Συναντήσεις στα Χανιά για τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης

Συναντήσεις στα Χανιά για τον επικεφαλής του Ινστιτούτου «Πολιτιστικών Διαδρομών» του Συμβουλίου της Ευρώπης

Σειρά συναντήσεων και συσκέψεων εργασίας με τους τοπικούς φορείς των Χανίων είχε την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 ο εκτελεστικός γραμματέας και επικεφαλής του Ινστιτούτου των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης Stefano Dominioni. Ο κ. Dominioni ταξίδεψε στα Χανιά με αφορμή το 11ο Συμβουλευτικό Forum των “Πολιτιστικών Διαδρομών” του Συμβουλίου της Ευρώπης που θα διεξαχθεί στην πόλη μεταξύ 5-7 Οκτωβρίου 2022.

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων ο κ. Dominioni είχε εξαιρετικά εποικοδομητικές συζητήσεις με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Αναστάσιο Αλόγλου και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής κ. Ελένη Ζερβουδάκη, (εξαιτίας προγραμματισμένου ταξιδιού του Δημάρχου, Παναγιώτη Σημανδηράκη) στο Δημαρχείο Χανίων. Συγκεκριμένα ο κ. Dominioni ενημερώθηκε για τις προετοιμασίες του Forum του 2022 και επεσήμανε τη σπουδαιότητα των Πολιτιστικών Διαδρομών με έμφαση στο «Δρόμο Ιστορικων Καφέ» που έχει κάνει ήδη αίτηση για πιστοποίηση από το Συμβούλιο της Ευρώπης. Επίσης συζητήθηκε θερμά η πρόταση που έχει κάνει ο Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», Βασίλης Σταθάκης σχετικά με τη δημιουργία γραφείου – παραρτήματος των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Χανιά.

Στη συνέχεια ο κ. Dominioni επισκέφθηκε την Αντιπεριφέρεια Χανίων όπου συνομίλησε με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικόλαο Καλογερή. Ο κ. Καλογερής τόνισε την υποστήριξη της Περιφέρειας τόσο στη διεξαγωγή του Συνεδρίου του 2022, αλλά και στην ανάπτυξη της Πολιτιστικής Διαδρομής «Δρόμος Ιστορικών Καφέ», ενώ δεσμεύτηκε εκ μέρους της Περιφέρειας να προωθήσει την ιδέα των Διαδρομών, ώστε και άλλες περιοχές και αξιοθέατα του νησιού να αποτελέσουν κομβικά κομμάτια των «Πολιτιστικών Διαδρομών». Όσον αφορά στην πρόταση που έχει κάνει ο Πρόεδρος του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ», Βασίλης Σταθάκης σχετικά με τη δημιουργία γραφείου – παραρτήματος των Πολιτιστικών Διαδρομών στα Χανιά, ο κ. Καλογερής σχολίασε ότι πρόκειται για καινοτόμα ιδέα που θα βοηθήσει τον τόπο και δεσμεύθηκε, εκ μέρους της Περιφέρειας, να στηρίξει τη λειτουργία ενός τέτοιου γραφείου.

Ο κ. Dominioni επισκέφθηκε και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, συμμετείχε σε σύσκεψη εργασίας και με τη συμμετοχή του κ. Βασίλη Σταθάκη, Προέδρου του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμος Ιστορικών Καφέ» και του Γενικού Γραμματέα του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Γιώργου Ζυμβραγάκη με θέμα την προετοιμασία της διοργάνωσης του 11ου Διεθνούς Συμβουλευτικού Forum των “Πολιτιστικών Διαδρομών” του Συμβουλίου της Ευρώπης. «Στο Επιμελητήριο Χανίων, ήδη εργαζόμαστε για να αξιοποιήσουμε πολυδιάστατα τη μοναδική αυτή ευκαιρία του 11ου Διεθνούς Συμβουλευτικού Forum των “Πολιτιστικών Διαδρομών” του Συμβουλίου της Ευρώπης και επιπλέον της κεντρικής υποστήριξής μας στη διοργάνωση. Έτσι λοιπόν, έχουμε ήδη σχεδιάσει να δημιουργήσουμε για τους 500 εκλεκτούς διεθνείς προσκεκλημένους μας από 50 χώρες τον ψηφιακό γαστρονομικό χάρτη της Κρήτης, μέσω του οποίου θα παρουσιάζεται ο τοπικός διατροφικός μας πλούτος. Παράλληλα, θα προσφέρουμε τη μοναδική εμπειρία στους εκατοντάδες διαμορφωτές της Ευρωπαϊκής κοινής γνώμης να γευτούν και οι ίδιοι την πλούσια και υψηλής ποιότητας κουζίνα του νησιού μας μέσα από την επιπλέον διοργάνωση μιας μοναδικής διαδραστικής εκδήλωσης γευσιγνωσίας των τοπικών μας προϊόντων», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που εξέδοσε το ΕΒΕΧ μετά την επίσκεψη του κ. Dominioni. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι το ΕΒΕΧ και ο Πρόεδρός του έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην πρόταση που έκανε ο Πρόεδρος του Δρόμου Ιστορικών Καφέ, Βασίλης Σταθάκης για δημιουργία γραφείου – παραρτήματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα Χανιά. Συγκεκριμένα, αναφέρουν στο ΔΤ που εξέδοσαν: «Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε στη στρατηγική προοπτική δημιουργίας γραφείου – παραρτήματος των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά. Κρίσιμη επιδίωξη του Επιμελητηρίου Χανίων είναι η εξέλιξη της πόλης σε Μεσογειακό πυλώνα του Συμβουλίου της Ευρώπης, εφάμιλλο του Λουξεμβούργου και του Στρασβούργου. Στρατηγικός στόχος η αξιόπιστη και συστηματοποιημένη ανάπτυξη διαφορετικών μορφών θεματικού τουρισμού, 365 ημέρες το χρόνο».

Tέλος, ο εκτελεστικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης είχε εγκάρδια συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Γιάννη Γιαννακάκη, και επισκέφθηκαν μαζί το Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης», αλλά και το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, χώροι που είναι μεταξύ των προτεινομενων για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γιαννακάκης ήταν εξαιρετικά θετικός στην ιδέα του Βασίλη Σταθάκη να δημιουργηθεί στα  Χανιά γραφείο – παράρτημα των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας τη σημασία να γίνουν τα Χανιά, πυλώνας των «Πολιτιστικών Διαδρομών». Επίσης δεσμεύτηκε πως θα μελετήσει τις περιπτώσεις κτιρίων και αξιοθέατων που θα μπορούσαν άμεσα να αποτελέσουν μέλη των ήδη υπαρχουσών «Πολιτιστικών Διαδρομών».

Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων, ο κ. Dominioni συνοδευόταν από τον Πρόεδρο του «Δρόμου Ιστορικών Καφέ»,  Βασίλη Σταθάκη. Το απόγευμα ο κ. Dominioni πραγματοποίησε επίσκεψη στο Μουσείο «Ελευθέριου Βενιζέλου» και στο «Μουσείο Τυπογραφίας».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather