Νίκος Τζανάκης: Μεγάλη διασπορά της «Eris» στην Κρήτη

Νίκος Τζανάκης: Μεγάλη διασπορά της «Eris» στην Κρήτη

Δεκαπλασιασμό της διασποράς του κορωνοϊού κατέγραψε το εργαστήριο του πανεπιστημίου Κρήτης και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο iatropedia.gr ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης, αυτό οφείλεται στη νέα παραλλαγή, την Eris.

Η παραλλαγή Eris έχει ήδη εντοπιστεί σε 45 χώρες και η Ελλάδα είναι μια απ’ αυτές. Η νέα εξέλιξη, τονίζει ο Νίκος Τζανάκης, δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν είναι ένα εποχικός ιός και εκτιμά ότι το χειμώνα τα πράγματα θα δυσκολέψουν περισσότερο.

«Υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, εισαγωγών, διασωληνωμένων και θανάτων και αυτό οφείλεται στη νέα παραλλαγή ERIS που βρήκαμε και στο δικό μας εργαστήριο στην Κρήτη, στα τέλη του Μάη. Και τώρα, έχει δεκαπλασιαστεί είναι στο 20% με 30% των περιπτώσεων», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που εικάζει ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να έχει ήδη επικρατήσει, αλλά δεν έχει αποτυπωθεί γιατί έχει μειωθεί η επιτήρηση.

«Δεν στέλνονται πλέον μοριακά για να βρίσκουμε τα γονιδιώματα, αλλά πιθανότατα αυτό το οποίο προκάλεσε συρροές στη Μεγάλη Βρετανία και αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία, είναι κι αυτό Eris».

Σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, η παραλλαγή Eris «ευθύνεται» για την αύξηση κρουσμάτων στην Κρήτη, όπου καταγράφηκε αύξηση τόσο στις ενδονοσοκομειακές συρροές όσο και στις ενδοοικογενειακές λοιμώξεις. «Έχει πολύ μεγαλύτερη διεισδυτικότητα και ήδη έχουμε στην κοινότητα αυξημένα κρούσματα, λόγω της οικογένειας κολλάει ο ένας με τον άλλον», σημειώνει ο καθηγητής.

«Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΑΓΝΗ) ξαφνικά μετά τις 20 Ιουλίου, εκεί που είχαμε δύο και τρία περιστατικά νοσηλευομένων, εκτοξευθήκαμε στα 20 και 25 περιστατικά. Σήμερα έχουμε 12 και είχαμε και δύο διασωληνώσεις, έναν ενήλικα και ένα παιδάκι. Το παιδάκι ήταν από άλλο νησί, από Δωδεκάνησα», είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι ο παιδί έχει βγει πλέον από την Εντατική.

Ο Νίκος Τζανάκης, πάντως, ξεκαθάρισε ότι η Eris δεν φαίνεται, μέχρι στιγμής, να προκαλεί πίεση στο υγειονομικό σύστημα. «Αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι ο κορωνοϊός δεν είναι ένας συνηθισμένος αναπνευστικός ιός, ο οποίος κοιμάται το καλοκαίρι και ξυπνάει κάθε φθινόπωρο ή χειμώνα και άνοιξη. Είναι ένας διαχρονικός και μη εποχιακός ιός, το προφίλ και η δυναμική του οποίου, εξαρτάται απολύτως από το επίπεδο των κοινωνικών επαφών».

Και προειδοποιεί ότι η αύξηση στις συρροές και στα κρούσματα που προκαλεί η Eris «κατά πάσα πιθανότητα προμηνύει ότι τον χειμώνα θα έχουμε θέμα, ίσως και με καινούργιες παραλλαγές, δηλαδή δεν είναι απλό.

Δεν παύει να είναι ένας ιός που δεν προκαλεί σοβαρά προβλήματα σε υγιείς ανθρώπους και σε ανθρώπους με καλά ρυθμισμένα προβλήματα, αλλά αποσταθεροποιεί την υγεία πολύ ευάλωτων υγειονομικά ανθρώπων, που έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και δεν αποκλείεται να τους προκαλέσει πολύ μεγάλα προβλήματα».

Και κατέληξε ο Νίκος Τζανάκης: «Η προτροπή μου είναι στους θεράποντες γιατρούς και στους γιατρούς πρωτοβάθμιας που βλέπουν ανθρώπους με σοβαρά υγειονομικά προβλήματα και με πιθανότητα να νοσήσουν, να τους συνταγογραφούν άμεσα τα αντιικά φάρμακα».

Πηγή: iatropedia.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather