Ολοκληρώθηκε η 6η συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SUMP-PLUS HORIZON 2020

Ολοκληρώθηκε η 6η συνάντηση εργασίας του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SUMP-PLUS HORIZON 2020

Ο Δήμος Πλατανιά και το Εργαστήριο Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης φιλοξένησαν  εταίρους της Ευρωπαϊκής δράσης «SUMP-PLUS: Sustainable Urban Mobility Planning: Pathways and links to Urban Systems»1, μέρος της οικογένειας CIVITAS, που υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και υποστηρίζει τη μετάβαση προς πιο βιώσιμες πόλεις και οικονομίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Στο SUMP-PLUS ο Δήμος Πλατανιά συμμετέχει ως περιοχή εφαρμογής πρότυπης μεθοδολογίας για την ανάπτυξη των νέων Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας σε μικρούς δήμους.

Η 6η Συνάντηση Εργασίας των Εταίρων η οποία φιλοξενήθηκε από τον Δήμο Πλατανιά και έλαβε χώρα από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2022 (9:30π.μ – 16:00μ.μ) στο ξενοδοχείο Avra Imperial Hotel, στο Κολυμβάρι Δήμου Πλατανιά, συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιστημονικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης χωρών της Ευρώπης όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Λιθουανία, την Ρουμανία την Ιταλία, το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Δήμο Πλατανιά. Στη συνάντηση αυτή ο Δήμος Πλατανιά είχε την ευκαιρία να «μάθει» και να υιοθετήσει καλές πρακτικές και παραδείγματα από την εμπειρία των μεγάλων πόλεων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή αυτή δράση σχετικά με τον σχεδιασμό του Δήμου Πλατανιά σε μια περιοχή που θα αποτελεί πράσινη, ελκυστική, προσβάσιμη και ασφαλή περιοχή για τους επισκέπτες αλλά και για τους πολίτες της.

Τα απογεύματα του διημέρου αυτού, ο Δήμαρχος Πλατανιά με την ομάδα του Δήμου καθώς και την ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης περιήγησε τους συμμετέχοντες στον Ιερό Ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ Ροτόντα, στην Αρχαία Ελιά των Βουβών, στο Βοτανικό Πάρκο, στο Πολεμικό  Καταφύγιο  στον  Άνω Πλατανιά, ενώ παρετέθει  δείπνο σε τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής ώστε να γευτούν τα τοπικά προϊόντα και  εδέσματα. Σκοπός των περιηγήσεων αυτών ήταν να γνωρίσουν εκτός από το παραλιακό -τουριστικό μέτωπο της περιοχής, κυρίως την ενδοχώρα προκειμένου συν τοις άλλοις να έχουν ιδία αντίληψη της γεωγραφικής, δημογραφικής και κυκλοφορικής ιδιαιτερότητας του Δήμου.

Στα πλαίσια των εργασιών της παραπάνω συνάντησης, την Παρασκευή 13 Μαϊου 2022 από τις 10:00π.μ έως τις 14:00μ.μ πραγματοποιήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ημερίδα «Σχεδιάζοντας τη βιώσιμη κινητικότητα σε μικρές πόλεις» στον ίδιο χώρο. Η εκδήλωση εστίασε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές πόλεις στην μετάβασή τους προς ένα μοντέλο βιώσιμης αστικής κινητικότητας, αναδεικνύοντας την Ευρωπαϊκή και Ελληνική εμπειρία. Ειδικότερα επικεντρώθηκε  σε βέλτιστες πρακτικές σε μικρές πόλεις, που αποτελούν συνάμα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι ο Πλατανιάς Χανίων, και πώς μέσα από αυτές τις πρακτικές οι πόλεις έχουν εφαρμόσει λύσεις βιώσιμης κινητικότητας, ενθαρρύνοντας την αλλαγή συμπεριφοράς των κατοίκων και των τουριστών προς εναλλακτικούς τρόπους μεταφοράς για υγιή, ενεργή και ασφαλή μετακίνηση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν φορείς και εμπειρογνώμονες του τομέα των μεταφορών και του τουρισμού, σε ευρωπαϊκό, εθνικό και τοπικό επίπεδο, φορείς χάραξης πολιτικής καθώς και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, με στόχο να μοιραστούν ιδέες και εμπειρίες σχετικά με τη βιώσιμη κινητικότητα σε τουριστικούς προορισμούς, τις συνδεόμενες ευκαιρίες για τοπική ανάπτυξη και προβολή και αυξημένη ανταγωνιστικότητα και τη δημιουργία νέων υπηρεσιών.

Μετά το καλωσόρισμα από τον Δήμαρχο Πλατανιά κ. Ιωάννη Μαλανδράκη, την κήρυξη έναρξη της Ημερίδας έκανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τονίζοντας την αναγκαιότητα μετάβασης των πόλεων και ιδιαίτερα των τουριστικών περιοχών όπως ο Πλατανιάς, σε προορισμούς ασφαλείς, προσβάσιμους και φιλικούς για κατοίκους και επισκέπτες, τονίζοντας ότι η Περιφέρεια στηρίζει και θα στηρίζει και χρηματοδοτικά τέτοιες προσπάθειες.

Το Πρόγραμμα της Ημερίδας αποτελείτο από την εισαγωγική συνεδρία και 2 στρογγυλά τραπέζια.

Συντονιστές:

 • Θεοχάρης Τσούτσος, Καθηγητής, Δ/ντης Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων, Πολυτεχνείου Κρήτης
 • Δέσποινα Διμέλλη, Αν. Καθηγήτρια, Δ/ντρια Εργαστηρίου Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Πολυτεχνείου Κρήτης
 • Δημήτρης Φραγκάκης, ΓΓ Τουρισμού ΕΟΤ

Ομιλητές (video):

 • Ευθύμιος Μπακογιάννης, ΓΓ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ
 • Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
 • Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ – Δήμαρχος Τρικκαίων
 • Κυριάκος Κώτσογλου, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος στον τομέα Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Περιφέρειας Κρήτης

Ομιλητές (στρογγυλό τραπέζι):

 • Νικόλαος Καλογερής, Αντιπεριφερειάρχης Χανίων
 • Μarijke De Roeck, Συντονίστρια του Sump-plus Project, Communication & participation Manager του Τμήματος Αστικής Ανάπτυξης της Αμβέρσας Βελγίου
 • Peter Jones, of Transport and Sustainable Development από το University College London UK,
 • Γεώργιος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου
 • Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δήμαρχος Δράμας- Πρόεδρος Δ.Ε.Π.Α.Ν.
 • Παναγιώτης Σημανδηράκης, Δήμαρχος Χανιών
 • Εμμανουήλ Γιαννούλης, Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων
 • Ιωάννης Κουράκης, Πρόεδρος Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης (ΠΕΔ)
 • Πέτρος Ινιωτάκης, Δημ. Σύμβουλος Περιφερειακής Ένωσης Κρήτης (ΠΕΔ)
 • Πέτρος Μαρινάκης,Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Πλατανιά
 • Lucia Cristea, Managing Director EIP

 Την Ευρωπαϊκή αυτή ημερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός εκπροσώπων αυτοδιοικητικών, τοπικών συμβουλίων,  φορέων και συλλόγων που σχετίζονται με τον τουρισμό και την κινητικότητα και Δημάρχους από όλη την χώρα- μελη του δικτύου πόλεων ΔΕΠΑΝ που παρευρίσκονταν, για το τακτικό τους Δ.Σ στον Δήμο Πλατανιά

O Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης ευχαρίστησε τους ευρωπαίους επισκέπτες μας, που για πρώτη φορά συμμετείχαν σε μια δια ζώσης συνάντηση, τους ομιλητές που παρευρέθηκαν στις εργασίες της Ημερίδας, σε όσους συμμετείχαν εξ΄αποστάσεως, τον κ. Καθ. Θεοχάρη Τσούτσο και την ομάδα του Εργαστηρίου Ανανεώσιμων και Βιώσιμων Ενεργειακών Συστημάτων της Σχολής Χημικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθώς και την ομάδα του Δήμου Πλατανιά για το εξαιρετικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα της 3ήμερης Συνάντησης Εργασίας & Ευρωπαϊκής Ημερίδας τα οποία επιβεβαιώθηκαν από τα σχόλια των εταίρων του Προγράμματος.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather