Κρήτη: Ίδρυση Επιδημιολογικού Παρατηρητηρίου Ανάλυσης και Δημόσιας Υγείας

Κρήτη: Ίδρυση Επιδημιολογικού Παρατηρητηρίου Ανάλυσης και Δημόσιας Υγείας

Δυο προγραμματικές συμβάσεις που αφορούν την υλοποίηση του Έργου «Επιδημιολογική Επιτήρηση Μεταλλαγμένων Στελεχών του ιού SARS-CoV-2 (Λοίμωξη COVID-19) στον πληθυσμό της Κρήτης» η πρώτη και την ίδρυση του «Παρατηρητηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης και Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης» η δεύτερη, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα την Παρασκευή στην Περιφέρεια ο Σταύρος Αρναουτάκης συνυπέγραψε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Κοντάκη, την υλοποίηση του έργου «Επιδημιολογική Επιτήρηση Μεταλλαγμένων Στελεχών του ιού SARS-CoV-2 (Λοίμωξη COVID-19) στον πληθυσμό της Κρήτης» και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης,Γιώργο Κοντάκη και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριο Ταβερναράκη, τη σύμβαση για την ίδρυση του «Παρατηρητηρίου Επιδημιολογικής Ανάλυσης και Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Κρήτης».

Ο συνολικός προϋπολογισμός των συμβάσεων ανέρχεται στο ποσό των 100.000 ευρώ και στη σημερινή υπογραφή, από την πλευρά της Περιφέρειας παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς και ο Αν.Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, Μανόλης Λουμπούνης. Από το Πανεπιστήμιο Κρήτης παρευρέθηκαν ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας-Βιολογίας εξωκυττάριου χώρου, Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος. Επίσης, παρόντες στην υπογραφή των συμβάσεων ήταν ο Βαγγέλης Σακκαλής, Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ και ο Μανώλης Σπανάκης, ερευνητής του Ινστιτούτου Πληροφορικής του ΙΤΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΙΤΕ, του Πανεπιστημίου Κρήτηςευχαρίστησαν θερμά την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την άμεση ανταπόκρισή του στα αίτημα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ για τη στήριξη αυτών των δυο σημαντικών έργων που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τη Δημόσια Υγείαστην Κρήτη, αλλά και για τη διαχρονική αγαστή συνεργασία που έχουν αναπτύξει σε όλους τους τομείς.

Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Ν. Βαμβακάς: «Η υλοποίηση του Έργου για την Επιδημιολογική Επιτήρηση των Μεταλλαγμένων Στελεχών του ιού SARS-CoV-2πρόκειται να συμβάλει στην έγκαιρη ανίχνευση των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2 και στην επαύξηση της γνώσης και της πληροφόρησηςτων υπηρεσιών δημόσιας υγείας και πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης για τη λήψη των κατάλληλων μέτρων.Όσον αφορά στη δεύτερη σύμβαση, το Παρατηρητήριο Επιδημιολογικής Ανάλυσης και Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, αποτελεί μια ιδιαιτέρως καινοτόμο δομή που εδράζεται στη διεπιστημονική ερευνητική συνεργασίακαι θα ενισχύσει σημαντικά το έργο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ, με σκοπό την πρόληψη, την παρακολούθηση και την προστασία της δημόσιας υγείας και την έγκαιρη διαχείριση ζητημάτων μείζονος σημασίας, όπως οι αυξημένεςανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather