Στα 134 km/h η ριπή του ανέμου χθες στη Φινοκαλιά Λασιθίου

Στα 134 km/h η ριπή του ανέμου χθες στη Φινοκαλιά Λασιθίου

Το ψυχρό μέτωπο που διέσχισε τη χώρα μας τη Δευτέρα 08/02 προκάλεσε ισχυρές βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά τμήματα, ενώ οι θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων στο Αιγαίο ξεπέρασαν τα 100 km/h.

Η μεγαλύτερη ταχύτητα του ανέμου τη Δευτέρα 08/02 καταγράφτηκε στο μετεωρολογικό σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr στην περιοχή Φινοκαλιά Λασιθίου με τιμή 134 km/h. Σημαντικά ήταν και τα ύψη βροχής που σημειώθηκαν, κυρίως στην Ήπειρο, με το μετεωρολογικό σταθμό στα Πράμαντα Ιωαννίνων έως τις 19:00 να καταγράφει 41 mm βροχής. Οι νεφώσεις (έγχρωμες περιοχές) και η θέση του ψυχρού μετώπου όπως απεικονίστηκαν από το μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat-11 και επεξεργάστηκαν από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 08/02, παρουσιάζεται στο Σχήμα που ακολουθεί.

Επίσης, ενσωματωμένοι στη δορυφορική εικόνα, παρουσιάζονται ο πίνακας με τις οκτώ υψηλότερες ριπές ανέμου και οι 3 υψηλότερες καταγραφές βροχόπτωσης της Δευτέρας 08/02, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

https://meteo.gr/UploadedFiles/articlePhotos/_middle/FEB21/0802_SatMap2.png
Εικόνα του δορυφόρου Meteosat-11, όπως την επεξεργάστηκε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / Meteo.gr, τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 08/02/2021. Στον πίνακα παρουσιάζονται οι υψηλότερες ριπές ανέμου, καθώς επίσης και οι 3 περιοχές με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 19:00 της Δευτέρας 08/02, όπως καταγράφτηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Οι άνεμοι θα συνεχιστούν και σήμερα, διατηρώντας την θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Ειδικοτερα, νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με βροχές και τοπικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και έπειτα στα κεντρικά, βόρεια και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις νότιοι άνεμοι στα πελάγη, μεταφορά σκόνης κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και νότια, θερμοκρασία σε υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Πιο αναλυτικά:

Για σήμερα Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπονται βροχές στα δυτικά, οι οποίες βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν ανατολικά και θα επηρεάσουν τα κεντρικά, τα βόρεια ηπειρωτικά και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στις Κυκλάδες. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά της Ηπείρου. Τοπικά περιορισμένη θα είναι η ορατότητα τις πρώτες πρωινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια. Πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι στα νησιωτικά τμήματα του Ιονίου και τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 18 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 13 βαθμούς), 12 έως 20 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 18 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 14 έως 19 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 23 βαθμούς στην Κρήτη, 15 έως 19 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και αργότερα ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό Ιόνιο σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, με πρόσκαιρη εξασθένηση.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather