Παραδόθηκε στον Αποκόρωνα το υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων

Παραδόθηκε στον Αποκόρωνα το υπερσύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας λυμάτων

Το εργοστάσιο εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων – αποχέτευσης Γεωργιούπολης και της ευρύτερης περιοχής παραδόθηκε σήμερα στον Δήμο Αποκορώνου. 

Η τελετή των εγκαινίων έγινε παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του δημάρχου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, των θεματικών αντιπεριφερειαρχών Κυριάκου Κώτσογλου, Νίκου Σκουλά, θεσμικών εκπροσώπων, φορέων, υπηρεσιών και κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Πρόκειται για ένα σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που, όπως τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη και τον Δήμαρχο, θα θωρακίσει τη δημόσια υγεία, θα βελτιώσει την καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής και θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου.

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 6,7 εκατ. ευρώ και αφορά το 1ο από τα 5 υποέργα, τα οποία προβλέπονται βάσει της προγραμματικής σύμβασης της Περιφέρειας Κρήτης με τον Δήμο Αποκορώνου που υλοποιείται με συνολικό προϋπολογισμό 26 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση γίνεται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» από εθνικούς πόρους, αλλά και από πόρους του Δήμου Αποκορώνου και η πράξη συνολικά αφορά στη συλλογή των αστικών υγρών λυμάτων από την ευρύτερη περιοχή της Γεωργιούπολης (Καβρός, λίμνη Κουρνά κ.λπ.) και την παραλιακή τουριστική ζώνη του κόλπου Αλμυρού και μέρους της κοινότητας Βρυσών. Τα λύματα οδηγούνται μέσω αγωγών στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων και κατόπιν της επεξεργασίας τους, θα διατίθενται με υποθαλάσσιο αγωγό περίπου ενός χιλιομέτρου.

Στον χαιρετισμό του καλωσόρισμα, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης έκανε λόγο για μια ημέρα χαράς, μια ξεχωριστή ημέρα για  το έργο που στο παρελθόν είχε απενταχθεί και που χάρη στην αποτελεσματική παρέμβαση του κ. Αρναουτάκη το έργο επανεντάχθηκε και προχωρεί.

«Κύριε Περιφερειάρχη, εγώ προσωπικά και ο Αποκόρωνας σας ευγνωμονούμε. Σήμερα παραλάβαμε  το εργοστάσιο και εκτιμούμε το 2024 να είναι σε πλήρη λειτουργία όλο το έργο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουκιανάκης ευχαριστώντας δημόσια τον Περιφερειάρχη, τις Υπηρεσίες και όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν στην πορεία του έργου. Με την ολοκλήρωση του έργου, όπως πρόσθεσε ο Δήμαρχος, τα οφέλη για το περιβάλλον και τον τόπο θα είναι πολλαπλά, όπως και στην καθημερινότητα των δημοτών και επισκεπτών της περιοχής.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ

Στον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης ΚρήτηςΣταύρος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του έργου στο σύνολό του για την ευρύτερη περιοχή, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το έργο με την απένταξη και τις προσπάθειες που έγιναν για την επανένταξη στο ΕΣΠΑ.

«Η σταθερή συνεργασία μας με τον πρώτο βαθμό της αυτοδιοίκησης φέρνει αποτελέσματα», είπε ο κ. Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Μαζί σχεδιάζουμε και προωθούμε τις μεγάλες παρεμβάσεις, εξασφαλίζουμε επαρκή χρηματοδότηση και φροντίζουμε για την έγκαιρη και αποτελεσματική ολοκλήρωση των έργων».

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το εργοστάσιο ως ένα σύγχρονο καινοτόμο έργο διαχείρισης λυμάτων, με το οποίο «προστατεύουμε το περιβάλλον, θωρακίζουμε τη δημόσια υγεία, βελτιώνουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής».

 

Ο κ. Αρναουτάκης ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Δήμαρχο, τη Διαχειριστική Αρχή, τις Υπηρεσίες, τους επιβλέποντες και την ανάδοχο κοινοπραξία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση παραλαβής του εργοστασίου  απηύθυνε επίσης η εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας «Θαλής Α.Ε. & Ναούμ ΑΤΕ», Θεοδοσία Μπαντουβά – Παπαζήση, η οποία και αναφέρθηκε στις σύγχρονες προδιαγραφές του έργου και στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής.

Η νέα μονάδα, όπως είπε, προβλέπεται  να εξυπηρετεί τις ανάγκες ισοδύναμου πληθυσμού αιχμής περίπου 20 χιλιάδων ατόμων  και είναι ένα έργο που στην πλήρη εξέλιξη του θα συμβάλει ουσιαστικά στην τουριστική και οικιστική ανάπτυξη της περιοχής, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και της Κρήτης γενικότερα. Κλείνοντας, η εκπρόσωπος της κοινοπραξίας ευχαρίστησε για τη συνεργασία τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και τις Υπηρεσίες.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather