Σταθερά ανοδική η προτίμηση των Ελλήνων στην ιδιωτική ασφάλιση

Σταθερά ανοδική η προτίμηση των Ελλήνων στην ιδιωτική ασφάλιση

Σταθερή αύξηση στην παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου υγείας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Insurance Europe για το 2021. Κατά κύριο λόγο, η αύξηση οφείλεται στην πανδημία COVID-19 που ανέδειξε την αξία της ιδιωτικής ασφάλισης υγείας, η οποία συμπληρώνει τα δημόσια προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, προσφέρει στους ασφαλισμένους ταχύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας ενώ μειώνει τις δαπάνες των νοικοκυριών για αυτές τις υπηρεσίες. Ένας άλλος βασικός λόγος για την αύξηση της παραγωγής ήταν το αυξανόμενο κόστος των ιατρικών υπηρεσιών, το οποίο πρέπει να αντικατοπτρίζουν τα ασφάλιστρα.

Ειδικότερα, το 2021, από τις 24 χώρες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι 21 κατέγραψαν αύξηση στην παραγωγή των ασφαλίστρων στον κλάδο υγείας. Η Ουγγαρία σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ετήσια βάση, ενώ ακολουθούν η Πολωνία, η Τουρκία, η Ελβετία και η Βουλγαρία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση. Οι 3 χώρες στις οποίες σημειώθηκε μείωση είναι οι εξής: Σλοβενία, Λετονία και Κύπρος.

Αλλαγές στην παραγωγή ασφαλίστρων κλάδου υγείας τα έτη 2020-2021 και 2019-2021 (προ πανδημίας) (%)

Στη μεγαλύτερη αγορά ασφάλισης υγείας της Ευρώπης, την Ολλανδία, η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων ήταν μάλλον χαμηλή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις: 1,2% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο.

Στην Ελλάδα και την Πορτογαλία, η ζήτηση για ιδιωτική ασφάλιση υγείας συνέχισε να ενισχύεται λόγω της πανδημίας και η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 12% και 8% αντίστοιχα.

Η Γερμανία και η Γαλλία, η δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη αγορά, κατέγραψαν ισχυρότερη ανάπτυξη 5,6% και 5% αντίστοιχα. Στη Γερμανία, αυτό ήταν το υψηλότερο ποσοστό από το 2010. Οι καλύψεις δημόσιας βοήθειας (προστασία για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης όπως ασθένεια, ανεργία, νοσοκομειακή φροντίδα κ.λπ.) ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη δραστηριότητα στον κλάδο υγείας.

Στη Γαλλία, μετά την επιβράδυνση που σημειώθηκε το 2020 (+0,3%) λόγω των λιγότερων συμβολαίων που συνάφθηκαν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η αγορά κατέγραψε ανάπτυξη ανάλογη της προ-COVID εποχής.

Στην Ισπανία, η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε κατά 5% το 2021, κυρίως λόγω των αυξανόμενων ιατρικών εξόδων.

Στην Ιταλία, η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε σχεδόν κατά 5%, καθώς η ζήτηση για ιδιωτική ασφάλιση υγείας παρέμεινε υψηλή. Ένας αυξανόμενος αριθμός ατόμων άρχισε επίσης να πηγαίνει σε ιδιωτικές κλινικές (που καλύπτονται από ιδιωτική ασφάλιση υγείας) για τον ετήσιο έλεγχο υγείας.

Στη Νορβηγία, η παραγωγή ασφαλίστρων υγείας αυξήθηκε κατά 8%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να σημειώνεται στην ασφάλιση θεραπείας (+14,9%), μια συμπληρωματική κάλυψη για χειρουργικές επεμβάσεις, φυσιοθεραπείες και θεραπείες ψυχικής υγείας. Περίπου το 90% αυτών των συμβολαίων χρηματοδοτήθηκαν από εργοδότες. Επιπλέον, η ασφάλιση υγείας των παιδιών αυξήθηκε σημαντικά.

Στην Ουγγαρία, η ανάπτυξη προήλθε από την αυξανόμενη ζήτηση για υπηρεσίες υψηλής ποιότητας και γρήγορης πρόσβασης, ειδικά μετά την πανδημία.

Στην Πολωνία, επίσης, μετά τη χαμηλότερη ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2020, καθώς λόγω καραντίνας συνάφθηκαν λιγότερα συμβόλαια, η παραγωγή ασφαλίστρων αυξήθηκε το 2021 κατά 34%.

Η ιδιωτική ασφάλιση υγείας στην Τσεχία, εν τω μεταξύ, παραμένει μια μικρή επιχειρηματική γραμμή, καθώς είναι διαθέσιμη μόνο σε μη Τσέχους πολίτες. Ειδικότερα, κατέγραψε αύξηση της τάξης του 7,2% το 2021 (ή +9,3% σε σύγκριση με το 2019), με την κάλυψη των ιατρικών εξόδων να σημειώνει την υψηλότερη αύξηση (+31,1%) ακολουθούμενη από την προστασία του εισοδήματος (+10,9%).

Πηγή: nextdeal.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather