Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Όσιο Νικηφόρο το Λεπρό

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Όσιο Νικηφόρο το Λεπρό

Το Σάββατο 26 Αυγούστου 2023, τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Άγιου Νικηφόρου του Λεπρού, στο Σηρικάρι Κισάμου Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρο Β’, για τον εορτασμό της 1ης επετείου από τα εγκαίνια του Ιερού Προσκυνήματος.

Συλλειτούργησαν οι Σεβ. Αρχιερείς, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, ο Ποιμενάρχης, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος και ο Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος. Συμπροσευχόμενος παρέστη εκ του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ανδρέας.

Ο οικείος Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος στον λόγο του, καλωσόρισε και ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Μακαριότατο κ.κ. Θεόδωρο, για την μεγάλη ευλογία να τελέσει την Θεία Λειτουργία στο προσκύνημα του Αγίου Νικηφόρου.

Ο Μακαριότατος Πάπας και Πατριάρχης στην προσλαλιά του, ευχαρίστησε τους παρισταμένους αγίους Αρχιερείς και ιδιαιτέρως τον Σεβ. Μητροπολίτη Κισάμου κ. Αμφιλόχιο για την πρόσκληση να τελέσει την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Ο Μακαριότατος, απένειμε το «Χρυσούν Λέοντα του Ημετέρου Τάγματος του Λέοντος της Αλεξάνδρειας» στον Σεβασμιώτατο κ. Αμφιλόχιο.

Στην συνέχεια, ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής πλάκας επί της οποίας αποτυπώνεται το ιστορικό επετειακό γεγονός της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας.

 

Ο Σεβασμιότατος Ποιμενάρχης κ. Αμφιλόχιος, με λόγους καρδιακούς και σεβαστικούς, καλωσόρισε τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, μνημονεύοντας τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος 2 Οκτ. 2018 είχε τελέσει τα θυρανοίξια, ως και τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριο, ο οποίος 3Σεπτεμβρίου του παρελθόντος έτους είχε προστεί των Ιερών Εγκαινίων, σημειώνοντας: «…Σε τούτο τον τόπο, το ιερό τον άγιο, την γενέθλιο γη του Οσίου πατρός ημών Νικηφόρου του λεπρού, μέχρι πρότινος τόπο απαράκλητο και ξένο, άγνωστο και άσημο, ζούμε το μυστήριο της Χάριτος του Θεού, βιώνουμε το θαύμα της παρουσίας του Οσίου Νικηφόρου, ψηλαφούμε το αποκαλυπτικό μυστήριο του Ουρανού· μυστήριο που λειτουργείται και προσκυνείται, που προσεγγίζεται και οικειοποιείται στην Εκκλησία και την λατρεία Της. … Ιεραπόστολο, Πατριάρχη και Πατέρα της Αφρικής, προ 19 ετών, Σας ανέδειξε η πρόνοια του Θεού. Στήριγμα, καταφυγή και απαντοχή εκατομμυρίων παιδιών και ενηλίκων της Αφρικανικής Ηπείρου, οι οποίοι στο πρόσωπο Σας βρίσκουν τον πατέρα και αδελφό, τον φίλο και συνοδοιπόρο, τον κυρηναίο που τους αίρει τους σταυρούς της ζωής, τους σπογγίζει τα δάκρυα, τους ανακουφίζει τον πόνο, τους αναπτερώνει την ελπίδα, τους μεταδίδει Χριστό, τους χαρίζει ζωή και προοπτική καθώς, αυτοί οι ελάχιστοι και καταφρονημένοι αδελφοί, είναι το αύριο της οικουμένης, ως κατάργηση του εγώ και ισοκατανομής των αγαθών της γης», ανέφερε ο Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας θερμά τον Μακαριότατο δια «την αποδοχή της ταπεινής πρόσκλησης», ως και τους παρισταμένους αγίους Αρχιερείς, προσφέροντας εις τον υψηλό προσκεκλημένο Πατριαρχικό σετ 3 εγκολπίων και αγιογραφία (σε μάρμαρο) του ιερού προσκυνηματικού Ναού με τον Όσιο Νικηφόρο, παρακαλώντας τον όπως δια των Πατριαρχικών χειρών του, «εις ένδειξη ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης», προσφέρει «εις τον μεγάλο ευεργέτη και συνοδoiπόρο του ταπεινού έργου της Ι. Μητροπόλεως, επιχειρηματία κ. Ιάκωβο Χονδράκη, αντίγραφο ασημένιου ιερού Ευαγγελίου».

 

Ακολούθως ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, ευχαρίστησε τον προσκαλέσαντα Ιεράρχη, αναφέρθηκε, με συγκίνηση πολύ, εις την 50ετή διακονία-πορεία του, εις την Εκκλησία, σημειώνοντας: «… Άγγελος αγάπης με προσκάλεσε σήμερα στο ιερό προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου του Λεπρού στην γενέτειρα Του, το Συρικάρι Κισάμου, εσείς Σεβ. άγιε Κισάμου και Σελίνου κ.Αμφιλόχιε, όπως τελέσω την Θεία Λειτουργία, μετά των αδελφών αγίων Αρχιερέων, ένα μεγάλο ευχαριστώ. Στον Άγιο Σάββα φτιάξαμε παρεκκλήσιο του Οσίου Νικηφόρου, κοντά εκεί που προσευχόταν ως Νικόλαος Τζανακάκης. Περιφρονημένος τότε, σήμερα δοξασμένος. Μόνο ταπείνωση και δάκρυα, σήμερα δόξα και τιμή. Και η δική μας ζωή είναι αγώνας, κόπος, μόχθος και ιδρώτας, πληγωμένη καρδιά που ο Όσιος Νικηφόρος στηρίζει με τις προσευχές και τις πρεσβείες Του», κατέληξε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ.Θεόδωρος Β΄, αναφερόμενος στην ιεραποστολικές αποδημίες του, προσφέροντας δια το ιερό προσκύνημα του Οσίου Νικηφόρου: «κριτάτο, αντίγραφο από άμφια του Αγ.Κυρίλλου Λουκάρεως, με όστρακα των Κρητών Πατριαρχών και αραβικό, χειροποίητο καντήλι, από τον αγαπημένη πόλη του Οσίου Νικηφόρου», στον δε Σεβ. Ποιμενάρχη κ. Αμφιλόχιο περίτεχνο εγκόλπιο «από μαλαχίτη με την Παναγία από το Κογκό», απονέμοντας του, επίσης, και τον «Χρυσούν Λέοντα του Ημετέρου Τάγματος του Λέοντος της Αλεξάνδρειας».

Ο Σεβασμιώτατος κ.Αμφιλόχιος εξέφρασε ευχαριστίες και ευγνωμοσύνη και ακολούθως ο Μακαριώτατος κ. Θεόδωρος Β΄ απεκάλυψε αναθηματική πλάκα, επί της οποίας αποτυπώνεται το ιστορικό επετειακό γεγονός της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας. Ακολούθησε πλούσια φιλοξενία στο παρακείμενο κτιριακό συγκρότημα, ευγενής προσφορά του επιχειρηματία κ. Ιακώβου Χονδράκη. Εκατοντάδες προσκυνητές απ΄ όλη την Κρήτη και αλλού κατέκλυσαν τον ιερό προσκύνημα και τους προαύλιους χώρους του.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather