Στις 8/1 η οργανωμένη ξενάγηση στην έκθεση “Μικρά Ασία-Προσφυγικός Ελληνισμός”

Στις 8/1 η οργανωμένη ξενάγηση στην έκθεση "Μικρά Ασία-Προσφυγικός Ελληνισμός"

Επόμενη οργανωμένη ξενάγηση στην Έκθεση με τίτλο «Μικρά Ασία. Προσφυγικός Ελληνισμός» , στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, όπου και φιλοξενείται η έκθεση θα γίνει την Κυριακή 8/1/2023 στις 11 το πρωί.

Την ξενάγηση θα κάνουν οι:

Λευτέρης Λαμπράκης, Επιμελητής της Έκθεσης, Ηθοποιός, Συλλέκτης

Άννα Λαμπαρδάκη, Φιλόλογος

Γιάννης Φραγκάκης, Αρχαιολόγος, Συλλέκτης

Παράλληλα με την ξενάγηση οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ακούσουν αποσπάσματα από τις δεκάδες μαρτυριών προσφύγων δεύτερης γενιάς που συγκεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο του προγράμματος Κρήτη, Προφορική Ιστορία της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης.

«…Επήρανε ένα γαϊδουράκι που το ‘χανε, γιατί ήτανε χωριό βέβαια το Σιβρισάρι, το φορτώσανε δυο παπλώματα, τον πατέρα μου, τη γιαγιά απάνω εκεί και μετά ο παππούς επήρε στα χέρια του ένα τέντζερη και λίγο τραχανά και ξεκινήσανε…»

“Ήρθαμε το ’22… στον Τοπανά, εφτά δωμάτια, εφτά οικογένειες. Μετά φύγανε, τσοι διώξανε από κει και πήγανε στο Σπλάντζια. Δωμάτιο κι οικογένεια. Ο καμπινές ήτανε κοινός…»

«…Πρέπει να συνεχίσουμε την ιστορία μας και να ακούσουν τις μαρτυρίες και να μείνουν αυτά τα πράγματα για να γραφτούνε κάπου να μείνουνε και στις υπόλοιπες γενιές. Να μην ξεχαστεί αυτό. Και να μην ξεχαστούν τα ήθη και τα έθιμα και η παράδοση! Όλα αυτά που φέραν από κει. Τα τραγούδια η μαγειρική και η ιστορία μας πάνω απ’ όλα…»

«…όταν ήρθανε ο παππούς κι η γιαγιά από τη Μικρά Ασία τον ρωτήσανε: 

– Τι δουλειά κάνεις;

– Περβόλια φτιάζω. 

Κι έτσι τον καταγράψανε ως Περβολάρη…»

Επίσης ξεκινάει ο προγραμματισμός των επισκέψεων τμημάτων σχολικών μονάδων καθώς και των παράλληλων εκδηλώσεων (μουσική, θέατρο, κινηματογράφος, λογοτεχνικές βραδιές, συζητήσεις, αφήγηση παραμυθιών, κ.α.) που θα πλαισιώσουν την έκθεση μέχρι την ολοκλήρωση της στο τέλος Φεβρουαρίου 2023. Σημειώνουμε τέλος ότι υπό διαμόρφωση βρίσκεται – και θα κυκλοφορήσει το επόμενο δίμηνο – και το βιβλίο που θα πλαισιώσει τον κύκλο των δράσεων για τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.

100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή “Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού”

Με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων, την ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ, τους Συλλόγους Ποντίων Χανίων «Η Ρωμανία» και «Παναγία Σουμελά», την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος», το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών, το Λύκειο Ελληνίδων Χανίων και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας / Τμήμα Δυτικής Κρήτης παρουσιάζουν το επετειακό ιστορικό χρονικό: «Μικρά Ασία, Έκθεση Προσφυγικού Ελληνισμού».

Επιμελητής της Έκθεσης είναι ο Λευτέρης Λαμπράκης, ενώ η οργάνωση και η παραγωγή της ανήκει στην Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης. Η έκθεση περιλαμβάνει χάρτες, έργα τέχνης, σπάνιες εκδόσεις, εικόνες, εκκλησιαστικά κειμήλια, φωτογραφίες, γκραβούρες, ενδυμασίες, κοσμήματα, χειροτεχνήματα, προσωπικά αντικείμενα, πολεμικά κειμήλια, εκτεταμένο αρχειακό υλικό, εφημερίδες, επιστολές, κάρτες και πολλά άλλα τεκμήρια. Αποσπάσματα από προσωπικές μαρτυρίες συμπληρώνουν την αφήγηση της σημαντικής Ιστορίας. Το υλικό της Έκθεσης προέρχεται από τους συνεργαζόμενους Συλλόγους, καθώς και από ιδιωτικές Συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 – Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Ώρες Λειτουργίας: 10.00 – 14.00  και 18.00 – 21.00

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather