Περισσότερα αιγοπρόβατα από ανθρώπους, έχει η Κρήτη! Γεννήθηκαν 300 θυλικά αρνιά, την ίδια ημέρα στον ίδιο κτηνοτρόφο…

Περισσότερα αιγοπρόβατα από ανθρώπους, έχει η Κρήτη! Γεννήθηκαν 300 θυλικά αρνιά, την ίδια ημέρα στον ίδιο κτηνοτρόφο...

Εκτός… πραγματικότητας είναι η καταγραφείσα αύξηση των αμνοεριφίων στην Κρήτη την τελευταία εξαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.  Συγκεκριμένα, από το 2015 και μετά παρουσιάζεται μια αύξηση κατά 708,7% στους αμνούς (178.216 το 2015 έναντι των 1.441.168 το 2021), όταν το ίδιο διάστημα, στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε μείωση -3,2% (828.958 το 2015 έναντι των 796.025 το 2021).

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα στοιχεία που αφορούν τα ερίφια της Κρήτης, όπου εκεί παρουσιάστηκε αύξηση 537% (38.109 το 2015 έναντι των 242.741 το 2021), ενώ η υπόλοιπη Ελλάδα παρουσιάζει μείωση σχεδόν 11,9% (312.972 το 2015 έναντι των 268.591 το 2021).

Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του Υπουργείου, ότι «παραγωγός εμφανίζεται να δηλώνει εκμετάλλευση στις 21/5/21, και στις 31/5/21 εμφανίζεται να αγοράζει 250 προβατίνες, οι οποίες κατά δήλωση του παραγωγού, γέννησαν, όλες μαζί, την ίδια μέρα, στις 31/5/21, 300 θηλυκά αρνιά»!

«Η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι το σύστημα ήταν τόσο χαλαρό που δεν τηρούντο καν τα προσχήματα» σημειώνουν σχετικά και συμπληρώνουν «στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προσπάθεια εξορθολογισμού ώστε να επικρατήσει διαφάνεια και δικαιοσύνη στο σύστημα κατανομής των ενωσιακών επιδοτήσεων στους 650.000 Ελληνίδες και Έλληνες αγρότες».

«ΔΙΚΑΙΟΤΕΡΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ»

«Η κυβέρνηση αυτή εκλέχθηκε με εντολή από τον ελληνικό λαό να υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις, να διορθώσει χρόνιες στρεβλώσεις και να εξυγιάνει τον δημόσιο τομέα» ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προσθέτοντας: «Μια από τις μεταρρυθμίσεις που “τρέχουν” είναι αυτή που αφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο για την κατανομή των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του Θ. Παπακώστα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από μερίδα αγροτών ιδιαίτερα της Κρήτης, με στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ να σημειώνουν ότι «το 80% των περιπτώσεων που επηρεάζουν οι πρόσφατες αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιου Λιβανού για τον νέο τρόπο καταβολής ενισχύσεων αφορούν σε κτηνοτρόφους της Κρήτης, γεγονός που δείχνει σε ποιο σημείο εντοπίζεται χωροταξικά το πρόβλημα».

Με το νέο θεσμικό πλαίσιο ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων επιδιώκεται, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού, η δικαιότερη κατανομή των ενωσιακών επιδοτήσεων και να εξαλειφθεί κάθε προσπάθεια καταστρατήγησης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

– Αντιμετωπίζεται το τεράστιο ζήτημα της αναληθούς δήλωσης ζώων που οδηγούσε στην καταβολή επιδοτήσεων σε εκείνους που δεν τις δικαιούνταν.

– Επικαιροποιείται και εξορθολογίζεται o τρόπος κατανομής των ενωσιακών ενισχύσεων, ανά Περιφέρεια της χώρας, διασφαλίζοντας την ορθή και δίκαιη καταβολή τους.

– Θεσπίζονται αυστηρότερες ποινές στις περιπτώσεις που υπάρχει αδικαιολόγητη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

– Αποτρέπεται η δημιουργία τεχνητών συνθηκών για τη λήψη ενισχύσεων μέσω του Εθνικού Αποθέματος, αποθαρρύνοντας όσους δεν έχουν σκοπό να ασκήσουν γεωργική δραστηριότητα, αλλά να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη σε βάρος των πραγματικών αγροτών και κτηνοτρόφων.

– Διενεργούνται στοχευμένοι έλεγχοι, κάνοντας χρήση νέων τεχνολογιών και αξιοποιούνται τη δυνατότητα διαλειτουργικότητας των συστημάτων ελέγχου του δημοσίου τομέα (ΑΑΔΕ, Κτηματολόγιο κ.λπ.).

Στους πραγματικούς δικαιούχους οι Ευρωπαϊκές Ενισχύσεις

Στόχος του νέου θεσμικού πλαισίου είναι οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις να καταλήγουν στα “σωστά χέρια” και να μη φτάνουν στα χέρια επιτήδειων και καιροσκόπων» όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα ίδια στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ προσθέτοντας πως «με τις μεταρρυθμιστικές αυτές παρεμβάσεις, διασφαλίζονται 67 εκατ. ευρώ για το σύνολο των Ελλήνων παραγωγών».

«Οι πρόσφατες αποφάσεις του ΥΠΑΑΤ», τονίζουν, «αποτελούν την αρχή μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, ώστε να ενισχύονται οι πραγματικοί και αληθινοί κτηνοτρόφοι και γεωργοί, όσοι πραγματικά μοχθούν στη γη και στα ζώα τους. Οι αλλαγές που έγιναν, εξοικονόμησαν προς όφελος αυτών των αληθινών παραγωγών 67 εκατομμύρια ευρώ. Χρήματα που χωρίς τις μεταρρυθμίσεις θα κόβονταν οριζόντια από το σύνολο των παραγωγών που αιτούνται ευρωπαϊκές επιδοτήσεις. Το μήνυμα είναι σαφές και είναι ξεκάθαρο».

Και προσθέτουν ότι «ο πρωτογενής τομέας, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για το σύνολο της χώρας, θα εξυγιανθεί με δικαιοσύνη, αξιοκρατία και διαφάνεια. Πλέον δεν γίνεται ανεκτό οι λίγοι που εκμεταλλεύονταν κενά του συστήματος να επωφελούνται εις βάρος των πολλών. Θα προχωρήσουμε μπροστά μαζί με τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων παραγωγών, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελόριζο μέχρι την Ήπειρο».

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη στήριξη των «πραγματικών» αγροτών και κτηνοτρόφων, που αποτελούν τους «πρωταγωνιστές» της ελληνικής διατροφής, ένα μοντέλο που η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να αναδειχθεί ως βασικός πυλώνας της ελληνικής οικονομίας και σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather