Κώστας Καραμανλής: 6,5 εκ ευρώ στην Κρήτη για τις καταστροφές λόγω καιρού

Κώστας Καραμανλής: 6,5 εκ ευρώ στην Κρήτη για τις καταστροφές λόγω καιρού

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για τις καιρικές καταστροφές στην Κρήτη, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι σχετικά με τις καταστροφές που προκάλεσε η χαλαζόπτωση του περασμένου Οκτωβρίου, η Περιφέρεια Κρήτης με σχετικό έγγραφό της διαπιστώνει πως έχει υποστεί ζημιές μια μόνο οικία στη Δημοτική Κοινότητα Δαράτσου Χανίων και αιτήθηκε την οριοθέτηση μιας σειράς περιοχών του Δήμου Ηρακλείου.

Όσον αφορά τη θεομηνία του Νοεμβρίου, οι αυτοψίες ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ, στις 23 Νοεμβρίου, και εξετάσθηκαν 874 κτήρια περιοχών των Π.Ε. Ηρακλείου, Ρεθύμνου, και Λασιθίου. Οπότε, σύμφωνα και με την προβλεπόμενη διαδικασία, οι Δήμοι θα έπρεπε να στείλουν τα σχετικά έγγραφα στην Περιφέρεια Κρήτης και εκείνη με τη σειρά της να τα αποστείλει προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Η Περιφέρεια Κρήτης έστειλε στις 26 Φεβρουαρίου τις πληγείσες περιοχές σε Ηράκλειο και Χανιά, και στις 18 Μαρτίου προώθησε τα στοιχεία από το Δήμο Ρεθύμνης, ενώ εκκρεμούν τα στοιχεία για το Λασίθι.

Ως εκ τούτου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα καθυστέρησης, καθώς ΟΤΑ και κυβέρνηση έχουν λειτουργήσει σε αγαστή συνεργασία.

«Εμείς είμαστε ένα βήμα μπροστά. Ήδη συντάσσουμε και θα προωθήσουμε άμεσα σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την οριοθέτηση των πληγεισών περιοχών», τόνισε μάλιστα ο κ. Καραμανλής όσον αφορά στις ενέργειες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Κατέληξε συνεπώς ότι οι ΚΥΑ είναι ήδη έτοιμες για τους δύο πληγέντες νομούς και αναμένονται συνολικά από την Περιφέρεια και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Σχολίασε εξάλλου ότι τον πολίτη δεν τον ενδιαφέρει εάν είναι αρμόδιος ο Δήμος, η Περιφέρεια ή η κεντρική διοίκηση, αλλά τον ενδιαφέρει να σταθεί η πολιτεία δίπλα του. Εξήγησε όμως ότι η εφάπαξ καταβολή που δόθηκε στις περιοχές που υπέστησαν απίστευτες καταστροφές με τον Ιανό αποτελούσε ένα έκτακτο μέτρο και πρόσθεσε:

«Έχουμε δώσει 6,5 εκ ευρώ στην Κρήτη, έχοντας ήδη προβλέψει κι εγγράψει στο ΠΔΕ έργα αποκατάστασης, πέρα από τη στεγαστική συνδρομή».

Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής ανέφερε τα εξής:

–       Αποκατάσταση ζημιών οδοποιίας του Δήμου Μυλοποτάμου προϋπολογισμού 2,5 εκ ευρώ.

–       Αποκατάσταση οδικού δικτύου Δήμου Αποκορώνου, προϋπολογισμού 1 εκ ευρώ.

–       Αντιμετώπιση ζημιών στο Δήμο Αγίου Βασιλείου, 1,7 εκ ευρώ.

–       Αποκατάσταση ζημιών στον Δήμο Ανωγίων, 400 χιλ ευρώ, και

–       Αποκατάσταση καταστροφών στο δημοτικό κι αγροτικό δίκτυο, καθώς και τις κτηριακές υποδομές του Δήμου Πλατανιά Χανίων, προϋπολογισμού 1 εκ ευρώ.

–        Προχωρούν οι διαδικασίες για την έγκριση επιπλέον 23,5 εκ ευρώ, με βάση τα στοιχεία που έχουν δώσει πληγέντες Δήμοι, για την αποκατάσταση των υποδομών τους.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather