Αύριο το μεσημέρι η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη – Όλο το πρόγραμμα

Αύριο το μεσημέρι η κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη - Όλο το πρόγραμμα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την υποδοχή  της σορού του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά.

Ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης γνωστοποίησε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Δημαρχείο, ότι κατόπιν συνεννόησης και συνεργασίας με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και τον πληρεξούσιο, πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Αγοραστάκη, η διαδικασία αποχαιρετισμού είναι η εξής:

• Υποδοχή της σορού στο λιμάνι Σούδας, στις 7.30 το πρωί της Πέμπτης.

• Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία Δημοτικής Αγοράς Χανίων, όπου στη συνέχεια θα συνοδευθεί μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου.

• Εκπληρώνοντας την επιθυμία του λαού των Χανίων και της Κρήτης, η σορός θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου μέχρι τις 12 το μεσημέρι.

• Θα ακολουθήσει αυτοκινητοπομπή μέχρι το Ναό Αγίου Νικολάου Γαλατά στις 13.00, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο.

• Ακολούθως, με πεζή συνοδεία, η σορός θα μεταφερθεί στο Κοιμητήριο Γαλατά, όπου και θα ταφεί.

«Ο Δήμος Χανίων υποδέχεται στην τελευταία του κατοικία τον Μίκη Θεοδωράκη. Τιμούμε την τελευταία του επιθυμία εκπληρώνοντας παράλληλα, τη θεσμική και ηθική μας υποχρέωση. Όλη η διαδικασία γίνεται με απόλυτο συντονισμό των αρμόδιων τοπικών φορέων (Αντιπεριφέρεια Χανίων, Αστυνομική Διεύθυνση) και την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων», υπογράμμισε ο κ. Σημανδηράκης.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΟΡΑΣΤΑΚΗΣ

«Η υλοποίηση της εντολής του» (σ.σ.: Μίκη Θεοδωράκη) «αποτελεί για μένα κάτι πολύ περισσότερο από νομική υποχρέωση. Είναι καθήκον ιερό να φέρω μέχρι τελείας εις πέρας όσα του υποσχέθηκα και δεσμεύθηκα», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργος Αγοραστάκης.

Και συνέχισε: «Τηρώ κατά γράμμα τις εντολές του και τις οδηγίες του, που περιλαμβάνονται στις συμβολαιογραφικές δηλώσεις, που έχουν νομίμως συνταχθεί. Δυστυχώς, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη δεν έγινε σεβαστή από ορισμένους. Αυτός ήταν και ο μοναδικός λόγος που κατέφυγα στη Δικαιοσύνη, για να διασφαλίσω ότι η κηδεία, αλλά και όλο το ενιαίο και αδιαίρετο τελετουργικό, που θα προηγηθεί και θα ακολουθήσει, θα λάβει χώρα όπως εκείνος επιθυμούσε και όρισε με τρόπο διαυγή, και συμπαγή σαν κρύσταλλο. Επαναλαμβάνω τη λύπη μου για το γεγονός ότι αναγκάστηκα να ακολουθήσω τη νομική οδό, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να πατήσω τον όρκο μου απέναντι στον Μίκη. Σιωπώ, δεν επιθυμώ να μπω σε μια δημόσια αντιπαράθεση και καλώ όσους έχουν δημόσιο βήμα να σεβαστούν τη μνήμη τού μέγιστου των Ελλήνων. Η σημερινή απόφαση επί των ασφαλιστικών μέτρων καθιστά τη νομική και ηθική τάξη. Ακολουθώντας τις δύο αποφάσεις προσωρινών διαταγών, η πρώτη την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, η σημερινή απόφαση δικαιώνει πλήρως τους ισχυρισμούς μας, ισχυρισμούς εκπεφρασμένους από τον ίδιο τον Μίκη Θεοδωράκη με πλείστες όσες ευκαιρίες. Διά των δύο Προέδρων που επιλήφθηκαν της υπόθεσης, η ελληνική Δικαιοσύνη τίμησε την αποστολή της και τη μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμα φορά, ότι το γραφείο τελετών που όρισα είναι επιλογή τού Μίκη Θεοδωράκη και με το οποίο ο ίδιος συμφώνησε, με κάθε λεπτομέρεια, τι πρέπει να γίνει. Με την έναρξη του τελετουργικού και με τον αποχαιρετισμό προς τον Μίκη όλων των Ελλήνων στη Μητρόπολη Αθηνών, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου και τη λήξη του, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, θα ακολουθηθεί το πρόγραμμα στα Χανιά, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου», που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Χανίων.

Και ο κ. Αγοραστάκης κατέληξε: «Καλώ όλους για μία πάνδημη κηδεία, όπως ταιριάζει στον Ουρανομίκη μας, που θα μείνει για πάντα στην Κρήτη. Έχω συνεργαστεί κι έχω ενημερώσει τον Δήμο Χανίων, την Αντιπεριφέρεια Χανίων και στην Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων, τους έχω δώσει λεπτομερείς προτάσεις και οδηγίες για το όλο πρόγραμμα. Θα ακολουθήσουν, από μεριάς τους, ανακοινώσεις για τον τομέα ευθύνης τους. Είναι αναγκαίο στην κηδεία να τηρηθούν οι υγειονομικές διατάξεις για την προστασία από τον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου θα υπάρξουν οι κανόνες και οι περιορισμοί που προβλέπονται από τη νομοθεσία».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather