ΡΑΕ: Στο “μικροσκόπιο” οι ρήτρες στα τιμολόγια του ρεύματος

ΡΑΕ: Στο "μικροσκόπιο" οι ρήτρες στα τιμολόγια του ρεύματος

Στο μικροσκόπιο της ΡΑΕ μπαίνουν εκ νέου οι ρήτρες στα τιμολόγια του ρεύματος καθώς η ενεργοποίησή τους έχει προκαλέσει αυξήσεις που σοκάρουν τους καταναλωτές . Σύμφωνα με την εφημερίδα “Καθημερινή”, τα παράπονα στην ΡΑΕ πέφτουν βροχή τους τελευταίους μήνες με τις συνεχείς αναπροσαρμογές προς τα πάνω των τιμολογίων λόγω αύξησης του κόστους των ρύπων (CO 2) και του φυσικού αερίου και της αντίστοιχης αυξητικής πορείας στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος με την οποία είναι συνδεδεμένη η Ρήτρα Οριακής Τιμής Συστήματος στα τιμολόγια των ιδιωτών παρόχων.

Μέσα στον Μάιο ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2019 που θεσπίστηκε και η ρήτρα CO 2 στα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ. Οι καταναλωτές προσπαθούν να καταλάβουν από πού προήλθε το αυξημένο κόστος στον λογαριασμό ρεύματος, οι διάφοροι μαθηματικοί τύποι, ωστόσο που συνοδεύουν τις ρήτρες είναι δυσνόητοι ακόμη και για πολύ προχωρημένους με αποτέλεσμα να νιώθουν εξαπατημένοι από τον προμηθευτή τους και απροστάτευτοι και από τις αρμόδιες αρχές. Με στόχο να καταστήσει τον λογαριασμό ρεύματος διαφανή και εύληπτο για τον καταναλωτή, η ΡΑΕ ξεκινάει έναν κύκλο ακροάσεων με τις εταιρείες προμήθειας ρεύματος.

Πρώτος την ερχόμενη Πέμπτη στην Ολομέλεια της ΡΑΕ θα προσέλθει με στοιχεία για τη ρήτρα CO 2 και τον μηχανισμό εφαρμογής της ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης ενώ θα ακολουθήσουν διαδοχικά ανά δύο εβδομάδες και ανά ομάδες οι ιδιώτες πάροχοι (μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί) .Η ΔΕΗ θα προσέλθει κατά προτεραιότητα στην Ολομέλεια της ΡΑΕ όχι μόνο γιατί είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αλλά γιατί είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αλλά και γιατί η ΡΑΕ έχει θέσει ήδη στη διοίκηση της εταιρείας ζήτημα κατάργησης της ρήτρας CO 2 και αντικατάστασης της με Ρήτρα Οριακής Τιμής ( χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος) καθώς κρίνει ότι συνδέεται με το κόστος παραγωγής και όχι με το κόστος προμήθειας κάτι που μπορεί να προκαλεί στρέβλωση στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, η τελική παρέμβαση της ΡΑΕ σε αυτό το ζήτημα αναμένεται μετά την ολοκλήρωση της νομικής διερεύνησης του ζητήματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η ΡΑΕ θα ζητήσει από όλους τους προμηθευτές να προσκομίσουν αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για τις χρεώσεις που προκύπτουν στους λογαριασμούς ρεύματος τους τελευταίους μήνες από την ενεργοποίηση της Ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος. Θα ακολουθήσει ένας διάλογος μεταξύ τους με στόχο να βρεθεί ένας τρόπος αποτύπωσης των χρεώσεων με απλό και διαφανή τρόπο που δεν θα προκαλεί καχυποψία στους καταναλωτές.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather