Κρούσμα ελονοσίας διαγνώστηκε στο Κέντρο Υγείας Κισάμου

Κρούσμα ελονοσίας διαγνώστηκε στο Κέντρο Υγείας Κισάμου

Τουρίστρια διαγνώστηκε με ελονοσία κατά την επίσκεψη της στο Κέντρο Υγείας Κισάμου – Της δόθηκε παραπεμπτικό για το νοσοκομείο

Ωστόσο σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Ιδιοκτητών Τουριστικών Μονάδων Κισάμου ενώ της είχε δοθεί, παραπεμπτικό να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και να ξεκινήσει άμεσα η θεραπεία της όπως προβλέπεται δεν πήγε ποτέ.

Σε ανακοίνωσή του ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κισάμου, γιατρός, Επιμελητής Α’, Δημήτρης Ανυφαντάκης σημειώνει:

«Αναφορικά με το κρούσμα ελονοσίας το οποίο διαγνώσθηκε στο Κέντρο Υγείας Κισάμου, τη Δευτέρα 21/08/2023, διευκρινίζουμε προς αποφυγή πανικού, ότι η ελονοσία είναι λοιμώδης νόσος η οποία δεν μεταδίδεται μέσω της συνήθους κοινωνικής επαφής, αλλά μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού. Το κουνούπι ενδημεί σε μέρη της Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Συνεπώς, η ελονοσία δεν μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο που μεταδίδονται άλλες λοιμώδεις νόσοι, όπως η γρίπη ή ο κορωνοϊός, που μπορούν να μεταδοθούν απευθείας από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνοής, του αγγίγματος ή της επαφής με επιφάνειες.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, κάθε χρόνο καταγράφονται πανελλαδικά από 20-110 εισαγόμενα κρούσματα. Η καταγραφή εισαγόμενων κρουσμάτων ελονοσίας είναι απολύτως αναμενόμενη, με την αύξηση των ταξιδιών και των μετακινήσεων πληθυσμών παγκοσμίως, και παρατηρείται σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΔΥ, η θεραπεία συνιστάται να ξεκινάει έγκαιρα στα πρώτα στάδια της νόσου, πριν αυτή εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather