Λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανάλογα με την ηλικία. Στους τρεις μήνες η βεβαίωση νόσησης

Λήξη ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ανάλογα με την ηλικία. Στους τρεις μήνες η βεβαίωση νόσησης

Από τις 13 Δεκεμβρίου αναμένεται να ισχύσουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τη λήξη ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα χωριστούν σε δυο κατηγορίες, ακολουθώντας ηλικιακά κριτήρια. Τα πιστοποιητικά θα συνεχίσουν να ισχύουν μόνο μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και θα ανανεώνονται με την πραγματοποίηση αναμνηστικής δόσης.

Συγκεκριμένα, από τις 13 Δεκεμβρίου:

• Για τους άνω των 60 ετών: Το πιστοποιητικό θα λήγει, όπως και σήμερα, στους επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση
• Για όλους τους υπόλοιπους: Τα πιστοποιητικό θα λήγει στους εννέα μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Για το γενικό πληθυσμό, η Ελλάδα αναμένεται να ακολουθήσει την απόφαση που θα ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Λήξη πιστοποιητικών εμβολιασμού: Η Ε.Ε. κλίνει προς το 9μηνο

Την εναρμόνιση της περιόδου ισχύος των πιστοποιητικών εμβολιασμού συζήτησαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και η τελική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, όλα δείχνουν πως από το νέο έτος, τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα έχουν πανευρωπαϊκή ισχύ εννέα μηνών.

Εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Συμβούλιο των Eυρωπαίων Yπουργών Yγείας, ο Θάνος Πλεύρης πρότεινε τα πιστοποιητικά να ισχύουν λιγότερο από 9 μήνες και να συνδεθούν με τη διάρκεια της ανοσίας των εμβολίων.

Τα πιστοποιητικά νόσησης

Την ίδια ώρα, να μειωθεί στους τρεις μήνες η χρονική ισχύς που θα έχει το πιστοποιητικό νόσησης εισηγείται η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας. Βεβαίως, την τελική απόφαση θα λάβει το υπουργείο Υγείας που θα εξετάσει την πρόταση των ειδικών. Σύμφωνα με την εισήγηση, όσα πιστοποιητικά νόσησης εκδόθηκαν έως 30/10/21 θα λήξουν στις 31/1/22, ενώ από το νέο έτος θα λήγουν ακριβώς στο τρίμηνο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather