Κτηματολόγιο: Πέντε εκατομμύρια περιουσίες ζητούν ιδιοκτήτη

Κτηματολόγιο: Πέντε εκατομμύρια περιουσίες ζητούν ιδιοκτήτη

Ιδιοκτήτη ζητούν 5 εκατομμύρια ιδιοκτησιακά δικαιώματα από το πρόγραμμα κτηματογράφησης. Αυτό σημαίνει πως στο τρέχον πρόγραμμα με τα 15 εκατομμύρια δικαιώματα, μία στις τρεις ιδιοκτησίες δεν έχει δηλωθεί ακόμα στο Κτηματολόγιο. Έτσι σε μια προσπάθεια να ανέβουν οι ρυθμοί από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζουν να υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των συμπληρωματικών δηλώσεων μέχρι τη φάση της ανάρτησης στο Κτηματολόγιο.

Αυτή η κίνηση αυτή είναι σημαντική επειδή σήμερα η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής συμπληρωματικής δήλωσης δεν ισχύει μετά τους 6 μήνες και όποιος θέλει να κάνει νέα συμπληρωματική δήλωση θα πρέπει να το κάνει δια ζώσης στα Γραφεία Κτηματογράφησης. Σημειώνεται πως η ψηφιακή παράταση για τις συμπληρωματικές δηλώσεις είναι πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ.

Η σιωπηρή παράταση
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι αφορά τη συλλογή δηλώσεων, στην πράξη τρέχει ακόμα η σιωπηρή παράταση αφού σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, τα νέα κλιμακωτά πρόστιμα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το καλοκαίρι.

Επιπλέον σχεδιάζεται η διασύνδεση του Ε9 με το Κτηματολόγιο με στόχο την ευκολότερη διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων. Στα σχέδια είναι ακόμη και η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να αιτηθεί και να λάβει ηλεκτρονικά την έκδοση ενός πιστοποιητικού από το οποίο θα προκύπτει εάν το ακίνητο του βρίσκεται ή όχι σε περιοχή του Natura. Επίσης προετοιμάζεται και ο ηλεκτρονικός φάκελος του ακινήτου. Αυτός ο φάκελος θα περιέχει όλα τα χαρτιά που έχει καταθέσει ο ιδιοκτήτης κάθε ακινήτου στο Κτηματολόγιο όπως για παράδειγμα συμβόλαια, τοπογραφικά κλπ. Το πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού φακέλου είναι ότι ο ιδιοκτήτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να έχει πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα που έχει καταθέσει στο Κτηματολόγιο.

Τα νέα πρόστιμα
Τα νέα πρόστιμα θα αρχίσουν να εφαρμόζονται μετά το καλοκαίρι και θα είναι κλιμακωτά. Αυτό σημαίνει ότι θα υπολογίζονται με βάση την αξία του κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί πως βάση υπολογισμού του προστίμου αποτελεί η αξία του ακινήτου που αντιστοιχεί στο δικαίωμα που δηλώνεται. Σημειώνεται πως βάση υπολογισμού αντιστοιχεί στο ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ.

Πηγή: Τα Νέα

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather