Κορωνοϊός: Οι 6 τρόποι για άμεση ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Κορωνοϊός: Οι 6 τρόποι για άμεση ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Το ανοσοποιητικό σύστημα, που προστατεύει τον οργανισμό από τις εισβολές των ιών, είναι το πρώτο που αρχίζει να γερνάει από την ηλικία των 20 ετών.

Και η πανδημία ήρθε για να αποδείξει σε όλο τον κόσμο πόσο αποδυναμώνεται το αμυντικό μας σύστημα κάθε χρόνο που περνάει, καθώς όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχει να νοσήσει βαριά.

Το καλό νέο είναι ότι μπορεί κάποιος που είναι 60 ετών να έχει ανοσοποιητικό σύστημα 30χρονου, καθώς η βιολογική ηλικία δεν συνδέεται πάντα άμεσα με την ηλιακία του ανοσοποιητικού, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν.

Ακολουθούν 6 απλοί τρόποι που έχουν περιγράφει στις πιο πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, με τους οποίους μπορεί κάποιος να βελτιώσει σχετικά άμεσα την άμυνα του οργανισμού του.

Άσκηση

Η τακτική άσκηση σε μεγάλη ηλικία μπορεί να προλάβει την πτώση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σε μελέτη που έκανε το King’s College του Λονδίνου, στην οποία συμμετείχαν 125 ποδηλάτες μεγάλων αποστάσεων, διαπίστωσε ότι ακόμη και άτομα που ήταν 80 ετών, είχα τόσο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, όσο ενός 20χρονου.

«Αν η άσκηση ήταν χάπι θα το έπαιρναν όλοι», λέει στην εφημερίδα Telegraph ο καθηγητής του King’s College του Λονδίνου Νόρμαν Λαζάρους, ο οποίος είναι 82 ετών και συμμετείχε στη μελέτη και ως εθελοντής και ως επιστήμονας.

Καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα μειώνει κατά 2% με 3% κάθε χρόνο μετά την ηλικία των 20 ετών, η άσκηση παρέχει μεγαλύτερη προστασία όχι μόνο από τους ιούς, αλλά κάνει και τα εμβόλια ακόμη πιο αποτελεσματικά, σχολιάζει η Τζάνετ Λορντ, καθηγήτρια Ανοσολογίας και Κυτταρικής Βιολογίας και διευθύντρια του Ινστιτούτου Φλεγμονής και Γήρανσης στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ.

Και δεν είναι ανάγκη να κάνει κάποιος πρωταθλητισμό. «Ακόμη και ένας καθημερινός περίπατος βοηθά το ανοσοποιητικό. Η καθημερινή κίνηση είναι απαραίτητη για το λεμφικό σύστημα, το οποίο βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να βρίσκονται σε καλύτερη φόρμα και να αποδίδουν τα μέγιστα στις επιθέσεις ιών», λέει η δρ Ματσιόκι.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση British Medical Journal, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όταν κάποιος περπατά για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, έχει 43% λιγότερες ημέρες νόσησης στη ζωή του από κοινό κρυολόγημα.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι μόνο η αερόβια γυμναστική, αλλά και οι ασκήσεις για μυϊκή ενδυνάμωση, οι οποίες βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς έχει φανεί σε έρευνες ότι δρα προστατευτικά ως προς τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Πρωτεΐνη και φρούτα

Πρόσφατες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η κακή υγεία του εντέρου, μπορεί επίσης να αυξήσει την ηλικία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, λέει δρ Ματσιόκι. Ενώ ένα υγειές μικροβίωμα, επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσής του και το ενδυναμώνει.

Ετσι, θα πρέπει να καταναλώνουμε όσο περισσότερα τρόφιμα φυτικής προέλευσης μπορούμε, σε συνδυασμό με πρωτεϊνη σε κάθε γεύμα.

Σημαντικό για την υγεία του εντέρου είναι και το ψωμί με προζύμι. Μάλιστα, είναι τόσο καλό, όσο τα φρούτα και τα λαχανικά εποχής, αλλά και τα δημητριακά και τα όσπρια.

Οι ειδικοί εξηγούν ότι όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες πρωτεΐνης. Κι αυτό διότι έχουμε συνδέσει την πρωτεΐνη με το κόκκινο κρέας, το οποίο επειδή αυξάνει τη χοληστερίνη, από μία ηλικία και μετά η κατανάλωσή του μειώνεται κατακόρυφα.

Ωστόσο, ενημερώνουν τους ενδιαφερόμενους ότι αρκετή πρωτεΐνη έχουν τα ψάρια, τα αβγά, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια.

Μελέτη που έγινε σε 120 ηλικιωμένους, διαπίστωσε πως η μεσογειακή διατροφή πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, άλευρα ολικής άλεσης και λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί, η σαρδέλα και η πέστροφα, έχουν θετική επίδραση στη μείωση του ρυθμού γήρανσης των ανοσοκυττάρων.

Παγωμένο ντους

H έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, όσοι κάνουν κρύο ντους έχουν 29% λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν.

Ακόμη όμως και αν δεν μπορείτε να κάνετε ντους με κρύο νερό, τότε, συμβουλεύει η δρ Ματσιόκι στην Telegraph, τα τελευταία 20 με 30 δευτερόλεπτα γυρίστε τη θερμοκρασία του νερού από το ζεστό στο κρύο.

Ηλιοθεραπεία

Ο ρόλος της βιταμίνης D είναι γνωστός, καθώς θεωρείται η βιταμίνη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η λήψη της γίνεται με την παραμονή μας στον ήλιο. Βέβαια, καθώς ζούμε σε χώρα με πολύ δυνατό ήλιο, θα πρέπει η έκθεσή μας να γίνεται με προσοχή, ώστε να μην προκληθούν εγκαύματα στο δέρμα, τα οποία στο μέλλον είναι πιθανό να γίνουν η αιτία εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος.

Η λήψη της μπορεί να γίνει και με σκευάσματα βιταμίνης D από το τέλος Οκτωβρίου και μετά, οπότε και μειώνεται η ηλιοφάνεια και είναι σημαντικό να διατηρούμε υψηλά τα επίπεδά της.

Καλός ύπνος

Οταν κοιμόμαστε, το ανοσοποιητικό μας σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες και είναι απαραίτητες για την καταπολέμηση της λοίμωξης που προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, αλλά και για την αντιμετώπιση του στρες.

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει την παραγωγή κυτοκινών, όπως επίσης και τα αντισώματα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

«Ο ύπνος είναι ο θεμέλιος λίθος του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Αν δεν κοιμόμαστε σωστά, οι άλλες συνήθειες που βοηθούν στην υγεία του ανοσοποιητικού, όπως η σωστή διατροφή και η άσκηση, δεν θα έχουν αποτέλεσμα», εξηγεί η δρ Μαγιότσι.

Επίσης, χόμπι που χαλαρώνουν κάποιον, όπως είναι η μουσική, η τέχνη ή το μαγείρεμα, βοηθούν τις διαδικασίες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λιγότερα νεύρα

Η αποφυγή των εντάσεων και η διαχείριση του στρες, αλλά και ο τρόπος που εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας, είναι επίσης σημαντικά για την υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαφορετικές προσωπικότητες και χαρακτήρες, έχουν και διαφορετικές ανοσολογικές αντιδράσεις.

«Αν εκνευρίζεστε γρήγορα, σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι συνεχώς προετοιμασμένο για φλεγμονή και θα εξασθενήσει γρηγορότερα καθώς μεγαλώνετε», τονίζει δρ Ματσιόκι.

Το στρες μειώνει αρκετά το ανοσοποιητικό, οπότε όσοι έχουν εκρηκτικό χαρακτήρα, καλά θα κάνουν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν με άλλο τρόπο το άγχος τους.

Ωστόσο, μία μέθοδος που θα πρέπει να αποφύγουν για να χαλαρώσουν όσοι είναι εκρηκτικοί χαρακτήρες, είναι το αλκοόλ. Κι αυτό διότι πέντε ποτήρια οινοπνευματωδών ποτών την ημέρα, μειώνουν τα επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία έχουν ως στόχο να καταπολεμήσουν τις λοιμώξεις.

topontiki.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather