Κονδύλι 2,7 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για ανάπλαση σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων

Κονδύλι 2,7 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Κρήτης για ανάπλαση σε κεντρικούς δρόμους των Χανίων

Την ένταξη του έργου διαμόρφωσης πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου στον άξονα των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς, στο κέντρο της πόλης των Χανίων, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Το έργο εντάσσεται στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020 και στον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη». Έχει προϋπολογισμό 2.703.085,76 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το έργο υλοποιείται επί των οδών   Χ. Γιάνναρη – Σκαλίδη και τμήμα της οδού Πειραιώς και αφορά σε  κατασκευή προσβάσιμων πεζοδρομίων, πεζόδρομων και ποδηλατικών διαδρομών και βιοκλιματική αναβάθμιση της περιοχής με τη χρήση ψυχρών υλικών, αύξηση του πρασίνου και νέο οδοφωτισμό. Οι δρόμοι που εντάσσονται στο έργο συνθέτουν ένα συνεχές δίκτυο κίνησης το οποίο διασχίζει το εμπορικό κέντρο της πόλης, συναντά τις βασικές εισόδους προς την Παλιά Πόλη (οδός Μουσούρων και οδός Χάληδων) και καταλήγει μέσω της οδού Πειραιώς στη δυτική παραλιακή είσοδο του Ενετικού Λιμανιού. Στόχος είναι η  πλήρη αναμόρφωση της περιοχής με βασικό μέλημα τον ριζικό μετασχηματισμό της συνολικής εικόνας και λειτουργίας του χώρου.

Η πράξη αποτελείται από τέσσερα υποέργα. Το πρώτο αφορά τη διαμόρφωση πράσινης διαδρομής και ποδηλατόδρομου στον άξονα των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς, στο κέντρο της πόλης των Χανίων όπου περιλαμβάνεται ανακατασκευή πεζοδρομίων σε νέα γεωμετρία και νέα ψυχρά υλικά, ποδηλατοδρόμος, νέος αστικός εξοπλισμός και οδοφωτισμός, και ενίσχυση της υφιστάμενης φύτευσης με νέα.

Το δεύτερο αφορά, την αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης επί των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς του δήμου Χανίων. Το τρίτο υποέργο αφορά την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ στους παραπάνω δρόμους και το τέταρτο την διεξαγωγή αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου θα παραδοθεί το σύμπλεγμα των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη και Πειραιώς λειτουργικά αισθητικά και βιοκλιματικά αναβαθμισμένο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather