Γενικά καλές καιρικές συνθήκες με νεφώσεις που θα εναλλάσσονται με διαστήματα ηλιοφάνειας θα επικρατήσουν στη χώρα έως την Κυριακή του Πάσχα (02/05), σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr. Οι άνεμοι στα πελάγη δεν θα ξεπερνούν τα 4 έως 5 μποφόρ, ενώ οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες.
Η θερμοκρασία θα κινηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα λόγω των θερμών αερίων μαζών που καλύπτουν την Ανατολική Μεσόγειο. Στον χάρτη που ακολουθεί φαίνεται η απόκλιση τη θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της περιόδου 1979-2010 σε ύψος περίπου 1500 μέτρων από το έδαφος. Όπως φαίνεται σε αυτόν, η θερμοκρασία των αερίων μαζών πάνω από τη χώρα μας την Κυριακή του Πάσχα αναμένεται να είναι έως και 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση τιμή της.
Η τελική διαμόρφωση της θερμοκρασίας κοντά στο έδαφος επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους μεταξύ των οποίων η νεφοκάλυψη, η εκδήλωση φαινομένων και οι τοπικοί άνεμοι. Σύμφωνα με το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, το οποίο λαμβάνει υπ’ όψιν τις παραπάνω παραμέτρους, η θερμοκρασία τόσο το Μέγα Σάββατο (01/05) αλλά και την Κυριακή του Πάσχα (02/05) αναμένεται να ξεπεράσει κατά τόπους τους 35 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Νότιας χώρας θα φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου. Στον σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η διακύμανση της μέγιστης θερμοκρασίας στα 5 μεγαλύτερα αστικά κέντρα έως την Κυριακή του Πάσχα (02/05).
Μεταφορά σκόνης
Την ίδια ώρα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που θα επικρατήσει στην Ανατολική Μεσόγειο κατά τις επόμενες ημέρες θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση νοτιοδυτικών ανέμων στη μέση τροπόσφαιρα και νοτίων ανέμων κοντά στο έδαφος. Η συγκεκριμένη κίνηση των ατμοσφαιρικών αερίων μαζών θα συνοδευτεί από σημαντική μεταφορά ατμοσφαιρικής σκόνης από την Αφρική η οποία θα διατηρηθεί καθ’ όλο το υπόλοιπο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην κατώτερη ατμόσφαιρα (με βαθύ κόκκινο σημειώνονται οι υψηλότερες συγκεντρώσεις) καθώς και ο επιφανειακός άνεμος, σύμφωνα με το προγνωστικό σύστημα υψηλής ανάλυσης DUSTMeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, έως και το Μέγα Σάββατο (01/05).
Μοιραστείτε το...




