Οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ζητούν την αναβολή έναρξης των έργων ανάπλασης

Οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ζητούν την αναβολή έναρξης των έργων ανάπλασης

Την αναστολή για έναν χρόνο της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ζητούν οι επαγγελματίες – καταστηματάρχες της, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η παγκόσμια υγειονομική πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει τόσο πολλούς και τον τουρισμό της πόλης μας, και φυσικά έχει οδηγήσει τους καταστηματάρχες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, η χριστουγεννιάτικη περίοδος έχει χαθεί ήδη και η τουριστική καλοκαιρινή περίοδος 2021 προβλέπεται υποτονική λόγω της διατήρησης των απαγορευτικών μέτρων μετακινήσεων των τουριστών.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

“Η υλοποίηση της ανακατασκευής του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων θα πρέπει να συντελεστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μη δημιουργηθούν πρόσθετα προβλήματα και καθυστερήσεις ή εκτροπές από τον προγραμματισμό του παραπάνω έργου.

Επίσης, δεν θα πρέπει να αγνοηθούν τα πολλά προβλήματα που δημιουργούνται στους επαγγελματίες – καταστηματάρχες για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αποκατάσταση αυτή, ώστε να εξασφαλισθεί η μετεπιβίωσή τους και η ομαλή επαναλειτουργία των καταστημάτων τους και μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Όλοι μας βιώνουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις εξ αιτίας της πανδημίας. Επιπροσθέτως θα διακοπεί ολοσχερώς η λειτουργία των καταστημάτων μας. Συν αυτά μας οδηγούν σε οικονομική αδυναμία αφού θα συνεχιστούν να τρέχουν οι λοιπές υποχρεώσεις μας, (ασφαλιστικές, φορολογικές, τραπεζικές) αλλά και οι ανάγκες διαβίωσής μας.

Ζητάμε από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από την κοινωνία των Χανίων να κατανοήσουν τη δύσκολη θέση που βρισκόμαστε την δεδομένη στιγμή αλλά και την δυσκολότερη που θα βρεθούμε με το κλείσιμο των καταστημάτων μας, λόγω της έναρξης των εργασιών ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς.

Βασικοί άξονες – προτάσεις εμάς των επαγγελματιών, είναι οι ακόλουθες:

Έναρξη των έργων ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς Χανίων το Νοέμβριο του 2022 αντί το Νοέμβριο του 2021, όπως προβλέπεται στην 295 / 2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων. Τούτο διότι η παγκόσμια υγειονομική πανδημία του κορωνοϊού που πλήττει τόσο πολλούς και τον τουρισμό της πόλης μας, και φυσικά έχει οδηγήσει τους καταστηματάρχες στο χείλος της οικονομικής καταστροφής, η χριστουγεννιάτικη περίοδος έχει χαθεί ήδη και η τουριστική καλοκαιρινή περίοδος 2021 προβλέπεται υποτονική λόγω της διατήρησης των απαγορευτικών μέτρων μετακινήσεων των τουριστών.

Αναστολή για ένα χρόνο της έναρξης των εργασιών αποκατάστασης της κεντρικής Δημοτικής Αγοράς Χανίων, ήτοι το Νοέμβριο του 2022, καθώς δεν κινδυνεύει να επέλθει η απώλεια της απαιτούμενης χρηματοδότησης του έργου αφού χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι από το ΕΣΠΑ.

Διασφάλιση ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου ανακατασκευής των καταστημάτων της Δημοτικής Αγοράς στον ελάχιστο απαιτούμενο χρόνο καθώς τυχόν παράταση ή καθυστέρηση παράδοσης του έργου εγκυμονεί κινδύνους για τη βιωσιμότητα των καταστηματαρχών και των οικογενειών τους.

Παράταση των συμβάσεων μισθώσεων των καταστηματαρχών από επτά έτη που προβλέπεται με την 295 / 2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε 10 έτη.

Μετεγκατάσταση των ήδη λειτουργούντων επαγγελματιών – καταστηματαρχών στην πλατεία Μαρκοπούλου ύστερα από σχετικό μελέτη / σχέδιο που έχουμε καταθέσει, ευθύς μετά το κλείσιμο των καταστημάτων μας.

Οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς Χανίων απευθύνουν έκκληση προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, τους Βουλευτές των Χανίων, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον Δήμο Χανίων, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, τους Επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους φορείς του ΕΒΕΧ, την Ομοσπονδία και γενικά ολόκληρο τον εμπορικό κόσμο αλλά και την κοινωνία των Χανίων, έτσι ώστε το έργο να υλοποιηθεί μέσα στα χρονικά περιθώρια που ορίζει η μελέτη όπως επίσης και να λάβουν θέση και να υποστηρίξουν τα εύλογα και δίκαια αιτήματά μας”.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather