Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την διάσωση του ιστορικού Φρουρίου Ιτζεδίν

Ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την διάσωση του ιστορικού Φρουρίου Ιτζεδίν

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τη διάσωση του ιστορικού Φρουρίου Ιτζεδίν. Η Περιφέρεια Κρήτης έμπρακτα και με συνέπεια την τελευταία δεκαετία υποστηρίζει όλες τις δράσεις προστασίας και ανάδειξης του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού θεωρώντας το έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κρήτης.

Σε αυτό το πλαίσιο και ειδικά σε ό,τι αφορά στα Χανιά, μεγάλα έργα πολιτισμού έχουν ήδη ολοκληρωθεί και συνεχώς πλαισιώνονται τόσο από νέες δράσεις σημαντικής εμβέλειας, όσο και από ένα συνολικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την επόμενη δεκαετία, σε συνεργασία με τους Δήμους της Π.Ε. Χανίων και το Υπουργείο Πολιτισμού.

Στον πολιτιστικό χάρτη που διαμορφώνεται σημαντικό ρόλο πρέπει να έχει το Φρούριο Ιτζεδίν.

Το Φρούριο Ιτζεδίν είναι σήμερα φανερά εγκαταλελειμμένο και καταρρέει κυριολεκτικά. Η μεγάλη ιστορική σημασία του σήμερα, μετά την εθνική συμφιλίωση, και η γεωγραφική θέση και τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του, αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και καθιστούν επιτακτική την ανάγκη για τη διάσωση, αποκατάσταση, ανάδειξη και αξιοποίησή του.

Η Περιφέρεια Κρήτης καλεί την Ελληνική Πολιτεία, το Υπουργείο Πολιτισμού, το Δήμο Χανίων και όλους τους συναρμόδιους φορείς και κινήσεις πολιτών να διαμορφώσουμε από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που να οδηγήσει στην διάσωση και αποκατάσταση του σημαντικού αυτού μνημείου της νεότερης ιστορίας μας και στην επανασύνδεση του με τη σημερινή ζώσα πραγματικότητα.

Το παρόν αποτελεί ομόφωνο αίτημα – ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης προς το Υπουργείο Πολιτισμού προκειμένου να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με σκοπό, να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους το ιστορικό φρούριο του Ιτζεδίν, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τους πολίτες, για την ανάδειξη της ιστορίας  του τόπου.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather