Στα Χανιά αυτήν την εβδομάδα κλιμάκιο του Κτηματολογίου, για να επιταχυνθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας

Στα Χανιά αυτήν την εβδομάδα κλιμάκιο του Κτηματολογίου, για να επιταχυνθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας

Ολοκληρώνεται αυτήν την εβδομάδα η εικοσαήμερη ενημερωτική καμπάνια στην Κρήτη για την κτηματογράφηση των ακινήτων, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την Δευτέρα 16 Μαΐου 2022. Η καμπάνια αυτή περιλαμβάνει τρεις εβδομαδιαίες εξορμήσεις σε περιοχές του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και των Χανίων, που είναι σε εξέλιξη η συλλογή δηλώσεων, από κλιμάκιο του Ελληνικού Κτηματολογίου με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή, Στέφανο Κοτσώλη, τη διευθύντρια Έργων Κτηματογράφησης, Άρια Ιωαννίδη και άλλα επιστημονικά στελέχη.

Ο λόγος είναι ότι τα στατιστικά συλλεχθέντων δικαιωμάτων στις υπό κτηματογράφηση περιοχές δείχνουν ότι στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνης και στο βόρειο τμήμα του Νομού Λασιθίου, είναι απογοητευτικά:

  • N. Xανίων: 11%.
  • Ν. Ρεθύμνης: 19%.
  • Βόρειο τμήμα Ν. Ηρακλείου: 9%.
  • Νότιο τμήμα Ν. Ηρακλείου: 82%.
  • Ν. Λασιθίου: 89%.

Έτσι, βασικός σκοπός των επισκέψεων και της εκστρατείας ενημέρωσης είναι η κινητοποίηση των ιδιοκτητών σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά, καθώς μετά από αρκετούς μήνες από την έναρξη συλλογής η χαμηλή προσέλευση προβληματίζει τους αρμόδιους του Κτηματολογίου και η συνδρομή των τοπικών Αρχών είναι πολύ σημαντική για την ενεργοποίηση των πολιτών.

Ταυτόχρονα, οι επαφές περιλαμβάνουν συζητήσεις για ζητήματα που αφορούν στην δήλωση ιδιοκτησίας του κάθε Δήμου και των κρατικών υπηρεσιών καθώς και ειδικότερα ιδιοκτησιακά θέματα της κάθε περιοχής.

Το κλιμάκιο του Κτηματολογίου, συναντήθηκε και θα συναντηθεί τις επόμενες εβδομάδες με θεσμικά και συνδικαλιστικά όργανα όπως είναι οι Δήμοι και οι τεχνικές τους υπηρεσίες, δικηγορικοί σύλλογοι, οι συμβολαιογράφοι, το Τεχνικό Επιμελητήριο, με όλους τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στο αντικείμενο και με τις κρατικές υπηρεσίες.

Συνολικά Δικαιώματα Κρήτης: 3.612.861, ποσοστό 9,2% επί του συνόλου των δικαιωμάτων της χώρας.

Λειτουργούν Κτηματολόγια σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, Γαύδο: 591.097 δικαιώματα, ποσοστό 16,4%.

Σε εξέλιξη η κτηματογράφηση για 83,2%, 3.004.764 δικαιώματα:

Στη φάση «Προετοιμασία Ανάρτησης Π.Ε. Λασιθίου & Νότιο Τμήμα Π.Ε. Ηρακλείου» που αφορά σε 1.356.790 δικαιώματα και ποσοστό 37,6% – Έναρξη αναρτήσεων εντός του επόμενου διμήνου.

Στη φάση «Συλλογή Δηλώσεων Ιδιοκτησίας: Π.Ε. Χανίων, Π.Ε. Ρεθύμνης και το Βόρειο Τμήμα Π.Ε. Ηρακλείου», που αφορά σε 1.647.974 δικαιώματα και ποσοστό 45,6%.

Διαγωνιστική διαδικασία για τους ΟΤΑ Βρουχά – Λούμα – Σκινιά Π.Ε. Λασιθίου που αφορά σε 17.000 δικαιώματα και ποσοστό 0,4%.

Ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, μιλώντας σε εκπροσώπους των κρητικών ΜΜΕ, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κρήτης, θέλοντας να αφυπνίσει όσες και όσους παραμένουν δύσπιστοι ή απλά ολιγωρούν.

«Ξεκινήσαμε με μία συνάντηση στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με όλους τους βουλευτές του νησιού και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τον Περιφερειάρχη και όλους τους φορείς του Ρεθύμνου. Έχουμε τρεις κύκλους ενημέρωσης: ο πρώτος ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Μαΐου και αφορά το Ρέθυμνο. Την Δευτέρα 23 Μαΐου βρεθήκαμε στο Ηράκλειο και ακολουθούν τα Χανιά στις 30 Μαΐου.

Προσπαθούμε να τους κινητοποιήσουμε όλους. Γιατί, το μήνυμα είναι ένα: μια δήλωση, έστω και ελλιπής, έστω και κακή, είναι καλύτερη από καμία δήλωση, όσον αφορά την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι πολίτες ότι είναι προς το συμφέρον τους να κάνουν τώρα δηλώσεις.

Οι ιδιαιτερότητες της Κρήτης, που έχουν να κάνουν με χρησικτησίες, με τα βοσκοτόπια κ.λπ. δημιούργησαν αναστολές και φοβίες, στους πολίτες, ενώ, ενδεχομένως κάποιος να σκέφτηκε ότι “αφού τόσα χρόνια δικά μου είναι, ποιος θα το αμφισβητήσει;” Ένας άλλος αποτρεπτικός λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία είναι πολύ δαπανηρή, καθώς πρέπει να γίνει με τοπογραφικά ακριβείας κ.λπ. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν και χωρίς ακριβή τοπογραφικά. Εξάλλου όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις θα φανούν στην προανάρτηση ώστε να διορθωθούν στην ανάρτηση».

Η προθεσμία της συλλογής των δηλώσεων ιδιοκτησίας, έπειτα από τις συνεχείς παρατάσεις που έχουν δοθεί, λήγει στις 30 Ιουνίου 2022.

Ο κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου οφείλει να συμμετέχει σε αυτήν τη διαδικασία με την οποία ξεκαθαρίζει επιτέλους «σε ποιον ανήκει τι» και να καταγράψει, να οριοθετήσει και να κατοχυρώσει εν τέλει τα δικαιώματά του, ακόμα και εκείνα που δεν είναι μεταγραμμένα στο υποθηκοφυλακείο, όπως οι χρησικτησίες και οι κληρονομιές .

Στα Γραφεία Κτηµατογράφησης κάθε περιοχής, έμπειροι μηχανικοί και δικηγόροι παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες ενημέρωσης και υποστήριξης για την υποβολή δηλώσεων και τον εντοπισμό των ακινήτων, ενώ οι δηλώσεις υποβάλλονται και ηλεκτρονικά.

Η έγκαιρη  υποβολή της δήλωσης εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ίδιων των δικαιούχων αφού είναι γνωστό ότι οι συνέπειες της μη υποβολής δήλωσης είναι η απαγόρευση κάθε δικαιοπραξίας (γονική παροχή, πώληση κ.λπ.) επί του ακινήτου για το δικαίωμα που δεν δηλώθηκε και η μη χορήγηση οικοδομικής άδειας, ενώ μετά την ανάρτηση των στοιχείων που προκύπτουν από τη συλλογή των δηλώσεων η διαδικασία της αναγνώρισης μη δηλωθέντος δικαιώματος γίνεται πολύπλοκη και με επιπλέον κόστος.

Μετά τις πρώτες εγγραφές στο κτηματολόγιο απαιτούνται χρονοβόρες και κοστοβόρες διαδικασίες για την αναγνώριση του μη δηλωθέντος δικαιώματος ενώ αν ένα ακίνητο δεν δηλωθεί μετά από κάποια χρόνια περιέρχεται στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου εφόσον δεν ασκηθεί αγωγή.

Πέραν όμως αυτών των συνεπειών, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου ή οποία (επιβολή προστίμου) δύναται να ενεργοποιηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather