Κορυφώνεται η αγωνία για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις πριν την ανακοίνωση

Κορυφώνεται η αγωνία για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ. Οι τελευταίες εκτιμήσεις πριν την ανακοίνωση

Αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση υποβολής του ηλεκτρονικού μηχανογραφικού των υποψηφίων. Με την ανακοίνωση των βαθμολογιών και των ειδικών μαθημάτων, οι υποψήφιοι αναμένουν την δημοσιοποίηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για να προχωρήσουν στη δήλωση των σχολών επιλογής τους.

Οι φετινές επιδόσεις, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, φαίνεται ότι οδηγούν σε άνοδο των βάσεων των δημοφιλών σχολών σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ενώ πιθανές αυξομειώσεις θα καταγραφούν μόνο στα τμήματα και στις σχολές που κινούνται σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα στο 1ο και στο 4ο επιστημονικό πεδίο, δηλαδή σε αυτά των Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και Νομικών Σπουδών και στα Οικονομίας και Πληροφορικής.

Το ενδιαφέρον φέτος εκτός από την πορεία των βάσεων εστιάζει και στον αριθμό των υποψηφίων που μένουν εκτός των πανεπιστημίων.

Φέτος, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας από το σύνολο των 90.851 υποψηφίων που διεκδικούν 77.415 θέσεις, υπολογίζεται ότι θα μείνουν εκτός ΑΕΙ λόγω πολύ χαμηλών επιδόσεων 9.100 άτομα.

Ο παραπάνω αριθμός αποτυπώνει στη θεωρία την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, στην πράξη όμως ο τελικός αριθμός μπορεί να φτάσει τους 20.000-25.000 υποψηφίους.

Κι αυτό γιατί, παρά την αύξηση εισακτέων σε πανεπιστήμια περιφερειακών Ιδρυμάτων, η ΕΒΕ θα λειτουργήσει ως κόφτης εισακτέων με αποτέλεσμα να μην καλυφθεί το σύνολο των θέσεων. Επιπλέον, πολλοί υποψήφιοι μπορεί να μη δηλώσουν ιδρύματα της περιφέρειας, αν και πληρούν τα νέα ακαδημαϊκά κριτήρια, γιατί δεν θα μπορεί η οικογένειά τους να καλύψει το υψηλό κόστος διατήρησης μίας ακόμη οικίας σε άλλη πόλη.

Πάντως, από τη δημοσιοποίηση της κλιμάκωσης των μορίων των υποψηφίων προκύπτει:

  • Στο 1ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 8,94, ως μέσο όρο επίδοσης των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 8.526, δηλαδή το 37,8% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.
  • Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 9,58, ως μέσο όρο επίδοσης των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 4.200, δηλαδή το 28,63% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.
  • Στο 3ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 9,70, ως μέσο όρο επίδοσης των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 9.000 μόρια είναι 3.705, δηλαδή το 29% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.
  • Στο 4ο επιστημονικό πεδίο, η κατώτατη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής υπολογίζεται στο 8,27, ως μέσο όρο επίδοσης των 4 πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων, και οι υποψήφιοι που έχουν γράψει κάτω από 8.000 μόρια είναι 9.043, δηλαδή το 37,1% του συνόλου του εν λόγω επιστημονικού πεδίου.

Συνολικά, πρόκειται για 25.474 υποψηφίους που κινούνται κάτω ή στο όριο της κατώτατης τιμής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τις σχολές και τα τμήματα του επιστημονικού τους πεδίου.

Πώς θα κινηθούν οι βάσεις ανά επιστημονικό πεδίο:

1ο επιστημονικό πεδίο-Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών

Άνοδος στις δημοφιλείς σχολές και τμήματα αναμένεται στο εν λόγω επιστημονικό πεδίο, καθώς είναι αυξημένος ο αριθμός των αριστούχων και φέτος. Νομικές, Ψυχολογίες θα ανεβάσουν τη βάση εισαγωγής τους σε σχέση με πέρσι. ενώ το ίδιο προβλέπεται και για όλα τα τμήματα που μέχρι πέρσι κινούνταν στα 16.000 μόρια.

Κάτω από αυτό το όριο αναμένεται να υπάρξουν αυξομειώσεις, όχι θεαματικές, ενώ δεδομένη είναι η άνοδος των βάσεων σε τμήματα που μέχρι πέρσι κινούνταν στα 7.000 με 8.000 μόρια. Παρά τη νομοτελειακή άνοδο της βάσης τους λόγω του νέου ορίου που θέτει από φέτος η ΕΒΕ, πολλές σχολές θα ανοίξουν με «κενά» στον συνολικό αριθμό εισακτέων, καθώς δεν θα πετύχουν όλοι όσοι τις διεκδικούν στο μηχανογραφικό δελτίο την επίδοση που ορίζει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

2ο επιστημονικό πεδίο-Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών

Ανοδος αναμένεται σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς αναλυτές στο σύνολο των σχολών του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου. Οι αριστούχοι έχουν αυξηθεί, ενώ αντίστοιχα η εφαρμογή της ΕΒΕ θα οδηγήσει προς τα «πάνω», ακόμα και κατά 5.000 με 6.000 μόρια, τη βάση εισαγωγής σε πολλές σχολές και τμήματα που πέρσι αυτή κινούνταν γύρω από τα 3.000 μόρια.

Πολυτεχνικές σχολές και Φυσικομαθηματικές αναμένεται να δουν άνοδο, όχι μόνο στα κεντρικά Ιδρύματα αλλά και σε περιφερειακά.

Επειδή πρόκειται για ένα πεδίο, με σχολές που μέχρι πέρσι η εισαγωγή γινόταν με 1 ή και 2 μέσο όρο επίδοσης, αναμένεται πολλά τμήματα, ιδίως περιφερειακών ιδρυμάτων, να έχουν μειωμένο αριθμό εισακτέων.

 3ο επιστημονικό πεδίο-Επιστημών Υγείας

Ακόμα ένα ανταγωνιστικό πεδίο, όπου και φέτος υπήρξαν αρκετοί αριστούχοι. Οι Ιατρικές, που πέρσι υπέστησαν σοβαρές απώλειες, φέτος αναμένεται να ανέβουν, ανακτώντας κάποια από τα «χαμένα» μόρια του προηγούμενου έτους. Αντίστοιχα και οι υπόλοιπες υψηλόβαθμες σχολές, όπως Βιολογία, Φαρμακευτική, αναμένεται να παρουσιάσουν άνοδο.

Και σε αυτή την περίπτωση, η άνοδος των βάσεων υπολογίζεται σύμφωνα με τους εκτιμητές ότι θα είναι καθολική σε όλες τις σχολές. Ο ανταγωνισμός για μία θέση σε δημοφιλείς επιλογές, όπως οι Ιατρικές και τα Παραϊατρικά, θα είναι υψηλός, ενώ με χαμηλό αριθμό πρωτοετών θα ξεκινήσουν το νέο ακαδημαϊκό έτος (σ.σ.: τουλάχιστον χαμηλότερο από τον αριθμό εισακτέων που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας) κάποιες από τις γεωπονικές σχολές, που πέρσι κατέγραψαν πολύ χαμηλές πτήσεις στις βάσεις εισαγωγής.

4ο επιστημονικό πεδίο – Οικονομίας και Πληροφορικής

Ανοδος στις δημοφιλείς σχολές και σε όσες κινήθηκαν πέρσι από 16.000 μόρια και πάνω αναμένεται στις οικονομικές σχολές κυρίως. Αυξομειώσεις εκτιμάται ότι θα καταγραφούν σε όσες κινούνται σε μεσαίες βαθμολογίες.

Και σε αυτή την περίπτωση, οι χαμηλόβαθμες σχολές, κυρίως αυτές που έχουν αντικείμενο τη Στατιστική, τα Μαθηματικά, τη Λογιστική και τη Διοίκηση και οι οποίες μέχρι πέρσι κινούνταν μεταξύ 4.000 και 6.000 μορίων, φέτος θα δουν άνοδο ακόμα και 4.000 μορίων, χωρίς όμως να καλυφθεί το σύνολο των εισακτέων τους.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα οδηγήσει σε δεκάδες σχολές και τμήματα, ακόμα και όσων υπάγονται σε κεντρικά Ιδρύματα με «κενά» στους πρωτοετείς τους. Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού και οι επιλογές των υποψηφίων από φέτος θα αποκτήσουν ειδικό βάρος και θα λειτουργήσουν ως βαρόμετρο για την βιωσιμότητα αρκετών τμημάτων.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ

Αύξηση του αριθμού εισακτέων

Μηδαμινή είναι η επίδραση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις Στρατιωτικές Σχολές, οι οποίες διατηρούν διαχρονικά τις υψηλές τους βάσεις ακόμα και σε χρονιές που κατά μέσο όρο οι υποψήφιοι καταγράφουν χαμηλές επιδόσεις.

Φέτος, οι υποψήφιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες για την εισαγωγή τους στις δημοφιλείς Στρατιωτικές Σχολές, καθώς ο αριθμός εισακτέων αυξήθηκε κατά 516 θέσεις.

Η αύξηση των πρωτοετών για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 θα κρατήσει σταθερές τις υψηλόβαθμες σχολές όπως αυτές της Ικάρων, Ψυχολογίας (ΣΣΑΣ), Νομικών Συμβούλων (ΣΣΑΣ) και Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική και Φαρμακευτικό που πέρσι κατέγραψαν βάσεις εισαγωγής μεταξύ 17.000 και 18.400 μόρια.

Πιθανή είναι η μείωση στις σχολές που κινούνται από 15.000 μόρια και κάτω, παρά τις καλύτερες από πέρσι επιδόσεις των υποψηφίων λόγω της μεγάλης αύξησης των θέσεων εισακτέων. Ενδεικτικά, η σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού από 75 εισακτέους φέτος δέχεται 124 και το Οικονομικό ΣΣΑΣ από 19 εισακτέους φέτος δέχεται 34.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather