Όλα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητα από τις 3 Ιανουαρίου

Όλα όσα αλλάζουν στην καθημερινότητα από τις 3 Ιανουαρίου

Την λήψη νέων μέτρων ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ύστερα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμών στην «σκιά» της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον.

Τα νέα μέτρα τίθενται σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου και φέρνουν αλλαγές στην εστίαση και τους χώρους διασκέδασης, στην παρουσία θεατών στα γήπεδα, στα νοσοκομεία αλλά στην χρήσης τηλεργασίας.

Αναλυτικά ανακοινώθηκε:

  • Οι χώροι διασκέδασης και η εστίαση θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, μόνο για εμβολιασμένους πελάτες και χωρίς την παρουσία όρθιων. Παράλληλα επιβάλλεται όριο 6 ατόμων ανά τραπέζι. Για την μουσική, θα ληφθούν αποφάσεις αργότερα.
  • Για τα γήπεδα αποφασίστηκε να λειτουργούν με πληρότητα στο 10% και με πλαφόν 1.000-2.000 θεατές.
  • Για  τους εργαζόμενους εστίασης και νοσοκομείων καθίσταται υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας ΚΝ95.
  • Όσον αφορά στον τομέα της εκπαίδευσης, αναστέλλεται η διεξαγωγή σχολικών εκδρομών. Περαιτέρω συζήτηση για τα σχολεία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.
  • Επέκταση της τηλεργασίας σε ποσοστό της τάξης του 50%

Από το πρωί υπήρχει ένα μπαράζ συνεδριάσεων για να γίνει η πρώτη αποτίμηση των νέων μέτρων που ισχύουν από την παραμονή των Χριστουγέννων αλλά και να εξεταστούν τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας και ιδίως της μετάλλαξης Όμικρον.

Ακόμη, οι ειδικοί συζήτησαν και το θέμα των επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία, για το οποίο ζήτησαν να εφαρμοστούν οι μέγιστοι έλεγχοι και η ελάχιστη δυνατή διάρκεια παραμονής των επισκεπτών μέσα στα νοσηλευτικά ιδρύματα για να αποτραπεί η δημιουργία αλυσίδας μετάδοσης.
Τα σχολεία παραμένουν ανοικτό ζήτημα στο οποίο θα επανέλθουν την άλλη εβδομάδα, με βάση τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα, και προς το παρόν εισηγήθηκαν να ματαιωθούν όλες οι σχολικές εκδρομές

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather