Προστασία Καταναλωτών Κρήτης: “Η ακρίβεια αρχίζει από το ράφι κι όχι από το χωράφι”

Προστασία Καταναλωτών Κρήτης: “Η ακρίβεια αρχίζει από το ράφι κι όχι από το χωράφι”

“Η ακρίβεια αρχίζει από το ράφι κι όχι από το χωράφι” επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση η Ιωάννα Μελάκη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτών και Αγοράς και Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης.

Αναλυτικά, αναφέρει:

«Πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται για την ακρίβεια στα λαχανικά, όμως η αλήθεια είναι άλλη. Εάν δεν ζήσεις όλη την αλυσίδα, παραγωγός, χονδρέμπορος, λιανοπωλητής και καταναλωτής, δεν μπορείς να κατανοήσεις ποιος κερδοσκοπεί και ποιος όχι.

Αγαπητοί φίλοι, με περηφάνια με γνώση, αλλά και εμπειρία, μπορώ πλέον να μιλώ, τι ακριβώς συμβαίνει σε όλη αυτή την αλυσίδα, των λαχανικών, διότι έχω βιώσει σχεδόν όλες τις φάσεις, από την παραγωγή έως την κατανάλωση και αναφέρομαι στον παραγωγό εκείνο, που προσπαθεί με όλες του τις δυνάμεις, έχοντας απέναντι του τις καιρικές συνθήκες, την άνοδο των τιμών σε προϊόντα σποράς, την έλλειψη εργατών γης κλπ.
Μεγάλος ο μόχθος, το στρες για να φύγει το προϊόν στον έμπορο και εκεί αναπτύσσεται μια άλλη αγωνία της πληρωμής. Ο χονδρέμπορος, δηλαδή ο μεσολαβητής μεταξύ παραγωγού και λιανοπωλητή εδώ ο επαγγελματίας αυτός ρισκάρει διότι τα λαχανικά είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Σκεφτείτε πριν απελευθερωθούν από το ελεγχόμενο κέρδος, δηλ. από την διατίμηση τα λαχανικά, που ήταν κέρδος π.χ 10% τι “αλισβερίσι” γινόταν με την ελεγκτική μηχανή του Κράτους. Βεβαίως, το μεγάλο ποσοστό κέρδους είχε δοθεί στον λιανοπωλητή π.χ 28%, 30% αλλά και πάλι όλη αυτή η διακίνηση θέλει επιχειρηματίες “σαϊνια”. Μπορεί εμείς ως καταναλωτές, να μιλάμε για ακρίβεια, αλλά λάθος τοποθετούμαστε για προϊόντα σποράς, σε προϊόντα πρωτογενή τομέα. Η παραπάνω αναφορά έγινε με σκοπό να διαφωτίσει καταναλωτές που δεν σχετίζονται με όλη αυτή την αλυσίδα, πως ένα λαχανικό φθάνει στην κατανάλωση.

Γιατί η ντομάτα θεωρείται η βασίλισσα του πληθωρισμού

Ντομάτα, η “βασίλισσα του πληθωρισμού”. Η ντομάτα που χαρακτηρίζεται ως “η βασίλισσα του πληθωρισμού”, καθώς επηρεάζει τις τιμές όλων των άλλων προϊόντων της γης μας, σε επίπεδο παραγωγών έχει σήμερα τιμές που κυμαίνονται από 0,50 έως 0,90 ευρώ το κιλό, ανάλογα την ποιότητα. Πριν από ένα μήνα ήταν στο ένα ευρώ το κιλό. «Αυτή η μείωση έχει να κάνει με την αύξηση της προσφοράς στην αγορά, αφού τώρα έχουν αρχίσει να μπαίνουν οι υπαίθριες ντομάτες. Τέλος, θα ήθελα να αναφερθώ και να καλέσω την Κυβέρνηση να το δει καθαρά ότι εάν θέλει να βοηθήσει τον καταναλωτή, υπάρχουν εργαλεία, όπως η ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, Εθνικές Ενώσεις Καταναλωτών κ.λπ.».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather