Κώστας Σκρέκας από τα Χανιά: «Εθνικής σημασίας έργο η ολοκλήρωσή των δασικών χαρτών»

Κώστας Σκρέκας από τα Χανιά: «Εθνικής σημασίας έργο η ολοκλήρωσή των δασικών χαρτών»

Ως εθνικής σημασίας έργο χαρακτήρισε την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας που με πρώτο σταθμό τα Χανιά, πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία στην Κρήτη. Ο κ. Σκρέκας είχε από το πρωί της Παρασκευής σειρά επαφών στην αντιπεριφέρεια Χανίων με τους τέσσερις βουλευτές του νομού, Ντόρα Μπακογιάννη, Μανούσο Βουλουδάκη, Βασίλη Διγαλάκη και Παύλο Πολάκη, δημάρχους, εκπροσώπους αγροτών, καθώς και εκπροσώπους επιστημονικών κλάδων.

Στόχος των συναντήσεων ήταν η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε μετά το τέλος των επαφών του ο κ. Σκρέκας, «ενημερώσαμε τους φορείς ότι η κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και συγκεκριμένων οδηγιών που έχει δώσει, θα προχωρήσει σε μια σειρά διοικητικών και νομοθετικών πρωτοβουλιών για να δώσουμε άμεσες και μόνιμες λύσεις σε όλα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών».

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα οι δασικοί χάρτες περιλαμβάνουν πρόδηλα σφάλματα τα οποία θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο και εσωτερικές διαδικασίες της διοίκησης με αξιοποίηση των δυνατοτήτων των υπηρεσιών ώστε να μην ταλαιπωρηθούν και να μην επιβαρυνθούν με κανένα κόστος οι πολίτες.

Παράλληλα όπως τόνισε, «προχωρούμε σε πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν με επίλυση σε ό,τι αφορά δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που προσδιορίζονται από φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους.

Επίσης, πρωτοβουλίες που αφορούν την οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος ώστε να μην κινδυνεύουν οι πολίτες της Κρήτης να χάσουν ούτε σπιθαμή γης».

Ο κ. Σκρέκας παράλληλα τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν για κανέναν οι αγροτικές ενισχύσεις εξηγώντας ότι, «οι δασικοί χάρτες δεν επεμβαίνουν στον τρόπο με τον οποίο σήμερα δίνονται οι ενισχύσεις, μέσα από την κοινή αγροτική πολιτική και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης».

Από τα Χανιά ο κ. Σκρέκας έστειλε το μήνυμα ότι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν τις οριζόντιες διορθώσεις-αναμορφώσεις των αναρτημένων δασικών χαρτών καθώς όπως τόνισε έχει δοθεί εξάμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων, ενώ μετά από αυτό το χρονικό διάστημα και σε περίπτωση που οι πολίτες διαπιστώσουν ότι υπάρχει θέμα με τις εκτάσεις τους μπορούν να προχωρήσουν στην αίτηση πρόδηλου σφάλματος χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και στην συνέχεια αν υπάρξει θέμα αντίρρησης, το τέλος έχει μειωθεί κατά 50%.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι οι δασικοί χάρτες παραμένουν αναρτημένοι ως έχουν καθώς όπως είπε υπάρχει μεγάλο ποσοστό που είναι καθαρό και δίνει την δυνατότητα σε πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους και ξεκαθάρισε ότι οι όποιες διορθώσεις θα γίνουν στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Στις συναντήσεις του υπουργού Περιβάλλοντος στα Χανιά παρόντες ήταν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, σε δηλώσεις του εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση των σοβαρών θεμάτων που έχει δημιουργήσει η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Κρήτη και ιδιαίτερα στα Χανιά, όπου το 72% της υπαίθρου εμφανίζεται ως δασική έκταση, συνιστώντας μια πραγματική απειλή για τις περιουσίες αλλά και τα εισοδήματα των ιδιοκτητών τους.

«Η καθολική αντίδραση των φορέων και των πολιτών της Κρήτης ήταν άμεση και αποτελεσματική, ενώ και η κυβέρνηση με τη βοήθεια και των βουλευτών μας, έδειξε σωστά πολιτικά αντανακλαστικά, κατανοώντας ότι η διαδικασία με τον τρόπο που ξεκίνησε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανένα Κρητικό.»

Και ο κ. Καλογερής συνέχισε: «Πιστεύω μετά τις νομοθετικές και διοικητικές ρυθμίσεις που εξήγγειλε ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Σκρέκας, θα ακολουθήσει η αναμόρφωση των Δασικών Χαρτών η οποία αναμένεται να είναι ριζική.

Αναμόρφωση που γίνεται με ευθύνη και δαπάνες του Υπουργείου, απαλλάσσοντας τους ιδιοκτήτες από την ταλαιπωρία και τα σημαντικά έξοδα που θα έπρεπε να καταβάλλουν, προκειμένου οι διορθώσεις να γίνουν μέσω των αντιρρήσεων.

Επομένως για το επόμενο τετράμηνο εκτιμώ ότι δεν υπάρχει ουδείς λόγος να σπεύσουν οι πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των σφαλμάτων και παραλείψεων θα έχει διορθωθεί ή συμπληρωθεί.

Εμείς εδώ στην Περιφέρεια Κρήτης, μαζί με τους Δήμους, τους επιστημονικούς φορείς, τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων και των συνεταιριστικών φορέων, αλλά και τη βοήθεια των βουλευτών της Κρήτης, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πρόοδο υλοποίησης των κυβερνητικών εξαγγελιών, τόσο στην Αθήνα όσο και στις τοπικές υπηρεσίες και πρώτα απ΄ όλα την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών προκειμένου να προχωρήσουν στις απαραίτητες αλλαγές και συμπληρώσεις και θα ενημερώνουμε τους πολίτες για να αρθούν οι ανησυχίες και η αγωνία τους».

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather