Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη συνεδρίαση του Δικτύου Euromontana για τις ορεινές περιοχές

Συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης στη συνεδρίαση του Δικτύου Euromontana για τις ορεινές περιοχές

Η θεματολογία για τις νέες πρωτοβουλίες και λύσεις για τους κρίσιμους τομείς της γεωργίας και τουρισμού στις ορεινές περιοχές  της Ευρώπης,  ήταν τα βασικά σημεία παρέμβασης του Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά-Διεθνή  Θέματα και Αντιπροέδρου του Δικτύου EUROMONTANA Γιώργου Αλεξάκη, κατά τη συνεδρίαση του Προεδρείου του Δικτύου.

Ενόψει του επικείμενου  12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τα Όρη, ο Αντιπεριφερειάρχης ΚρήτηςΓιώργος Αλεξάκης παρουσίασε τα συμπεράσματα από την πρόσφατη επιτυχημένη διαδικτυακή ημερίδα στην Κρήτη για τις ορεινές περιοχές, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που υλοποιούνται και την ανάγκη στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις ορεινές περιοχές του νησιού. Ο κ. Αλεξάκης προωθώντας και τα αναμενόμενα οφέλη για την Κρήτη, στηρίζει την πρωτοβουλία του Δικτύου για τον ορισμό Διεθνούς Έτους για τους Βοσκότοπους και τους Κτηνοτρόφους, όπως επίσης την παγκόσμια ευαισθητοποίηση για τη σημασία τους στην επισιτιστική ασφάλεια και τις οικοσυστημικές υπηρεσίες των ορεινών όγκων.

Κατά τη συνεδρίαση συζητήθηκε ακόμα το μακροπρόθεσμο όραμα του Δικτύου για τις αγροτικές περιοχές το οποίο εστιάζει στους εξής τομείς προτεραιότητας:

  • καινοτομία και ψηφιοποίηση στις αγροτικές περιοχές,
  • ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα, οικονομική ευημερία και
  • πράσινη μετάβαση.

Έγινε επίσης διάλογος για το πως το Δίκτυο μπορεί να στηρίξει πιο ενεργά την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Βιοποικιλότητα και να ενισχύσει τη συνεργασία του με τη Διακομματική ομάδα για τις αγροτικές, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές RUMRA & Smart villages, για τρέχοντα και για νέα ευρωπαϊκά έργα.

Το EUROMONTANA αποτελεί ένα πολυτομεακό δίκτυο συνεργασιών για την ανάπτυξη των ορεινών ευρωπαϊκών περιοχών με σκοπό τη βελτίωση της ορεινής διαβίωσης, τη δικτύωση και τη βιώσιμη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, με τη συμμετοχή 70 οργανισμών από 20 ευρωπαϊκές χώρες.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather