Όλα έτοιμα για την παραχώρηση των Ιταλικών στρατώνων και του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον δήμο Χανίων

Όλα έτοιμα για την παραχώρηση των Ιταλικών στρατώνων και του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον δήμο Χανίων

Τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, υποδέχθηκε στο Δημαρχείο Χανίων, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, Αναστάσιος Λιάσκος, ο Διοικητής της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού/V Μεραρχίας Κρητών, Συνταγματάρχης (ΠΖ) Μανώλης Μιχελάκης και οι Αντιδήμαρχοι Χανίων, Τάσος Αλόγλου, Γιώργος Ξανθουδάκης και Νίκος Χαζιράκης.

Η επίσκεψη του Υφυπουργού επιβεβαίωσε, ουσιαστικά, το θετικό αποτέλεσμα των πολύμηνων διεργασιών μεταξύ του Δήμου Χανίων και των εμπλεκόμενων φορέων. Οι θετικές εξελίξεις αφορούν στη μετεστέγαση του Πολεμικού Μουσείου, που θα οδηγήσει στην παραχώρηση των πρώην Ιταλικών στρατώνων, όπου θα στεγαστεί το νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Χανίων, αλλά και της έκτασης του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου”.

p3

Με την άφιξή του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής ανέφερε ενδεικτικά: «Ερχόμαστε με καλά νέα για τον Δήμο Χανίων». Ο κ. Στεφανής υπογράμμισε την ανάγκη διευρυμένης συνεργασίας για τη δρομολογημένη έναρξη λειτουργίας του νέου Πολεμικού Μουσείου Χανίων στον Φιρκά, ενώ τόνισε ότι θα επισπευσθούν οι διαδικασίες για την παραχώρηση των πρώην Ιταλικών Στρατώνων στον Δήμο Χανίων, όπου θα στεγαστεί το νέο Δημαρχείο της πόλης, καθώς και την παραχώρηση του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου”.

Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την παρουσία του για την οποία είπε ότι «δεν είναι απλά συμβολική, αλλά επικυρώνει τις πολύ καλές σχέσεις συνεργασίας που έχει ο Δήμος Χανίων με το Υπουργείο Άμυνας».

Ο κ. Σημανδηράκης έθεσε τρία βασικά θέματα στη συζήτηση, όπως αυτά είχαν μεταβιβαστεί και κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στον Δήμο Χανίων, τα οποία και ικανοποιούνται:

  • Αρχικά, η επαναλειτουργία του Πολεμικού Μουσείου στο φρούριο Φιρκά, που είναι και συμβολική με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

  • Ακολούθως, η δημιουργία του νέου Δημαρχείου στον χώρο που βρίσκονταν οι πρώην Ιταλικοί στρατώνες, που πλέον αποδεσμεύονται και μπορούν να παραχωρηθούν στον Δήμο για να γίνουν όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες.

  • Τέλος, αναφέρθηκε στη διαδικασία μετεγκατάστασης του στρατοπέδου “Μαρκοπούλου” αναμένοντας την έκδοση του πρωτοκόλλου που θα το καθιστά ανενεργό, με στόχο την τελική παραχώρησή του στον Δήμο Χανίων.

p3

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός μετέβη με τον Δήμαρχο και τον Πρόεδρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών στο φρούριο του Φιρκά στο παλιό λιμάνι Χανίων, όπου συναντήθηκαν με τους βουλευτές Χανίων, Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσο Βολουδάκη και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου και περιηγήθηκαν στους χώρους που θα στεγαστούν οι μόνιμες εκθέσεις του Πολεμικού Μουσείου Χανίων. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι ξεναγήθηκαν στους χώρους του Ναυτικού Μουσείου Χανίων, από τον Πρόεδρο του Δ.Σ., Αντιπλοίαρχο (ΠΝ) Μανώλη Πετράκη ε.α., όπου τονίστηκε η ανάγκη για συνεργασία μεταξύ των δύο μουσείων και κοινές δράσεις.

Ο Δήμαρχος Χανίων δήλωσε ότι με τη στέγαση του Πολεμικού Μουσείου, στο συγκεκριμένο σημείο δημιουργείται ένας νέος μουσειακός πόλος στα Χανιά, που θα αποτελεί πηγή ιστορίας, πολιτισμού και ανάπτυξης.

Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως δε, όσους συντέλεσαν στην πραγμάτωση του, την Υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων, Ελένη Παπαδοπούλου και τους βουλευτές Χανίων: τον κ. Μανούσο Βολουδάκη για τις στοχευμένες και επίμονες παρεμβάσεις του, καθώς και την κ. Ντόρα Μπακογιάννη για τη σημαντική συνδρομή της. Τέλος, ξεχωριστές ευχαριστίες απηύθυνε στον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, κ. Αναστάσιο Λιάσκο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή υπήρξε ένθερμος και ουσιαστικός συνοδοιπόρος στη διεκδίκηση αυτή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

p43

Η κοινή επίσκεψη του Υφυπουργού με τον Δήμαρχο Χανίων, συνεχίστηκε με την αυτοψία που έγινε στα κατεστραμμένα από την πυρκαγιά κτίρια, στους πρώην Ιταλικούς Στρατώνες, όπου έλαβε ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα επόμενα βήματα μέχρι την τελική παραχώρησή τους στον Δήμο Χανίων. Μάλιστα, ο κ. Σημανδηράκης τόνισε τη σημασία που θα έχει το νέο κτίριο στον σχεδιασμό και τη συνολική ανάπλαση της περιοχής, την πεζοδρόμηση της οδού Τζανακάκη και την αξιοποίηση του κτιρίου του πρώην ΙΚΑ που βρίσκεται πλησίον.

Τελευταίος σταθμός της κοινής επίσκεψης, ήταν το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στον Άη Γιάννη, όπου ο Υφυπουργός περιηγήθηκε μαζί με τον Δήμαρχο και συναντήθηκαν με τη διοίκηση της στρατιωτικής μονάδας. Ο κ. Στεφανής δήλωσε τη διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου, να βρεθεί οριστική λύση στο θέμα της παραχώρησης της έκτασης, κάτι που αναμένεται να γίνει με τον χαρακτηρισμό του στρατοπέδου ως ανενεργό και επίκειται τους επόμενους μήνες.

p5

Με το πέρας της επίσκεψης, προσφέρθηκαν από κοινού αναμνηστικά δώρα.

11

12

13

14

15

16

 

p17

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather