Στα επίπεδα του 2019 οι κρατήσεις του φετινού Αυγούστου

Στα επίπεδα του 2019 οι κρατήσεις του φετινού Αυγούστου

Ανοδική πορεία ακολούθησε ο ελληνικός τουρισμός τον Ιούλιο, παρά τα «σκαμπανεβάσματα» που προκαλεί η πανδημία τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό ενώ θετικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό της Κρήτης και τον Αύγουστο που μόλις μπήκε με αύξηση κρατήσεων στα επίπεδα του 2019. Η εικόνα αυτή δημιουργεί χαμόγελα στους τουριστικούς επιχειρηματίες και εργαζόμενους, ενώ θεωρείται δεδομένη η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν βοηθούντος και του καιρού.

Η γενική εικόνα της μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης «μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει», δηλώνει και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος. Επισημαίνει επίσης ότι είμαστε σε καλύτερο επίπεδο από το 2020, όταν ο ελληνικός τουρισμός έχασε το 75% των διεθνών αφίξεων και εσόδων, εξαιτίας των περιορισμών στις μετακινήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία.

Όλα τα ξενοδοχεία ανοιχτά

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, τον φετινό Ιούνιο με ανοικτά ξενοδοχεία η πληρότητα έφτασε στο 45%, ενώ πέρυσι τα ξενοδοχεία ήταν κλειστά. Κατά τη διάρκεια του Ιουλίου έχουν ανοίξει και τα 10.000 ξενοδοχεία και η μέση πληρότητα είναι 60% με 85% σε πανελλαδικό επίπεδο. Όσον αφορά τις επιδόσεις, τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα πάει πολύ καλά, αλλά τα νησιά του Ιουνίου υπολείπονται.

«Η γενική εικόνα τής μέχρι στιγμής τουριστικής κίνησης μας κάνει να αισιοδοξούμε σε σχέση με το 2020. Μπαίνουμε στον Αύγουστο με μια καλή διάθεση από τον κόσμο να ταξιδέψει», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε όμως να επισημάνει ότι στην περίοδο που διανύουμε όλα είναι ρευστά. Και αυτό διότι έχουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου, όπως τόνισε, στο «κίτρινο» και ελπίζουν όλοι να μην υπάρξουν «κόκκινα», όπως στην περίπτωση της Μυκόνου. Αναφορικά με τις κρατήσεις του Αυγούστου, ο κ. Τάσιος τόνισε ότι «το πρώτο δεκαπενθήμερο πηγαίνει καλά, για το δεύτερο υπάρχουν ακόμα αρκετά κενά δωμάτια και δεν ξέρουμε για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο». Όσον αφορά τον στόχο που έχει τεθεί, να πιάσουμε φέτος το 50% των επιδόσεων του 2019, ο κ. Τάσιος υπογράμμισε ότι «θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτό το ποσοστό αν το δίμηνο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου πάει πολύ καλά».

Ο εγχώριος τουρισμός  

Φέτος η ελληνική τουριστική βιομηχανία στηρίζεται και πάλι κυρίως στις αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό. Ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε με τεράστια επιτυχία από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας και αποτέλεσε αντίδοτο στην οικονομική κρίση της χώρας, συνολικά για την ελληνική οικονομία. Την περσινή χρονιά όμως, το 2020, όταν οι τουρίστες από το εξωτερικό μειώθηκαν κατά 75%, την κατάσταση έσωσαν σε πολλές περιοχές οι Έλληνες τουρίστες, τα ταξίδια των οποίων μειώθηκαν μόλις 21,9% σε σχέση με το 2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, κατά το έτος 2020 τα άτομα όλων των ηλικιών που πραγματοποίησαν τουλάχιστον ένα ταξίδι ανήλθαν σε 3,8 εκατομμύρια και πραγματοποιήθηκαν 5,8 εκατομμύρια ταξίδια, σημειώνοντας μείωση 17,7% και 21,9%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019. Το σύνολο των διανυκτερεύσεων κατά το έτος 2020 ανήλθε σε 66,6 εκατομμύρια και οι δαπάνες σε 1,822 δισ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 11,3% και 27,4%, αντίστοιχα, σε σύγκριση με τα στοιχεία του έτους 2019.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather