Στα όριά του λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων

Στα όριά του λειτουργεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων

Τον κώδωνα του κινδύνου για την λειτουργία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων, κρούουν οι εργαζόμενοί του, μέσω ανοικτής επιστολής τους. Αφού παραθέτουν την εικόνα του προβλήματος, το οποίο πηγάζει από την σοβαρή έλλειψη προσωπικού με συνέπεια την σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναφέρονται στην προσφορά και την σπουδαιότητα του κέντρου στην Χανιώτικη κοινωνία και τέλος καλούν την κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα και να δεσμευτεί σε λύσεις μόνιμες.

Η επιστολή των εργαζομένων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Χανίων, είναι η ακόλουθη:

«Το Κέντρο ψυχικής Υγείας του Νομού Χανίων εδώ και πολύ καιρό λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό.

Η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της χρόνιας υποβάθμισης, υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης με ευθύνη διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την Ψυχική υγεία με απαξίωση.

Σε μια δύσκολη περίοδο που οι ανάγκες αυξάνονται συνεχώς την ώρα που οι ελάχιστες προκηρύξεις για το Νομό Χανίων αποβαίνουν άγονες.

Δεκάδες περιστατικά δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν ή θα αναγκαστούν να απευθυνθούν σε ιδιώτες, οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, αφού σύμφωνα με το από 11-4-2023 έγγραφο του Υπουργείου Υγείας για πρώτη φορά δεν εγκρίθηκαν οι 6μηνες παρατάσεις εργασίας των Διευθυντών των Νοσοκομείων .

Με αποτέλεσμα το ήδη υποστελεχωμένο Κέντρο Ψυχικής Υγείας από διεπιστημονικό προσωπικό, να κινδυνεύει να αναστείλει λειτουργίες και δράσεις λόγω αποχώρησης-συνταξιοδότησης της συντονίστριας Διευθύντριας κας Ζουμαδάκη, η οποία είχε την πρόθεση αποδοχής παράτασης.

Εφόσον πλέον λειτουργεί μόνο με 2 μόνιμους ψυχιάτρους και 1 επικουρικό ( οργανικές Θέσεις Ψυχιάτρων στο Κ.Ψ.Υ. είναι 8) θα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τα δεκάδες περιστατικά με χρόνια ή νέα προβλήματα και θα καλύπτει θεραπείες που πρέπει να συνταγογραφηθούν.

Επίσης στο Κέντρο Ημέρας για ψυχολογική Στήριξη Ατόμων με Ογκολογικά Νοσήματα στο Ν. Χανίων εργάζεται 1 ψυχίατρος, η κα Ζουμαδάκη για 3 ημέρες την εβδομάδα και 2 ψυχολόγοι.

Στεγάζεται σε κτήριο του πρώην ΠΕΔΥ που έχει παραχωρηθεί από την 7η ΥΠΕ Κρήτης στην πόλη των Χανίων. Δέχεται προγραμματισμένα και έκτακτα ραντεβού και έχει επιστημονική διασύνδεση με την ογκολογική κλινική του Γ.Ν.Χ. για την ψυχολογική στήριξη ατόμων με ογκολογικά προβλήματα, ενώ δίνεται έμφαση και στην ψυχοκοινωνική στήριξη των μελών της οικογένειας.

Με την απουσία της κας Ζουμαδακη δημιουργείται ένα κενό στην Λειτουργία της Μονάδας σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα που απαιτεί εξειδίκευση, εμπειρία και σταθερή θεραπευτική σχέση είναι απαραίτητη η παρουσία Ειδικευμένου Ψυχίατρου.

Αποτελεί το τρίτο κατά σειρά επίσημο κέντρο που λειτουργεί στην χώρα μας (1 ΝΠΙΔ & 1 στο Ειδικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Μεταξά) και θα πρέπει να συνεχίσει την λειτουργία του που είναι απαραίτητο για τον Νομό Χανίων.

Η Κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να λάβει μέτρα ώστε το Κέντρο Ψυχικής Υγείας να στελεχωθεί με το αναγκαίο Μόνιμο Προσωπικό για να καλύψει τις ανάγκες του πληθυσμού του Ν. Χανίων στην πρωτοβάθμια φροντίδα Ψυχικής Υγείας».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather