Κρήτη: Ο πέμπτος πιο θερμός Απρίλιος από το 2010 – Γιατί ξεχωρίζουν τα Χανιά

Κρήτη: Ο πέμπτος πιο θερμός Απρίλιος από το 2010 - Γιατί ξεχωρίζουν τα Χανιά

Από τους πιο ζεστούς της τελευταίας δεκαετίας ήταν ο Απρίλιος που πέρασε για την Κρήτη. Όπως προέκυψε από την ανάλυση των δεδομένων των μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί, ο περασμένος Απρίλιος ήταν ο πέμπτος πιο ζεστός από το 2010 και μετά.

Πιο θερμός παραμένει ο Απρίλιος του 2016 και πιο ψυχρός ο Απρίλιος του 2020. Ειδικότερα, στα Χανιά, είχαμε 21 ημέρες με θερμοκρασίες κάτω από τα κανονικά και 9 με θερμοκρασίες υψηλότερες των κανονικών. Ο μέσος όρος όμως, ήταν πολύ κοντά στις κανονικές τιμές, με -0.1 αρνητική απόκλιση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί πανελλαδικά, ελαφρώς πιο χαμηλές τιμές μέγιστων θερμοκρασιών από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019 στη Βόρεια Ελλάδα και ελαφρώς πιο υψηλές στη Νότια Ελλάδα κατέγραψαν 51 μετεωρολογικοί σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr κατά τον Απρίλιο 2022.

Οι συχνές αλλαγές των καιρικών συνθηκών ιδιαίτερα το πρώτο μισό του μήνα, οδήγησαν σε θετικές και αρνητικές αποκλίσεις της θερμοκρασίας, που σε ορισμένες περιπτώσεις απείχαν έως και 12°C από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, οι περισσότερες ημέρες με θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας καταγράφηκαν στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και στη Σπάρτη με 18 ημέρες, και στην Αθήνα με 17 ημέρες με μέγιστες ημερήσιες τιμές θερμοκρασίας πάνω από τον μέσο όρο.

Το διάστημα 16-22 Απριλίου ήταν ιδιαίτερα ψυχρό, με το σύνολο των μετεωρολογικών σταθμών να καταγράφει αρνητικές αποκλίσεις έως και 10°C κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Την ίδια περίοδο, οι ισχυροί νότιοι άνεμοι στην Κρήτη είχαν σαν αποτέλεσμα τις ακραία υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στις 17 Απριλίου, όταν καταγράφηκαν μέγιστες θερμοκρασίες έως και 10°C πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 2010-2019. Στα Χανιά της Κρήτης 21 από τις 30 ημέρες καταγράφηκαν αρνητικές αποκλίσεις.

Γενικά ο Απρίλιος 2022 ήταν ο 4ος πιο θερμός Απρίλιος για τη Θεσσαλία από το 2010, ο 5ος πιο θερμός για την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, ο 6ος πιο θερμός για τη Δυτική Ελλάδα, και ο 7ος πιο θερμός για τη Βόρεια και Στερεά Ελλάδα.

Πηγή: meteo.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather