4. Ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Προγράμματος και οι διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται για τους επικείμενους ελέγχους.

Κατά τη συζήτηση του απολογισμού δράσης για το 2020 αναφέρθηκε ότι πραγματοποιήθηκαν οκτώ (8) διανομές τροφίμων με είδη παντοπωλείου, κρεοπωλείου, οπωροκηπευτικά, είδη βασικής υλικής συνδρομής και βρεφικές τροφές σε τριάντα (30) σημεία διανομής  στην επικράτεια της Περιφέρειας Κρήτης. Τα ωφελούμενα νοικοκυριά που εξυπηρετήθηκαν κατά το έτος 2020 ανέρχονται σε 8.228 με ωφελούμενα άτομα 16.088. Η συνολική αξία των διανεμηθέντων προϊόντων ανέρχεται σε 2.077.928,23 ευρώ.

Τα Συνοδευτικά Μέτρα που υλοποιούνται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι:

 • Παρέμβαση μείωσης του καρδιαγγειακού κινδύνου.
 • Ενημέρωση για τους κινδύνους από την κατανάλωση του οινοπνεύματος και παρεμβάσεις μείωσής τους,
 • Ενημέρωση για τους κινδύνους του καπνίσματος και παρεμβάσεις για τη διακοπή του.
 • Ενημέρωση για τα χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού και παρέμβαση για τη μείωση της ζημίας.

Τα Συνοδευτικά Μέτρα που υλοποιούνται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο είναι:

 • Ανάπτυξη δράσεων Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης.
 • Λειτουργία Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
 • Εκμάθηση συνταγών μαγειρικής, αρτοποιίας, δίνοντας έμφαση στην Κρητική Διατροφή, για ορθή χρήση των προϊόντων που διανέμονται στα ωφελούμενα νοικοκυριά.

Τα Συνοδευτικά Μέτρα που υλοποιούνται από την Ένωση Καταναλωτών Κρήτης είναι:

 • Η παροχή νομικών συμβουλών & υποστήριξης σε ωφελούμενους.
 • Η παροχή συμβουλών διαχείρισης Οικογενειακού Προϋπολογισμού.
 • Η παροχή υπηρεσιών μέσα από πολυθεματικές δραστηριότητες (Κεραμική -Αγγειοπλαστική, Μελισσοκομεία, Τυροκομία, προαγωγή Δράσεων Πολιτισμού για εκμάθηση τοπικών μουσικών οργάνων και παραδοσιακών χορών τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά ωφελούμενων Οικογενειών του Προγράμματος). 

Τα ανωτέρω Συνοδευτικά Μέτρα αφορούν όλους τους ωφελούμενους του Προγράμματος ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Κρήτης και θα υλοποιηθούν μετά από συνεννόηση των Κοινωνικών Υπηρεσιών των Φορέων της Κοινωνικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης και των Φορέων υλοποίησής τους.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather