Συμμετοχή της ΔΕΔΙΣΑ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Συμμετοχή της ΔΕΔΙΣΑ στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων

Με έμφαση στο τρίπτυχο: «Μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση» ο Δήμος Χανίων και η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε. (ΟΤΑ) συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων με δράσεις, που θα διαρκέσουν έως και τις 5 Δεκεμβρίου. Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, που παραχωρήθηκε σήμερα, Δευτέρα 22/11/2021, στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων από τον Δήμαρχο Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Α.Ε, Αντιδήμαρχο Καθαριότητας & Περιβάλλοντος, Μιχάλη Τσουπάκη, τον Γενικό Δ/ντή της Διαδημοτικής Επιχείρησης, Κώστα Πατεράκη, και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Δ/νσης Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Κατερίνα Κατσιαγάννη, τονίστηκε ότι θα πρέπει να τεθούν οι βάσεις για βιώσιμα μοντέλα παραγωγής και κατανάλωσης, ώστε να υπάρξει μετάβαση από τη γραμμική στην κυκλική οικονομία.

«Με ιδιαίτερη χαρά ο Δήμος Χανίων μαζί με τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. διοργανώνουμε πολύ σημαντικές δράσεις, προσπαθώντας από κοινού να μειώσουμε τα απόβλητα, που παράγουμε στα νοικοκυριά μας. Ακολουθώντας το τρίπτυχο -μείωση, επανάχρηση, ανακύκλωση-, προσπαθούμε να δώσουμε έμφαση στον πρώτο κρίκο της αλυσίδας της διαχείρισης των απορριμμάτων, να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους ανθρώπους, ώστε να μπορέσουμε από κοινού να μειώσουμε όλο αυτό τον όγκο των απορριμμάτων, που παράγουμε καθημερινά», επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, παρατηρώντας ότι πρόκειται για την αρχική αλλά τη σημαντικότερη αλλαγή, που μπορεί να επιτευχθεί στην καθημερινότητά μας, ώστε να έχουμε καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

«Καμία διαχείριση δεν μπορεί να αλλάξει, χωρίς να αλλάξει η νοοτροπία, που έχει ο καθένας στην οικογενειακή του ζωή, στην καθημερινότητά του. Οι δράσεις αυτές έχουν ακριβώς αυτό τον στόχο και καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν για να δώσουμε το μήνυμα, ότι πράγματι μπορούμε να μειώσουμε τα απορρίμματα τα οποία παράγουμε, μπορούμε να τα επαναχρησιμοποιήσουμε και μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε», κατέληξε στην τοποθέτησή του ο κ. Σημανδηράκης.

Για τη μεγαλύτερη καμπάνια πανευρωπαϊκά αναφορικά με τη μείωση των αποβλήτων έκανε λόγο από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., Μιχάλης Τσουπάκης, γνωστοποιώντας ότι οι δράσεις θα επεκταθούν σε όλο τον Νομό. «Στόχος μας είναι αυτές οι δράσεις να πραγματοποιούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, να γίνουν συνήθεια και στους πολίτες, ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα απόβλητα, που παράγουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε λίγο καλύτερες τις συνθήκες διαβίωσής μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουπάκης.

Οι δράσεις, σύμφωνα με την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη Δ/νσης Πρασίνου, Περιβάλλοντος & Καθαριότητας, Κατερίνα Κατσιαγάννη, έχουν συμπεριληφθεί ήδη στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Μείωσης Αποβλήτων, ενώ όπως η ίδια τόνισε κύριος στόχος της διοργάνωσης είναι να μπορέσουμε να περάσουμε από την παραγωγή, την προμήθεια, την κατανάλωση και την απόρριψη στην παραγωγή, στην προμήθεια, στην ανάκτηση και στην επαναχρησιμοποίηση. «Να μπορέσουμε να εναρμονιστούμε με τους στρατηγικούς στόχους, έτσι όπως αυτοί έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τις δράσεις παρουσίασε αναλυτικά ο Γενικός Δ/ντής της Διαδημοτικής Επιχείρησης, Κώστας Πατεράκης. Το πρόγραμμα των δράσεων διαμορφώνεται ως εξής:

  • Δράση 1

25/11: Επαναχρησιμοποίηση περισσευούμενου φαγητού σε νέες συνταγές.

Η σπατάλη των τροφίμων δεν είναι κάτι που συμβαίνει μονάχα στο τελευταίο στάδιο «ζωής» τους, δηλαδή στην κατανάλωση. Εξίσου μεγάλες ποσότητες φαγητού σπαταλώνται και στα ενδιάμεσα στάδια όπως η επεξεργασία του φαγητού, τόσο στα εργοστάσια τροφίμων που επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες, όσο και στα εστιατόρια που ετοιμάζουν γεύματα. Η χώρα μας είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη τροφίμων, συγκεκριμένα με 142 κιλά, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 74 κιλά. Μεγάλες ποσότητες φαγητού ή πρώτων υλών επειδή δεν καταναλώθηκαν έγκαιρα και πρόκειται να χαλάσουν σύντομα καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε συνεργασία με την ΝΕΑ ΤV, θα πραγματοποιηθεί μία εκπομπή μαγειρικής με στόχο την επαναχρησιμοποίηση πρώτων υλών και περισσευούμενου φαγητού σε νέες συνταγές.

  • Δράση 2

20-28/11: Δωρεάν επισκευή ποδηλάτων σε παιδιά, προκειμένου να ενισχυθεί η κουλτούρα της Επαναχρησιμοποίησης

Η επαναχρησιμοποίηση περιλαμβάνει την επαναλαμβανομένη χρήση προϊόντων και συστατικών. Η προσέγγιση αυτή έχει περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη. Η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ σε συνεργασία με κατάστημα εμπορίας-επισκευής ποδηλάτων, καλεί παιδιά που έχουν ποδήλατα προς επισκευή να τα προσκομίσουν στο κατάστημα για να επισκευαστούν με κόστος της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ για την ενίσχυση της κουλτούρας της επαναχρησιμοποίησης.

  • Δράση 3

26/11:  Οργανωμένη επίσκεψη στο Ε.Μ.Α.Κ.- Χ.Υ.Τ.Υ. Χανίων. (Από το ΚΤΕΛ 9.00 – 11.30 επιστροφή)

Ημέρα ανοικτή στο κοινό για επίσκεψη και ξενάγηση στο ΕΜΑΚ-ΧΥΤΥ Χανίων με οργανωμένο δρομολόγιο λεωφορείου από το κέντρο της πόλης μετ΄ επιστροφής. Ο σκοπός της επίσκεψης θα είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανακύκλωση και τη μείωση του οργανικού κλάσματος στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας.

  • Δράση 4

Διανομή μεταλλικών επαναχρησιμοποιούμενων παγουριών σε δημοτικά σχολεία του Δήμου Χανίων. Τρίτη 23/11/2021, Δημοτικό Σχολείο Ταυρωνίτη, Τετάρτη 24/11/2021, 1ο και 4ο Νηπιαγωγεία Μουρνίων (Πασακάκι), Παρασκευή 26/11/2021, 2ο Δημοτικό Σχολείο Χανίων. Επόμενη εβδομάδα – Δραπανιάς

Ο πλανήτης μας είναι γεμάτος πλαστικές συσκευασίες, που μερικές εξ αυτών είναι χημικά ενεργές και επικίνδυνες. Διασπώνται σταδιακά, με αποτέλεσμα να παραμένουν τοξικές για πολλά χρόνια. Τέτοια σωματίδια και ουσίες διεισδύουν στους έμβιους οργανισμούς κυρίως μέσω του πεπτικού και του αναπνευστικού συστήματος αλλά και μέσω του δέρματος. Με στόχο τη πρόληψη παραγωγής και ανακύκλωσης πλαστικών συσκευασιών νερού θα διανεμηθούν σε δημοτικά σχολεία του δήμου Χανίων μεταλλικά επαναχρησιμοποιούμενα παγούρια. Παράλληλα θα γίνει και ενημέρωση-ευαισθητοποίηση για την εξοικονόμηση νερού.

  • Δράση 5

26/11: Συλλογή Αποβλήτων Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών με το σύστημα Πόρτα-Πόρτα.

Τα απόβλητα ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού εξοπλισμού, ή αλλιώς ηλεκτρονικά απόβλητα, καλύπτουν ποικιλία διαφορετικών προϊόντων που απορρίπτονται μετά τη χρήση και περιέχουν δυνητικά επιβλαβή υλικά που ρυπαίνουν το περιβάλλον. Η  ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ σε συνεργασία με το αρμόδιο τμήμα του δήμου Χανίων, θα οργανώσει τη Συλλογή Αποβλήτων Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών με το σύστημα Πόρτα-Πόρτα.

  • Δράση 6

20-28/11: Δωρεά περισσευούμενου φαγητού από τοπικό ξενοδοχείο ή εστιατόριο σε συσσίτιο.

Η σπατάλη των τροφίμων δεν είναι κάτι που συμβαίνει μονάχα στο τελευταίο στάδιο «ζωής» τους, δηλαδή στην κατανάλωση. Εξίσου μεγάλες ποσότητες φαγητού σπαταλώνται και στα ενδιάμεσα στάδια όπως η επεξεργασία του φαγητού, τόσο στα εργοστάσια τροφίμων που επεξεργάζονται τις πρώτες ύλες, όσο και στα εστιατόρια που ετοιμάζουν γεύματα. Η χώρα μας είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη κατά κεφαλήν ετήσια σπατάλη τροφίμων, συγκεκριμένα με 142 κιλά, όταν ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 74 κιλά. Μεγάλες ποσότητες φαγητού ή πρώτων υλών επειδή δεν καταναλώθηκαν έγκαιρα και πρόκειται να χαλάσουν σύντομα καταλήγουν στα σκουπίδια. Σε συνεργασία με ξενοδοχείο της πόλης ή εστιατόριο θα πραγματοποιηθεί δωρεά του περισσευούμενου φαγητού σε συσσίτια.

  • Δράση 7

05/12: Οργάνωση καθαρισμού περιοχής σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ.

Οργάνωση καθαρισμού περιοχής σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα της ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ. Η ΔΕΔΙΣΑ ΑΕ προσκαλεί όλους τους πολίτες να συμβάλλουν σε αυτή τη προσπάθεια αφιερώνοντας μερικές ώρες στο καθαρισμό αγαπημένης τους ακτής, όχθης ποταμού ή λίμνης, πάρκου ή αρχαιολογικού χώρου.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather