Πρόβλημα και φέτος ο δάκος στις ελαιοκαλλιέργειες των Χανίων.

Πρόβλημα και φέτος ο δάκος στις ελαιοκαλλιέργειες των Χανίων.

Παρά την έγκαιρη έναρξη του πρώτου δολωματικού ψεκασμού και την έλευση των υψηλών θερμοκρασιών κατά την διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του Ιουνίου, παρατηρείται σημαντική αύξηση των δακοκοπληθυσμών, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων. Όπως αναφέρεται, σε αρκετές περιοχές η αύξηση αυτή δεν ανησυχεί καθώς είτε είναι σε εξέλιξη οι δολωματικοί ψεκασμοί είτε έχουν πρόσφατα ολοκληρωθεί και αναμένεται να είναι ορατά τα αποτελέσματά τους στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι δυνατή η έναρξη του 2ου δολωματικού ψεκασμού αν δεν παρέλθει μεσοδιάστημα 21 ημερών μεταξύ των δύο εφαρμογών καθώς αυτό αναγράφεται στην ετικέτα του χρησιμοποιούμενου σκευάσματος. Ο δεύτερος δολωματικός ψεκασμός θα ξεκινήσει από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, στις περιοχές όπου έχει συμπληρωθεί το διάστημα αυτό.

Λόγω όμως των αυξημένων δακοπληθυσμών και των ευνοϊκών για την ανάπτυξη του δάκου καιρικών συνθηκών παρακαλούνται οι παραγωγοί να επισκέπτονται τα αγροκτήματά τους και να είναι σε επαφή με την υπηρεσία μας ώστε εάν δεν υπάρξει πτώση των πληθυσμών και εξαιτίας της μη παρέλευσης των 21 ημερών από την ημερομηνία έναρξης του 1ου δολωματικού δεν είναι δυνατή η έναρξη του δεύτερου δολωματικού ψεκασμού, να λάβουν οδηγίες αντιμετώπισης του δάκου στην περίπτωση που υπάρχει αποδεδειγμένα πρόβλημα.

Για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί θα ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2022/.  Τηλ. επικοινωνίας 2821346500, 2821346570-20-40-43-56.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather