Πρωτοποριακό ιατρείο παρακολούθησης αναρρώσαντων ασθενών Covid19 στο Νοσοκομείο Χανίων

Πρωτοποριακό ιατρείο παρακολούθησης αναρρώσαντων ασθενών Covid19 στο Νοσοκομείο Χανίων

Το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων ‘’Ο Άγιος Γεώργιος’’ , πιστό στην υπηρεσία των πολιτών, λειτουργεί από τα μέσα Οκτωβρίου “postcovid” ιατρείο, για την παρακολούθηση ασθενών που έχουν νοσήσει από covid 19, ασχέτως εάν έχουν νοσηλευτεί ή όχι.

Το ιατρείο στελεχώνεται από τις κ.κ. Λαγουδάκη Ειρήνη Παθολόγο Διευθύντρια ΕΣΥ  – Πρόεδρο Επιτροπής Λοιμώξεων Γ.Ν. Χανίων και  Υπεύθυνη της  Covid2 κλινικής, Πενθερουδακη Αλεξάνδρα ειδική  Πνευμονολόγο – Εντατικολόγο ΜΕΘ

Οι ασθενείς ελέγχονται κλινικά, εργαστηριακά, απεικονιστικά και με λειτουργικές δοκιμασίες πνευμόνων, όποτε κρίνεται απαραίτητο.

Για τη βέλτιστη εκτίμηση και θεραπευτική προσέγγιση των ασθενών, το ιατρείο συνεργάζεται με καρδιολόγο, νευρολόγο, φυσικοθεραπευτή, ψυχολόγο και διαιτολόγο του νοσοκομείου μας.

Σημειώνεται ότι οι περισσότεροι από τους αναρρώσαντες από τη νόσο covid 19, βελτιώνονται σε μερικές εβδομάδες. Εντούτοις, κάποιοι συνεχίζουν να υφίστανται παρατεταμένα και υποτροπιάζοντα συμπτώματα για μήνες.

Η παρατεταμένη νόσος covid, το “longcovid” ή “postcovid” όπως συνηθίζεται να λέγεται, είναι ένα πολυσυστηματικό σύνδρομο με συμπτώματα και σημεία που ακολουθούν την οξεία φάση covid και μπορούν να συνεχίζονται για παραπάνω από 4 εβδομάδες και πολλές φορές για αρκετούς μήνες.

Τα συμπτώματα μπορούν να αφορούν οποιοδήποτε σύστημα του οργανισμού με συνηθέστερα την γενικευμένη κακουχία, καταβολή, μυαλγίες, δύσπνοια, θωρακαλγία, βήχα, διαταραχές σε γεύση και όσφρηση, κεφαλαλγία, διάρροιες, ίλιγγο, αίσθημα παλμών, διαταραχές ύπνου και διάθεσης, εξανθήματα.

Το “postcovid” μπορεί να αναπτυχθεί, ασχέτως με τη σοβαρότητα της αρχικής νόσου.

Ωστόσο, υπάρχουν και συστηματικά νοσήματα που πυροδοτούνται έπειτα από covid νόσηση, όπως διάμεση πνευμονοπάθεια, πνευμονική εμβολή, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική νόσος, αντιδραστική αρθρίτιδα, νόσος συνδετικού ιστού, σακχαρώδης διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, εμβολή-θρόμβωση αρτηριών ή φλεβών, αλωπεκία, στυτική δυσλειτουργία, έλλειψη βιταμινών ακόμα και κατάθλιψη.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ  ΡΑΝΤΕΒΟΥ 2821071010 , 08.00 – 14.00 Καθημερινές.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather