Αντιπεριφέρεια Χανίων: Να εξαιρεθεί το Φαράγγι της Σαμαριάς από τις απαγορεύσεις

Αντιπεριφέρεια Χανίων: Να εξαιρεθεί το Φαράγγι της Σαμαριάς από τις απαγορεύσεις

«Πλέον θεωρείτε ασφαλής η λειτουργία του»

Κοινή επιστολή απέστειλαν την Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νίκος Καλογερής και οι Δήμαρχοι Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης και Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης, όπου ζητούν του την εξαίρεση του Φαραγγιού της Σαμαριάς από την οριζόντια απαγόρευση κάθε μετακίνησης, διέλευσης ή παραμονής σε Εθνικούς Δρυμούς, όπως ορίζεται στην από 05.08.2021 σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (και των παρατάσεων αυτής).

Η επιστολή, η οποία απευθύνεται προς τα έξι συναρμόδια Υπουργεία, στάλθηκε σε συνέχεια προηγούμενων σχετικών εγγράφων της Αντιπεριφέρειας και των δύο δήμων, στα οποία είχαν αναλυθεί λεπτομερώς οι λόγοι εξαίρεσης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς από τους περιορισμούς λειτουργίας λόγω εκτάκτων καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης και οι δύο Δήμαρχοι, τονίζουν ότι το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ο μοναδικός Εθνικός Δρυμός της Ελλάδας όπου υπάρχει εισιτήριο εισόδου, γεγονός που επιτρέπει τη στελέχωσή του με προσωπικό για την παροχή υπηρεσιών αλλά και την ασφαλή λειτουργία του και επισημαίνουν ότι σε καθημερινή βάση καθ’ όλο το μήκος της διαδρομής λειτουργούν επανδρωμένα φυλάκια, ενώ υπάρχει και γιατρός. Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με την επικρατούσα βλάστηση και τη γεωμορφολογία της περιοχής, καθιστούν τον Δρυμό ειδική περίπτωση, που δεν προσομοιάζει με άλλες δασωμένες και ορεινές προστατευόμενες περιοχές.

Τονίζουν επίσης, ότι η επίσκεψη στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς απαιτεί πολυήμερο προγραμματισμό εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων λόγω της ιδιομορφίας του, ενώ οι επισκέπτες προέρχονται από όλη την Κρήτη και μεταβαίνουν είτε μεμονωμένα είτε με οργανωμένες εκδρομές. Είναι προφανές πως δεν είναι εύκολο να ανοιγοκλείνει ο Δρυμός με την ίδια ευκολία που γίνεται για άλλες προστατευόμενες περιοχές, συνυπολογίζοντας πως εκατοντάδες επιχειρηματίες ορεινών οικισμών και παραθαλάσσιων χωριών είναι σε απόλυτη εξάρτηση από την λειτουργία του Φαραγγιού.

Καταλήγοντας, μετά την παράθεση του συνόλου των επιχειρημάτων που ανέπτυξαν, οι κύριοι Καλογερής, Μαλανδράκης και Χιωτάκης, ζητούν από τους συναρμόδιους Υπουργούς να εξαιρέσουν από τις οριζόντιες απαγορεύσεις της ΠΝΠ, τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς, διότι συντρέχουν όλες οι ασφαλείς προϋποθέσεις λειτουργίας του, η οποία είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα τουριστικών & οικονομικών δραστηριοτήτων, τόσο τοπικά όσο και σε Παγκρήτιο επίπεδο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather