Η σταδιακή αποχώρηση των ψυχρών αερίων μαζών κατά τις επόμενες ημέρες θα έχει ως αποτέλεσμα τη σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας έως την Κυριακή 19/02. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το Σάββατο 18/02 και την Κυριακή 19/02 ο υδράργυρος κατά τόπους θα φτάσει τους 17-19 βαθμούς Κελσίου. Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται οι μέγιστες θερμοκρασίες που αναμένονται σε 7 επιλεγμένες πόλεις της χώρας κατά τις επόμενες ημέρες.
Η εξέλιξη του καιρού
Για σήμερα Πέμπτη, αναμένονται τοπικές νεφώσεις με τους ανέμους έως 6 μποφόρ στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο και μικρή άνοδο των μεγίστων θερμοκρασιών.
Πιο αναλυτικά, αναμένονται τοπικές νεφώσεις στα δυτικά, στα ανατολικά και στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στην Πελοπόννησο, στο Αιγαίο, στην Εύβοια και στην Κρήτη. Η ορατότητα έως το πρωί αλλά και προς το τέλος του εικοσιτετραώρου θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -7 έως 11 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από -4 έως 13, στη Θεσσαλία από -2 έως 15, στην Ήπειρο από -2 έως 15, στην Στερεά από -1 έως 14, στην Πελοπόννησο από -1 έως 16, στα νησιά του Ιονίου από 2 έως 14, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 1 έως 12, στις Κυκλάδες από 5 έως 13, στα Δωδεκάνησα από 6 έως 13 και στην Κρήτη από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως σταδιακά στα δυτικά του τμήματα θα στραφούν σε νότιους ίδιας έντασης. Στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ όμως από το μεσημέρι στα δυτικά τους τμήματα θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 2 έως 4 μποφόρ ενώ στα ανατολικά τους τμήματα θα εξασθενήσουν και θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ.
Για την Παρασκευή προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα βόρεια του 13 με 14 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα δυτικά, τα νότια και τα ανατολικά. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα είναι 4 με 5 βαθμούς υψηλότερη από τις κανονικές για την εποχή τιμές.
Μαρουσάκης: Ανοιξιάτικο διάλειμμα και μετά… ξανά βαρυχειμωνιά!
Σύμφωνα ωστόσο με τον μετεωρολόγο του Open, Κλέαρχο Μαρουσάκη “μπορεί οι επόμενες ημέρες να θυμίσουν άνοιξη, παρόλα αυτά ο χειμώνας ο οποίος ήρθε με καθυστέρηση στη χώρα μας κι όχι μόνο, φαίνεται πως δεν έχει πει την τελευταία του λέξη. Αυτό σημαίνει ότι μετά κι από αυτό το ανοιξιάτικο διάλειμμα, θα ακολουθήσει και πάλι βαρυχειμωνιά φέρνοντας το τσουχτερό κρύο και τις κακοκαιρίες ξανά στη γειτονιά μας.
Η παραπάνω εξέλιξη αποκαλύπτεται από τις μετεωρολογικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα αρκετά ψηλά από την επιφάνεια του εδάφους σε ύψος μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, εκεί δηλαδή όπου η τροπόσφαιρα παραδίδει τη σκυτάλη στη στρατόσφαιρα και η οποία είναι γνωστή στους περισσότερους από την τρύπα του όζοντος για την οποία πολύς λόγος γίνεται τελευταία σε σχέση και με την κλιματική αλλαγή. Την στρατόσφαιρα την ονομάζουμε αλλιώς και οζονόσφαιρα γιατί εκεί συναντάμε το όζον και που μας προστατεύει από την υπεριώδη βλαβερή ακτινοβολία.
Η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας που αναμένεται τις επόμενες ώρες στη στρατόσφαιρα πάνω από την Αρκτική, θα ανοίξει τον δρόμο στο πολικό ψύχος να κινηθεί νοτιότερα επηρεάζοντας μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου. Αυτό υπολογίζουμε να συμβεί περίπου μία με δύο εβδομάδες αφότου ολοκληρωθεί το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης.
Το ερώτημα τώρα που γεννάται είναι πώς αυτό το φαινόμενο θα επηρεάσει τη χώρα μας. Σαφείς απαντήσεις δεν μπορούμε να δώσουμε με την έννοια ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον τύπο καιρού που θα προκύψει.
Σίγουρα θα οδηγηθούμε σε ένα διάστημα με κακοκαιρίες και πολύ πιθανό με αρκετό κρύο. Αν θα χιονίσει όμως που και πόσο δεν είμαστε σε θέση να το γνωρίζουμε. Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο χαμηλά γεωγραφικά θα φτάσει αυτό το πολικό ψύχος και πώς θα αλληλεπιδράσει με τα νερά της Μεσογείου, της Αδριατικής αλλά και της Μαύρης θάλασσας.
Πάντως οι ενδείξεις θέλουν μετά και από αυτό το ανοιξιάτικο καιρικό διάλειμμα, να ανοίγεται μπροστά μας ένα μεγάλο διάστημα με αρκετές και επικίνδυνες κακοκαιρίες όπου μπορεί να φτάσουμε μέχρι και τις 15 με 20 Μαρτίου (κατά διαστήματα).
Ο χειμώνας λοιπόν μπορεί να άργησε, αλλά μάλλον δεν έχει δείξει ακόμη τα δόντια του. Λέτε να δούμε ξανά τα χιόνια να φτάνουν μέσα σε πόλεις αλλά και στη θάλασσα;
Ακολουθεί χάρτης στον οποίο αποτυπώνεται το φαινόμενο της αιφνίδιας στρατοσφαιρικής θέρμανσης (βαθύ πορτοκαλί – κόκκινο χρώμα) πάνω από την Αρκτική.
Μοιραστείτε το...




