Ολοκληρώθηκε ο 7ος κύκλος επιμόρφωσης των υποψηφίων θετών γονέων, από την Περιφέρεια Κρήτης

Ολοκληρώθηκε ο 7ος κύκλος επιμόρφωσης των υποψηφίων θετών γονέων, από την Περιφέρεια Κρήτης

Το Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ηρακλείου ολοκλήρωσε με άριστα αποτελέσματα την Τετάρτη 14/12/2022 την επιμόρφωση των υποψηφίων θετών γονέων που ξεκίνησε στις 4/11/2022. Εκπαιδεύτηκαν δώδεκα υποψήφιοι Θετοί Γονείς, οι οποίοι αφού λάβουν τη σχετική βεβαίωση θα εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων, γεγονός που θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν τη διαδικασία της τεκνοθεσίας που επιθυμούν.

Οι επιμορφωτικές ενότητες προσέφεραν τις απαιτούμενες γνώσεις στους υποψήφιους θετούς γονείς, ώστε να ανταποκριθούν μελλοντικά στον ρόλο τους και να κινούνται αποκλειστικά προς το συμφέρον του παιδιού που θα αναλάβουν. Όλοι οι επιμορφωτές συμμετείχαν εθελοντικά στην προσπάθεια αυτή. Σε αυτή τη διαδικασία χρησιμοποιήθηκαν βιωματικές ασκήσεις, βίντεο, παραμύθια, μουσική, που συνέβαλαν ώστε να εμπεδωθούν οι επιμορφωτικές θεματικές ενότητες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Τον συντονισμό και των έξι θεματικών ενοτήτων ανέλαβε το  Τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Π.Ε. Ηρακλείου, ως φορέας εποπτείας των θεσμών παιδικής προστασίας και της αξιολόγησης των υποψηφίων. Επίσης, τα στελέχη του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης πραγματοποίησαν την εισήγηση της 6ης επιμορφωτικής θεματικής ενότητας. Για την υλοποίηση της επιμόρφωσης συνεργάστηκαν, επίσης, οι κοινωνικές λειτουργοί του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης.

Οι επιμορφωτικές ενότητες στις οποίες εκπαιδεύτηκαν οι υποψήφιοι θετοί γονείς ήταν μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

Ο χάρτης δικαιωμάτων των παιδιών. Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των ανηλίκων στην Ελλάδα και στην ΕΕ.  Διαδικαστικά και νομικά θέματα. Χαρά Γαλανού, Νομικός-Εγκληματολόγος

Στάδια σωματικής και ψυχικής ανάπτυξης των παιδιών. Προσαρμογή στη σχέση και  ανάπτυξη ψυχικού δεσμού με το παιδί. Αποδοχή της Διαφορετικότητας. Τατιάνα Γκόρνευ -Μαριλού Χατζησκουλή, Μαίρη Θεοδοροπούλου Ψυχολόγοι, Μέλη  του ευρωπαϊκού δικτύου Eurochild-Επιστημονική ομάδα του Κέντρου ερευνών Ρίζες.

Προσωπικά κίνητρα και προσδοκίες. Στάσεις, αντιλήψεις σε σχέση με το θεσμό της υιοθεσίας και την ανατροφή των παιδιών. Μάνθου Παναγιώτα, Κοινωνική Λειτουργός ΜSW– Ψυχολόγος Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Αναδοχών-Υιοθεσιών ΕΚΚΑ

Φροντίδα παιδιών με αυξημένες ανάγκες στην υγεία, αναπηρία, εμπειρία κακοποίησης κ.λπ. Διαπολιτισμικά ζητήματα. Ελένη Τσικνάκη, Κοινωνική Λειτουργός, Προϊσταμένη του ΠΑΑΠΑΗΚ–Πόμπιας, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, Μαρία Πετράκη,  Κοινωνική Λειτουργός, Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Νεαπόλεως, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης .

Ιδιαίτερες ανάγκες παιδιών προς υιοθεσία. Οι αντιξοότητες στη ζωή της φυσικής οικογένειας και οι επιπτώσεις τους για γονείς και παιδιά. Μηχανισμοί προστασίας, ψυχικής ανθεκτικότητας και ανάκαμψης. Γιώργος Νικολαΐδης, Διευθυντής της Δ/νσης Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και Πρόεδρος της Επιτροπής Λανζαρότε του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το δικαίωμα του θετού παιδιού στην ενημέρωση για την προέλευση του και την υιοθεσία. Ζητήματα ταυτότητας στην υιοθεσία. Πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες μετά την υιοθεσία. Φραγκιουδάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου. Φασουλά Ζαφειρένια Κοινωνικής, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου

Συντονίστριες των επιμορφωτικών προγραμμάτων για όλες τις  θεματικές Ενότητες ήταν:

Κογεράκη Μαρίνα Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Φασουλά Ζαφειρένια Κοινωνικής, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Μέριμνας Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Φραγκιουδάκη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather