Στα Χανιά σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος: “Δεν θα χαθεί σπιθαμή Κρητικής γης”

Στα Χανιά σήμερα ο Υπουργός Περιβάλλοντος: "Δεν θα χαθεί σπιθαμή Κρητικής γης"

Εν αναμονή της επίσκεψης στην Κρήτη του Υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστα Σκρέκα που ξεκινά σήμερα, βρίσκονται οι αγρότες του νησιού, οι οποίοι περιμένουν απτές αποδείξεις για την διόρθωση των λαθών στους δασικούς χάρτες, ένα θέμα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα του κ. Υπουργού στα Χανιά σήμερα, περιλαμβάνει:

11.30-12.30: Συνάντηση με Περιφερειάρχη Κρήτης, Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης, Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Δήμαρχοι Νομού Χανίων και Διευθύντρια Δασών.

12.30-13.30: Σύσκεψη με Εκπροσώπους Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Αγροτικών Συλλόγων.

13.30-14.30: Γεωτεχνικό & Τεχνικό Επιμελητήριο Χανίων και Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων.

Η παρουσία του κ. Σκρέκα στην Κρήτη, θα συνεχιστεί στους υπόλοιπους νομούς του νησιού

Απαντώντας χθες το πρωί σε ερώτηση δημοσιογράφου του MEGA εάν οι εκτροφείς στο Ρέθυμνο θα χάσουν τα χωράφια τους, ο κ. Σκρέκας ήταν κατηγορηματικός ότι “δεν κινδυνεύει να χαθεί σπιθαμή κρητικής γης από ανθρώπους που νόμιμα την καλλιεργούν, την κατέχουν, την χρησιμοποιούν για τα ζώα τους, για τη βοσκή 20, 30, 40 , 50 χρόνια”. Σε ερώτηση πώς θα το αποδείξει αυτό ο κτηνοτρόφος εάν δεν έχει τον τίτλο είπε τα εξής “Υπάρχει νόμιμος τρόπος. Τις επόμενες εβδομάδες, εμείς θα προχωρήσουμε στις απαραίτητες, διοικητικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες που πατάνε πάνω στο Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά και στην νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και θα δώσουμε λύσεις χωρίς να ταλαιπωρηθούν, επαναλαμβάνω”.

Για τους δασικούς χάρτες και τα λάθη
Δεν έχει να φοβάται κανένας τίποτα, όποιος φυσικά κατέχει νόμιμα το αγροτεμάχιο” είπε ο κ. Σκρέκας. Και εν συνεχεία αναφέρθηκε στο θέμα των δασικών χαρτών. “ Να πω δύο, τρία πράγματα για να βάλω τα ζητήματα στη σωστή τους βάση: Πρώτον: Υπάρχουν λάθη. Δηλαδή υπάρχουν εκτάσεις οι οποίες δεν έπρεπε να χαρακτηρίζονται δασικές και έχουν χαρακτηρισμό δασικό, κάποιες έχουν ένα ΦΠΑ από λάθος μελετητή από λάθος της διοίκησης.

Αυτό θα διορθωθεί με εσωτερικές διαδικασίες χωρίς να ταλαιπωρηθεί ο πολίτης και χωρίς να πληρώσει τίποτα. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις για παράδειγμα εκτάσεις που καλύπτονται με “φρυγανώδη ” βλάστηση και βραχώδεις εκτάσεις. Και αυτές ενώ δεν έπρεπε να έχουν χαρακτήρα δασικό, εντούτοις σε μελέτες που έγιναν χαρακτηρίστηκαν δασικές και αυτά θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο εσωτερικά από την διοίκηση, δηλαδή από τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και των Αποκεντρωμένων.

Οι πολίτες λοιπόν θα περιμένουν. Καταρχήν να πούμε ότι έγινε ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος καταλαβαίνετε ότι έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε αυτό το θέμα όπως φυσικά και σε όλα τα υπόλοιπα. Τι αποφασίστηκε: Πρώτον, δώσαμε 6 μήνες παράταση στις αντιρρήσεις για να μπορέσουμε να διορθώσουμε πρώτα τους δασικούς χάρτες και στη συνέχεια εφόσον ο πολίτης δει παρά τις διορθώσεις που έχουν γίνει ότι το αγροτεμάχιο του παραμένει να έχει χαρακτήρα δασικό τότε μπορεί να προσφύγει σε αυτές τις Επιτροπές Αντιρρήσεων” , σημείωσε. Και ξεκαθάρισε ότι “Δεν είναι δικαστήρια, δεν θέλουμε να στείλουμε τον κόσμο στα δικαστήρια, δεν θέλουμε να γεμίσουμε χιλιάδες αγωγές. Εμείς με ένα τρόπο εξωδικαστικό λύνουμε τα προβλήματα “.

Οι συνεταιριστές ζητούν να αναλάβουν τις διορθώσεις

Σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, αποκάλυψε ότι οι Αγροτικές Ενώσεις του νησιού θα ζητήσουν από τον κ. Σκρέκα να αναλάβουν το έργο της διόρθωσης των δασικών χαρτών. “Οι Ενώσεις και την τεχνογνωσία διαθέτουν και τα μέσα για να αναλάβουν το έργο αυτό, είπε ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό και οι αγρότες θα είναι ήσυχοι ότι τα στοιχεία που θα κατατεθούν θα είναι ακριβή. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να πάρουν αυτό το έργο ιδιωτικές εταιρίες”, τόνισε ο κ. Χιλετζάκης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather