Να αρθούν οι πολεοδομικοί περιορισμοί γύρω από την κεραία μεσαίων κυμάτων της ΕΡΑ Χανίων

Να αρθούν οι πολεοδομικοί περιορισμοί γύρω από την κεραία μεσαίων κυμάτων της ΕΡΑ Χανίων

Την άρση των πολεοδομικών περιορισμών στην περιοχή γύρω από την κεραία μεσαίων κυμάτων της ΕΡΑ Χανίων, ζητά με ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. Μανούσος Βολουδάκης. Η κεραία της ΕΡΑ, σήμα κατατεθέν της περιοχής, έχει σταματήσει να λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια. Ωστόσο στέκει ακόμη στο σημείο για να θυμίζει προφανώς μια άλλη εποχή όπου η διάδοση της πληροφορίας γινόταν μέσω αυτού του τρόπου, της εκπομπής ραδιοφωνικού σήματος στους 1512 χιλιόκυκλους στα μεσαία κύματα, όπου η φωνή των Χανίων έφθανε μέχρι την Θεσσαλονίκη και την Αίγυπτο.

Ωστόσο παρά το γεγονός ότι δεν εκπέμπει πλέον η κεραία, οι πολεοδομικοί περιορισμοί ισχύουν στην γύρω περιοχή σε ακτίνα 500 μέτρων, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων που σταδιακά αποκτούν μεγαλύτερη αξία, να μην μπορούν να εκμεταλλευτούν όπως οι υπόλοιποι Σουδιανοί τις περιουσίες τους.

Σύμφωνα με τον Μανούσο Βολουδάκη, “στην Σούδα υπάρχει ραδιοφωνική κεραία της ΕΡΤ (Kέντρο Εκπομπής Μεσαίων Κυμάτων) η οποία εδώ και πολλά χρόνια  δε χρησιμοποιείται για την εκπομπή σήματος.

Η κεραία αυτή, βρίσκεται μάλιστα μέσα στην πόλη της Σούδας, και όχι σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή. Το Δ.Σ. της ΕΡΤ Α.Ε. έλαβε πρόσφατα απόφαση αποξήλωσης όλων των ιστών των ανενεργών Κέντρων Εκπομπής  Μεσαίων Κυμάτων. Δεν είναι όμως γνωστό πότε θα υλοποιηθεί η απόφαση αυτή, ούτε έχει ανακοινωθεί ο σχετικός  σχεδιασμός της ΕΡΤ Α.Ε.

Το πρόβλημα όμως για την τοπική κοινωνία δεν είναι η ίδια η ύπαρξη της κεραίας. Θα μπορούσε μάλιστα υπό προϋποθέσεις (και αν τηρούνται προϋποθέσεις ασφαλείας) η κεραία να παραμείνει ως  τοπόσημο συνδεδεμένο με την ιστορία της ραδιοφωνίας. (Σχετική πρόταση κατέθεσε ο Δήμος Χανίων το 2021). Το πρόβλημα είναι ότι λόγω της κεραίας, υπάρχουν στην περιοχή πολεοδομικοί περιορισμοί (αρ.13 του ν.3188/1955),  οι οποίοι αποτελούν εμπόδιο στην τοπική ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, σε ακτίνα τριακοσίων μέτρων από τον ιστό απαγορεύεται οποιαδήποτε ανοικοδόμηση, ενώ μεταξύ  αποστάσεως τριακοσίων και πεντακοσίων μέτρων επιτρέπεται η οικοδόμηση οικοδομών το μέγιστο δυο ορόφων.  Δεδομένου ότι η ΕΡΤ Α.Ε. έχει αποφασίσει την αποξήλωση όλων των ανενεργών κεραιών, πρέπει να καταργηθούν  άμεσα αυτοί οι οικοδομικοί περιορισμοί στη Σούδα, ασχέτως του αν και πότε θα αποξηλωθεί η κεραία.

Ερωτώνται οι Υπουργοί

– Υπάρχει χρονοδιάγραμμα αποξήλωσης της κεραίας της ΕΡΤ στη Σούδα;

– Ανεξαρτήτως του αν και πότε θα αποξηλωθεί η κεραία, προτίθενται να καταργήσουν για τη Σούδα τους  πολεοδομικούς περιορισμούς του άρθρου 13 του ν.3188 / 1955;”

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather