Οδηγίες για την προφύλαξη των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς

Οδηγίες για την προφύλαξη των μελισσών από τους χημικούς ψεκασμούς

Με αφορμή την έναρξη της περιόδου ανθοφορίας των καλλιεργειών , η  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Χανίων υπενθυμίζει στους παραγωγούς την αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους χημικούς ψεκασμούς .

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των μελισσών παγκοσμίως , γεγονός που οφείλεται σε σειρά παραγόντων όπως π.χ. κλιματική αλλαγή και η εντατικοποίηση της  γεωργίας της οποίας κυριότερος συντελεστής είναι η αυξανόμενη χρήση γεωργικών φαρμάκων . Η δηλητηρίαση των μελισσών από τη μη ορθολογική χρήση των γεωργικών φαρμάκων αποτελεί σημαντικό πρόβλημα καθώς έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο στις μέλισσες και στην παραγωγή μελ/κών προιόντων όσο και στην επικονίαση και καρπόδεση των καλλιεργειών , με τελικό αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής .

Η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των μελισσοκόμων και των παραγωγών είναι προς κοινό συμφέρον και των δύο παραγωγικών κλάδων.

  1. Συστήνεται στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό εκμετάλλευσης τους και τα στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο και Δ/νση )
  2. Πριν από κάθε ψεκασμό οι παραγωγοί πρέπει να ελέγχουν την παρουσία και δραστηριότητα των μελισσών στο χωράφι.
  3. Απαγορεύεται η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προιόντων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, βέλτιστη γεωργική πρακτική για την διαχείριση των ζιζανίων είναι η κοπή αυτών και δευτερευόντως η καλλιέργεια του εδάφους.
  4. Ιδιαίτερη προσοχή από τους παραγωγούς απαιτείται την χρονική περίοδο λίγο πριν την ανθοφορία , οπότε και συστήνεται η αποφυγή χρήσης διασυστηματικών γεωργικών φαρμάκων που έχουν υψηλή υπολειμματική διάρκεια και που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες.
  5. Εάν βέβαια είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά την διάρκεια της ημέρας συστήνεται η ψεκασμοί να πραγματοποιούνται τις βραδινές ώρες  από την δύση του ηλίου και μετά, όταν δηλαδή οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε. Καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υλικό.
Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather